Διεθνή

Πώς η Πολωνία μετατρέπει τον στρατό της στην πιο ισχυρή συμβατική δύναμη στην ΕΕ

Πώς η Πολωνία μετατρέπει τον στρατό της στην πιο ισχυρή συμβατική δύναμη στην ΕΕ

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters/Pixabay

Στη Γερμανία, η στρατιωτική ενίσχυση εξακολουθεί να μην έχει σημειώσει πρόοδο εννέα μήνες μετά την ανακοίνωσή της, σχολιάζει η Welt.

Στη Γερμανία, η στρατιωτική ενίσχυση εξακολουθεί να μην έχει σημειώσει πρόοδο εννέα μήνες μετά την ανακοίνωσή της, σχολιάζει η Welt. Εν τω μεταξύ, η γειτονική Πολωνία αναβαθμίζεται με ταχείς ρυθμούς από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Η Βαρσοβία έχει επιτύχει επειδή ακολουθεί διαφορετική προσέγγιση στις αγορές οπλων από ό,τι το Βερολίνο.

Στο εξής, ο εξοπλισμός θα σταθμεύει στο Βεγκόρζεβο. Εδώ, στη βορειοανατολική Πολωνία, τα οβιδοβόλα θα έπρεπε να αποκρούσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μια επίθεση από το ρωσικό εκχώριο του Καλίνινγκραντ. Η Πολωνία θέλει να είναι προετοιμασμένη γι’ αυτό. Λίγες μόνο ημέρες πριν από την παράδοση στα στρατεύματα, τα οβιδοβόλα Κ9 και άλλα όπλα, όπως δέκα άρματα μάχης Κ2, παραλήφθηκαν από τον Πρόεδρο Aντρέι Ντούντα στο λιμάνι της Γκντίνια.

“Πολύ συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν φτάνει μια παραγγελία, λέγεται ότι περιμέναμε πολύ καιρό γι’ αυτή τη μέρα. Τώρα θα ήθελα να τονίσω με μεγάλη ικανοποίηση ότι δεν περιμέναμε πολύ για αυτή τη μέρα”, δήλωσε πανηγυρικά ο αρχηγός του κράτους.

Γρήγοροι ρυθμοί χωρίς “αλλαγή των χρόνων”

Ο Ντούντα συνοψίζει αυτό που εν τω μεταξύ γίνεται αντιληπτό και στο εξωτερικό, εν μέρει με έκπληξη, εν μέρει με εκτίμηση: Η Πολωνία, ένα κράτος πρώτης γραμμής, επανεξοπλίζεται σε μια κλίμακα, αλλά κυρίως σε έναν ρυθμό που καμία άλλη χώρα του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να φτάσει – και χωρίς να έχει διακηρύξει “αλλαγή των καιρών” (σ.σ. όπως έκανε ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς).

Ενώ στη Γερμανία η επιτροπή προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ ενέκρινε τις αποφάσεις αγοράς για την Bundeswehr από το ειδικό ταμείο μόλις τον Δεκέμβριο, ο Γενικός Επιθεωρητής Έμπερχαρντ Τσορν χαρακτήρισε το βήμα αυτό “αφετηρία” περισσότερο από εννέα μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναγκάστηκε να συγκαλέσει εσπευσμένα τους εκπροσώπους της βιομηχανίας για μια σύνοδο κορυφής για τα πυρομαχικά, η γειτονική χώρα ήταν πιο μπροστά.

Οι Πολωνοί στρατιώτες εκπαιδεύονται ήδη στα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams. Το Πεντάγωνο μόλις ενέκρινε την παράδοση 116 μεταχειρισμένων αρμάτων αυτού του τύπου. Θα ακολουθήσουν άλλα 250 στην πιο σύγχρονη διαμόρφωση, τα πρώτα φέτος, καθώς και μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών- για πρώτη φορά, οι ΗΠΑ θα πουλήσουν τα αντιαρματικά ή εξισορροπητικά πυρομαχικά M829 με απεμπλουτισμένο ουράνιο στο εξωτερικό.

Τον Σεπτέμβριο, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε την ένταξη της Πολωνίας στη λεγόμενη Στρατιωτική Χρηματοδότηση Εξωτερικού (FMF), σύμφωνα με την οποία μέρος των αγορών του πολωνικού στρατού θα χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ, εφόσον πρόκειται για αμερικανικό οπλισμό.

Η Πολωνία αποκτά μεγαλύτερη σημασία ως εταίρος ασφαλείας

Αυτό ενισχύει περαιτέρω το καθεστώς της Πολωνίας ως βασικού εταίρου των ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας. Η χώρα όχι μόνο έχει γίνει κόμβος για τις δυτικές παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, αλλά είναι προβλέψιμο ότι σύντομα θα διαθέτει τον μεγαλύτερο και ισχυρότερο συμβατικό στρατό στην ΕΕ. Ακόμη και πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, η Πολωνία θεωρούνταν μαθητής-πρότυπο του ΝΑΤΟ, καθώς υπερέβαινε τον στόχο του 2%.

Το 2023, οι αμυντικές δαπάνες θα αντιστοιχούν στο 3% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος. Ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), ανακοίνωσε ακόμη και αύξηση στο 5% τα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο, στην Πολωνία ασκείται επίσης κριτική σε επιμέρους πτυχές αυτού του πρωτοφανούς επανεξοπλισμού. Οι βουλευτές της αντιπολιτευόμενης Πολιτικής Πλατφόρμας (PO), για παράδειγμα, είναι δυσαρεστημένοι με την απόκτηση νοτιοκορεατικών οβιδοβόλων. Ο λόγος: η πολωνική εταιρεία HSW παράγει ένα συγκρίσιμο οβιδοβόλο που χρησιμοποιείται ήδη από τον πολωνικό στρατό.

Υπάρχει επίσης εκνευρισμός σχετικά με την αγορά μαχητικών αεροσκαφών της Νότιας Κορέας. Το βασικό αεροσκάφος της πολωνικής πολεμικής αεροπορίας είναι το αμερικανικό F-16. Ακόμη και πριν από την έναρξη του πολέμου, η Πολωνία αποφάσισε να αγοράσει το υπερσύγχρονο αεροσκάφος stealth F-35. Ο ρόλος που πρόκειται να διαδραματίσει το νοτιοκορεατικό μοντέλο δεν είναι σαφής για πολλούς παρατηρητές.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι ο οπλισμός είναι καταρχήν πολύ μαζικός. Ειδικά τα πολλά διαφορετικά άρματα μάχης είναι πιθανό να δημιουργήσουν υλικοτεχνικές προκλήσεις για τον στρατό. Θα είναι επίσης δύσκολο να βρεθεί αρκετό προσωπικό τα επόμενα χρόνια, ακόμη και στην Πολωνία, όπου ο στρατός απολαμβάνει καλής φήμης.

Ωστόσο, το κυβερνητικό στρατόπεδο, η αντιπολίτευση και οι εμπειρογνώμονες συμφωνούν σε ένα σημείο: ο στρατός πρέπει να αναβαθμιστεί – και μάλιστα γρήγορα.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments