Διεθνή

«Αποφυλακίστε την πρόεδρο του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου»

«Αποφυλακίστε την πρόεδρο του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου»

Πηγή Φωτογραφίας: Twitter

Την αγανάκτησή της εκφράζει η  Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί, πρέδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Τουρκίας, για την παράταση της προφυλάκισής της με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατικές οργανώσεις και δράσεις.

Την αγανάκτησή της εκφράζει η  Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί, πρέδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Τουρκίας, για την παράταση της προφυλάκισής της με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατικές οργανώσεις και δράσεις.

Η δικαστική και ποινική περιπέτεια της Φιντζαντζί άρχισε πριν από δύο μήνες, όταν συνελήφθη για συμμετοχή και εμπλοκή της σε παρακλάδια του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

Αφορμή είχε σταθεί η βεβαίωση, την οποία η πρόεδρος του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου υπέγραψε, με την ιατρική ιδιότητά της. Η εν λόγω βεβαίωση πιστοποιούσε ότι τα τουρκικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν, ανάμεσα στα άλλα, και χημικά όπλα στις μάχες στο βόρειο τμήμα του Ιράν.

Ακολουθώντας την πεπατημένη οδό, το καθεστώς στοχοποίησε και σε συνέχεια, κατηγόρησε την Φιντζαντζί για εμπλοκή της σε παράνομες κουρδικές οργανώσεις, τις οποίες το καθεστώς έχει ταξινομήσει μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων της γειτονικής μας χώρας.

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Τουρκίας δηλώνει ότι δεν αισθάνεται, αλλά ούτε και είναι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης. «Υπέγραψα (σ.σ.: την εν  λόγω βεβαίωση) ως ιατρός. Είμαι μέλος των Ιατρών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Είναι αυτή τρομοκρατική οργάνωση;».

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαιώνει, πάντως, την πρόεδρο των Τούρκων Ιατρών, αναφέροντας ότι «οι τουρκικές αρχές έχουν την ευκαιρία την Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου, να απελευθερώσουν την Şebnem Korur Fincancı, καθηγήτρια ιατρικής και μία από τις πιο σεβαστούς Τούρκους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο, η οποία κρατείται παράνομα από τις 26 Οκτωβρίου 2022. Είναι η δεύτερη παράνομη κράτηση του μέσα σε έξι χρόνια, ως αντίποινα για το φημισμένο ιατρικό έργο του και το έργο του για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσθέτει, μεταξύ άλλων, ότι «η Διεθνής Αμνηστία, η DIGNITY, η Human Rights Watch, το Διεθνές Συμβούλιο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων (IRCT), οι Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (PHR), η REDRESS και η Παγκόσμια Ιατρική Ένωση καλούν τις αρχές να απελευθερώσουν την Şebnem Korur Fincancı, Πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής του Ιατρικού Συλλόγου της Τουρκίας, Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Τουρκικού Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μέλος της Ομάδας Ιατροδικαστικών Εμπειρογνωμόνων IRCT και Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του PHR. Şebnem Korur Fincancı, η οποία διεξήγαγε εκταφές σε ομαδικούς τάφους στη Βοσνία για λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών και διεξήγαγε άλλες σημαντικές ιατροδικαστικές έρευνες στην Τουρκία και στο εξωτερικό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments