Διεθνή

Η Σοσιαλιστική Ομάδα αιτείται την καθαίρεση της κ. Καïλή

Η Σοσιαλιστική Ομάδα αιτείται την καθαίρεση της κ. Καïλή
Ήδη η πρόεδρου του ΕΚ με απόφασή της ανέστειλε τις αρμοδιότητες της κας Καϊλή, ωστόσο μένει να καθοριστεί η διαδικασία και το πλαίσιο για την πιθανότητα καθαίρεσής της

Την καθαίρεση και την αντικατάσταση της κ. Εύας Καïλή από το αξίωμα της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητεί η Ιράτσε Γκαρσία Πέρεθ, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (συντομογραφία: S & D) επικαλείται την προστασία της αξιοπρέπειας του θεσμού και της εμπιστοσύνης των πολιτικών, στοιχείων δηλαδή που άπτονται της ηθικής υπόστασης και συμπεριφοράς της κ. Καïλή, η οποία φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο σχετικά με «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» για λογαριασμό του Εμιράτου του Κατάρ.

Πιο αναλυτικά, η Ιράτσε Γκαρσία Πέρεθ τονίζει σε ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι «οι S&D θα ζητήσουν νέο σημείο στην ημερήσια διάταξη της επόμενης διάσκεψης των προέδρων του ΕΚ, με βάση το άρθρο 21 του Κανονισμού. Δεδομένης της έρευνας, η Εύα Καϊλή θα πρέπει να αντικατασταθεί ως αντιπρόεδρος του ΕΚ προκειμένου να προστατευθεί η αξιοπρέπεια του θεσμού και η εμπιστοσύνη των πολιτών».

Όπως επισημάνθηκε και σε προηγούμενο θέμα, αν υπάρξει παραίτηση ή καθαίρεση, διευκολύνεται η διαδικασία άρσης της ασυλίας της ευρωβουλευτού, με μικρότερη συμμετοχή στην όλη διαδικασία των εθνικών/ελληνικών αρχών.

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του Κανονισμού, πρόκειται για πρόωρη λήξη των καθηκόντων ενός ευρωβουλευτή ή μιας ευρωβουλευτού. Με βάση τη σχετική διάταξη, «η Διάσκεψη των Προέδρων μπορεί, αποφασίζοντας με πλειοψηφία τριών πέμπτων των ψηφισάντων, που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον τρεις πολιτικές ομάδες, να προτείνει στην Ολομέλεια τον τερματισμό της θητείας του Προέδρου, ενός Αντιπροέδρου, ενός Κοσμήτορα, ενός προέδρου ή αντιπροέδρου επιτροπής, ενός προέδρου ή αντιπροέδρου διακοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας ή οποιουδήποτε άλλου αξιωματούχου που έχει εκλεγεί στο Κοινοβούλιο, όταν θεωρεί ότι ο εν λόγω βουλευτής έχει υποπέσει σε σοβαρό παράπτωμα. Το Κοινοβούλιο αποφασίζει για την πρόταση αυτή με πλειοψηφία δύο τρίτων των ψηφισάντων, που αποτελεί ταυτόχρονα την πλειοψηφία των βουλευτών που το απαρτίζουν».

Οι θεσμικές προγραφές είναι ιδιαίτερα αυστηρές και διεξοδικές, δεδομένου ότι «όταν εισηγητής παραβιάζει τις διατάξεις του κώδικα δεοντολογίας για τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε θέματα οικονομικών συμφερόντων και σύγκρουσης συμφερόντων, η επιτροπή που τον όρισε μπορεί να τερματίσει αυτή την εντολή, με πρωτοβουλία του Προέδρου και ύστερα από πρόταση της Διάσκεψης των Προέδρων. Οι πλειοψηφίες που απαιτούνται στο πρώτο εδάφιο εφαρμόζονται κατ’ αναλογίαν σε κάθε στάδιο της διαδικασίας αυτής».

Η ομάδα των Σοσιαλιστών είναι η κοινοβουλευτική ομάδα των σοσιαλιστών και σοσιαλδημοκρατών και είναι μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Πρόκειται για μια αναμφίβολα σημαντική κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία όμως βρίσκεται πίσω από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο εντάσσονται κόμματα από τον συντηρητικό και τον φιλελεύθερο χώρο, όπως είναι η Νέα Δημοκρατία.

Στη Σοσιαλιστική Ομάδα εκπροσωπούνται 48 κόμματα της ευρύτερης κεντροαριστεράς, μεταξύ των οποίων το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας και το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας.

Αν η διαδικασία αντικατάστασης προχωρήσει με επιτυχία, η κ. Εύα Καïλή θα βρεθεί και εκτός αντιπροεδρίας και Σοσιαλιστικής Ομάδας, μετά τη διαγραφή της από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments