Διεθνή

Μειώνονται οι παράνομες ροές στα τσεχοσλοβακικά σύνορα αλλά οι συνοριακοί έλεγχοι παραμένουν

Μειώνονται οι παράνομες ροές στα τσεχοσλοβακικά σύνορα αλλά οι συνοριακοί έλεγχοι παραμένουν

Πηγή Φωτογραφίας: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Λιγότεροι μετανάστες διασχίζουν παράνομα τα τσεχοσλοβακικά σύνορα καθώς πλησιάζει ο χειμώνας

Λιγότεροι μετανάστες διασχίζουν παράνομα τα τσεχοσλοβακικά σύνορα καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, ωστόσο η Τσεχία αποφάσισε ότι οι συνοριακοί έλεγχοι, αν και λιγότερο αυστηροί, θα πρέπει να συνεχίσουν να πραγματοποιούνται.

Την Τετάρτη, η κυβέρνηση της Τσεχίας αποφάσισε ότι οι συνοριακοί έλεγχοι στα σύνορα Σλοβακίας-Τσεχίας θα πρέπει να παραταθούν έως τις 25 Ιανουαρίου 2023.

«Ο αριθμός των αναχαιτισμένων παράνομων μεταναστών μειώνεται και παρόλο που η κατάσταση στα σύνορα δεν είναι ακόμη ιδανική, έχει σημειωθεί σημαντική βελτίωση. Ως εκ τούτου, από τις 27 Δεκεμβρίου 2022, οι έλεγχοι θα είναι μόνο δειγματοληπτικοί», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Εσωτερικών Βιτ Ρακούσαν.

Η κυβέρνηση έχει επίσης παρατείνει κατά 30 ημέρες την περίοδο για την οποία οι στρατιώτες μπορούν να αναπτυχθούν στα σύνορα. Ωστόσο, λόγω της νέας, πιο ευέλικτης μορφής των ελέγχων, ο αριθμός τους θα μειωθεί κατά το ήμισυ, σε 40.

Από τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους που εισήχθησαν οι συνοριακοί έλεγχοι, οι Τσέχοι αξιωματικοί έχουν ελέγξει περισσότερα από δύο εκατομμύρια άτομα. Εντοπίστηκαν περισσότερες από 9.000 απόπειρες παράνομης μετανάστευσης, ενώ συνελήφθησαν 134 άτομα ύποπτα για λαθρεμπόριο.

Η Σλοβακία διαλύει τη σκηνούπολη των μεταναστών

Εν μέσω της μείωσης των μεταναστευτικών πιέσεων, μια σκηνούπολη μεταναστών στην πόλη Κούτι κοντά στα σύνορα με την Τσεχία διαλύθηκε, ανακοίνωσε την Τρίτη (20 Δεκεμβρίου) το υπουργείο Εσωτερικών της Σλοβακίας, το οποίο είχε δημιουργήσει τη σκηνούπολη για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ροή κυρίως Σύριων και Αφγανών μεταναστών που φθάνουν από την Ουγγαρία στη Σλοβακία.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Αυστρία και η Τσεχία επέβαλαν προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους στα σύνορα της Σλοβακίας, καθώς η κατάσταση κλιμακώθηκε. Παρά το σκεπτικό, ο υπουργός Εσωτερικών Ρομάν Μικούλετς αποφάσισε κατά των συνοριακών ελέγχων στα ουγγρικά σύνορα και αντ’ αυτού έστειλε τα αστυνομικά στρατεύματα να βοηθήσουν στα ουγγροσερβικά σύνορα.

«Την Τρίτη, οι καταληψίες άρχισαν να απομακρύνονται σταδιακά και ξεκινήσαμε την εξυγίανση των σκηνών και την εσωτερική επίπλωση. Στη συνέχεια, προχωρήσαμε στην απομάκρυνση του λοιπού τεχνικού εξοπλισμού, έτσι ώστε ο καταυλισμός σκηνών να διαλυθεί πλήρως το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας», δήλωσε η Μικαέλα Κάνοβα, γενική διευθύντρια του τμήματος διαχείρισης κρίσεων.

Κατά μέσο όρο 150 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν μείνει μέχρι στιγμής στη σκηνούπολη, με εννέα να ζουν αυτή τη στιγμή εκεί, ενώ οι υπόλοιποι έχουν μεταφερθεί σε δύο άλλες εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Μετανάστευσης, όπου μπορούν να παραμείνουν έως και επτά ημέρες.

Πηγή: euractiv

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments