Διεθνή

Για το ενεργειακό ζήτημα και τον γερμανικό «μονισμό»

Για το ενεργειακό ζήτημα και τον γερμανικό «μονισμό»

Πηγή Φωτογραφίας: Euronews

Απέναντι στην Commission, στη βούληση των Ευρωπαίων αξιωματούχων και, κυρίως, της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών ίσταται ο «μονισμός» του Βερολίνου.

Συνεδριάζει ακόμη μία ακόμη έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των υπουργών Ενέργειας των 27 χωρών μελών της Ένωσης, με την Κομισιόν και τις περισσότερες χώρες να καταθέτουν και να εργάζονται επί συγκεκριμένων προτάσεων και αντιπροτάσεων, αλλά με τον Όλαφ Σολτς να δηλώνει ωμά ότι η Γερμανία θα συνεχίσει απρόσκοπτα τη συνεργασία της με το καθεστώς Πούτιν μετά το τέλος της σφαγής στην Ουκρανία. Η πρόταση της εργώδους ομάδας υπό την Ευρωπαία Επίτροπο, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συμπυκνώνεται ουσιαστικά στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Από την πλευρά της, η Τσεχία, η οποία ασκεί χρέη προεδρεύοντος κράτους κατά το τρέχον εξάμηνο, εισηγείται μία βελτιωμένη πρόταση ως προς το ανώτατο όριο για την τιμή του φυσικού αερίου. Με βάση την εισήγηση αυτή, η προτεινόμενη τιμή είναι αισθητά πιο χαμηλή, δεδομένο ότι ορίζει το πλαφόν στα 220 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Προσερχόμενος στη σύσκεψη, ο Έλληνας εκπρόσωπος, υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, έκανε λόγο για την ανάγκη μιας σαφώς πιο χαμηλής τιμής ως προς το πλαφόν. Ο κ. Σκρέκας τόνισε πως «Ο χρόνος για διαβούλευση έχει εξαντληθεί. Έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν».

Ο Έλληνας υπουργός έσπευσε μάλιστα να «δείξει» τη στάση άλλων χωρών για την καθυστέρηση: «Οι Ευρωπαίοι πολίτες αγωνιούν, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κλείνουν και η Ευρώπη συζητά άσκοπα. Όλοι μας, πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συμφωνήσουμε χωρίς καθυστέρηση σε έναν μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς και στον Κανονισμό ενεργειακής αλληλεγγύης. Αυτές είναι ιστορικές στιγμές και όλοι μας κρινόμαστε». Ο υπουργός Ενέργειας της Ελλάδας κινήθηκε επάνω στη γραμμή, την οποία έχει χαράξει ο κ. Μητσοτάκης. Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε, μεταξύ άλλων, τονίσει: «Μετά από πολλή δουλειά προεργασίας έχουμε φτάσει πια στο σημείο να έχουμε στη διάθεσή μας ένα πακέτο προτάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Και πιστεύω, πραγματικά, ότι θα μπορέσουμε να πείσουμε και τους πιο καχύποπτους μετέχοντες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι τώρα είναι η ώρα να πάρουμε αυτές τις τολμηρές αποφάσεις. Να επιβάλλουμε ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, στο επίπεδο του TTF, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε μία απάντηση σε όσους εργαλειοποιούν την ενέργεια για να επιβάλλουν αχρείαστο πόνο στις ευρωπαϊκές κοινωνίες». Η αναφορά αυτή περί πόνου, ενεργειακού και οικονομικού, που προκαλείται στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, βρίσκει σύμφωνες ένα ολόκληρο και πλειοψηφικό σύνολο χωρών, το οποίο εκτείνεται από την Ιταλία μέχρι το Βέλγιο και την Πολωνία. Οι χώρες αυτές αιτούνται, όπως και η Κομισιόν, τον καθορισμό ενός χαμηλού πλαφόν για το φυσικό αέριο, όχι πλέον ενόψει του χειμώνα, αλλά μέσα στη χειμερινή περίοδο, δεδομένου ότι συμπληρώνεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου και η εξεύρεση μιας οριστικής λύσης εκκρεμεί.

Απέναντι στην Commission, στη βούληση των Ευρωπαίων αξιωματούχων και, κυρίως, της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών ίσταται ο «μονισμός» του Βερολίνου.

Η Γερμανία, μαζί με την Αυστρία και την Ολλανδία, εξακολουθεί να ανθίσταται σε κάθε προσπάθεια για μια αξιοπρεπή ενεργειακή λύση, λησμονώντας ότι αυτή προκάλεσε τη μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου από τη Ρωσία του Β. Πούτιν και ξεχνώντας πως μια από τις ιδρυτικές αρχές της Ε.Ε. είναι η αρχή της αλληλεγγύης, η οποία πρέπει να συγκεκριμενοποιείται στην εκάστοτε συγκυρία. Αντί μιας αναπροσαρμογής της πολιτικής της, η Γερμανία δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με τη Ρωσική Ομοσπονδία, όταν λήξουν οι θηριωδίες στα ουκρανικά εδάφη.

Ο Γερμανός καγκελάριος δηλώνει συγκεκριμένα: «Αν η Ρωσία τερματίσει τον πόλεμο πρέπει να της δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία. Αυτή τη στιγμή οι σχέσεις μας (με τη Ρωσία) εξασθενούν διαρκώς. Αλλά σε μια Ρωσία που τερματίζει τον πόλεμο, θα πρέπει να της δοθεί μια ευκαιρία για ανανεωμένη οικονομική συνεργασία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments