Διεθνή

Τα τρία σενάρια για τη λήξη του πολέμου

Τα τρία σενάρια για τη λήξη του πολέμου

Πηγή Φωτογραφίας: typosthes.gr/Αρχείου

Τρία ενδεχόμενα για τη λήξη του πολέμου ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία είναι αυτά που πρέπει σοβαρά υπ’ όψη, σύμφωνα με τον καθηγητή πολιτικής επιστήμης, γεωπολιτικό αναλυτή και στελέχους του Ινστιτούτου Delos Συρίλ Μπρετ (Cyrille Bret).

Τρία ενδεχόμενα για τη λήξη του πολέμου ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία είναι αυτά που πρέπει σοβαρά υπ’ όψη, σύμφωνα με τον καθηγητή πολιτικής επιστήμης, γεωπολιτικό αναλυτή και στελέχους του Ινστιτούτου Delos Συρίλ Μπρετ (Cyrille Bret).

Ο Δρ. Συρίλ Μπρετ εκτιμά ότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα της πολεμικής αναμέτρησης, τρεις είναι πλέον οι πιθανές εναλλακτικές για λήξη του πολέμου.

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για το «παγιωμένο μέτωπο» και τη συνέχιση του πολέμου, οπότε, σε αυτήν την περίπτωση, ο πόλεμος περνάει από τη σημερινή πολεμική αναμέτρηση σε μια αναμέτρηση μακράς διάρκειας, «παγιωμένη» διένεξη ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με τον Συρίλ Μπρετ, δεν μπορεί να αποκλειστεί μια στάση στο μέτωπο. Από τη μία πλευρά, «η ρωσική πολεμική προσπάθεια όσον αφορά τις προμήθειες και τους ανθρώπινους πόρους έχει σταματήσει από το καλοκαίρι». Από την άλλη πλευρά, οι πόροι και οι προσπάθειες του Κιέβου θα μπορούσαν «να επικεντρωθούν στην ανοικοδόμηση των περιοχών που ανακαταλήφθηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα και στις μη στρατιωτικές υποδομές (ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, δρόμοι) για να επιτραπεί μια παύση μετά την επανέναρξη της Χερσώνας», ενώ συνεχίζονται τα ρωσικά πλήγματα, αυτός ο ψυχρός πόλεμος και το μπλακ άουτ στοχεύει ιδίως να υπονομεύσει το ηθικό του ουκρανικού πληθυσμού.

Αυτό το πρώτο σενάριο «προϋποθέτει συνεχή υποστήριξη για την Ουκρανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Το δεύτερο σενάριο για τη λήξη του πολέμου είναι η κατάρρευση του ρωσικού στρατού.

Αυτός ο δρόμος είναι αυτός που «θα οδηγούσε πιο γρήγορα σε διαπραγματεύσεις, επειδή οι ρωσικές αρχές δεν θα μπορούσαν πλέον να αρνηθούν μια συμφωνία μπροστά σε μια τόσο προφανή οπισθοδρόμηση. Η συνέπεια θα ήταν τότε μια πολύ σκληρή προεκλογική εκστρατεία, επίσης στην Κριμαία, χειμώνα και άνοιξη, για διαπραγματεύσεις το καλοκαίρι», προβλέπει ο Μπρετ.

Τέλος, το τρίτο ενδεχόμενο είναι αυτό που αποκαλεί ο διεθνολόγος «πόλεμο κινήσεων».

Σε αυτόν τον πόλεμο κινήσεων, «είναι πλέον πολύ πιθανό η νέα ρωσική επίθεση να ξεκινήσει ως προετοιμασία σε νέες περιοχές και σε νέες διαστάσεις: για παράδειγμα, αμφίβιες επιχειρήσεις που διεξάγονται από τη θάλασσα κατά των ακτών, ειδικά στην περιοχή της Οδησσού. ή ακόμη και μια νέα επίθεση κατά της περιοχής του Κιέβου, ειδικά από το έδαφος της Λευκορωσίας».

Εν αναμονή της άφιξης των ενισχύσεων, «οι ρωσικές αρχές θα μπορούσαν να εξαπολύσουν τέτοιες αιφνιδιαστικές επιθέσεις ξεκινώντας από τον Ιανουάριο».

Το τρίτο σενάριο έχει πολλές πιθανότητες επαλήθευσης. Αυτό το τρίτο σενάριο «είναι η συνέχιση της πορείας των εχθροπραξιών, σύμφωνα με τους ίδιους σημερινούς τρόπους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments