Τεχνολογία

Νέα έρευνα: Τα «Super» κουνούπια έγιναν ανθεκτικά στα εντομοκτόνα και επιβιώνουν από τα πάντα

Νέα έρευνα: Τα «Super» κουνούπια έγιναν ανθεκτικά στα εντομοκτόνα και επιβιώνουν από τα πάντα

Πηγή Φωτογραφίας: Online Φαρμακείο Bee Pharmacy

Προβληματισμός για τον έλεγχο των λοιμώξεων που μεταδίδονται από τα κουνούπια

Τα “super” κουνούπια είναι γεγονός και είναι ανθεκτικά στα εντομοκτόνα, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων στην Ιαπωνία μελέτησαν κουνούπια σε ενδημικές περιοχές του δάγκειου πυρετού στο Βιετνάμ και την Καμπότζη και διαπίστωσαν ότι φέρουν μεταλλάξεις που τα «προικίζουν» με ισχυρή ανθεκτικότητα στα κοινά εντομοκτόνα, σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο Science Advances.

Η ανάπτυξη ανθεκτικότητας στα πυρεθροειδή συμβαίνει συχνά όταν εμφανίζονται μεταλλάξεις στο γονίδιο Vgsc. Το 79% των κουνουπιών που συλλέχθηκαν από τις δύο περιοχές φαίνεται ότι είχαν αυτές τις μεταλλάξεις.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το πρόβλημα εντοπίζεται μόνο σε αυτά τα μέρη του κόσμου, αλλά κρίνεται ως εξαιρετικά πιθανό να εξαπλωθεί σε άλλες ασιατικές περιοχές.

Πολλές προσπάθειες βασίζονται στα πυρεθροειδή κι άλλα εντομοκτόνα για τον έλεγχο των λοιμώξεων που μεταδίδονται από κουνούπια, ιδίως για εκείνες που δεν έχουν εμβόλιο, όπως ο δάγκειος πυρετός. Τα ευρήματα αυτά, λοιπόν, θα μπορούσαν να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για τον έλεγχο μολυσματικών ασθενειών και τα προγράμματα εξάλειψής τους.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα εντομοκτόνα που συνήθως χρησιμοποιούμε μπορεί να μην είναι αποτελεσματικά κατά των κουνουπιών» δήλωσε στο ABC News ο Shinji Kasai, συγγραφέας της μελέτης και ανώτερος ερευνητής του Τμήματος Ιατρικής Εντομολογίας του NIID.

Θα πρέπει να συνεχιστεί η παρακολούθηση αυτών των μεταλλαγμένων στελεχών, ιδίως στη νοτιοανατολική Ασία, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα αντίμετρα πριν εξαπλωθούν σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπλήρωσε. Πρότεινε, δε, την εναλλαγή μεταξύ εντομοκτόνων ως πιθανή λύση.

Τα κουνούπια παρουσιάζουν σημαντική εξελεγκτική πορεία ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν από τις προσπάθειες του ανθρώπου να τα εξοντώσει.

Τον Φεβρουάριο, έρευνα ανέφερε πως τα κουνούπια μαθαίνουν να αποφεύγουν τα φυτοφάρμακα. Επιστήμονες μελέτησαν δύο είδη κουνουπιών – Aedes aegypti και Culex quinquefasciatus – και διαπίστωσαν ότι τα θηλυκά έμαθαν να αποφεύγουν τα φυτοφάρμακα μετά από μόνο μία μη θανατηφόρα έκθεση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments