Ελλάδα

Ελλείψεις φαρμάκων: Νέα μέτρα και εντατικοποίηση προηγούμενων για την κάλυψη των αναγκών [vid]

Ελλείψεις φαρμάκων: Νέα μέτρα και εντατικοποίηση προηγούμενων για την κάλυψη των αναγκών [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Οι λύσεις που προωθεί το υπουργείο Υγείας για την κάλυψη των αναγκών, περιλαμβάνουν νέα μέτρα και εντατικοποίηση όσων ελήφθησαν τους δύο προηγούμενους μήνες

Σε νέα δέσμη μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα – που σύμφωνα με το ρεπορτάζ Capital.gr κατά την περίοδο των εορτών έγιναν ακόμη πιο έντονες – προχωρά το υπουργείο Υγείας. Των σχετικών ανακοινώσεων είχε προηγηθεί τη Δευτέρα ευρεία σύσκεψη με όλους τους φορείς της εφοδιαστικής αλυσίδας του φαρμάκου (ΕΟΦ, ΙΦΕΤ, Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων)

Μετά την απαγόρευση εξαγωγών σε 260 περίπου σκευάσματα που χαρακτηρίζονται ελλειπτικά στην ελληνική αγορά και τον έλεγχο των φαρμακαποθηκών που κλήθηκαν να δηλώσουν τα αποθέματά τους, αλλά και φαρμακευτικών εταιρειών, τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν:

– Συνέχιση των ελέγχων των φαρμακαποθηκών για τη μη εξαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων, με μοναδική ποινή την αναστολή λειτουργίας σε όσες φαρμακαποθήκες δεν συνεργάζονται ή διατηρούν αποθεματικό. Υπενθυμίζεται πως ο ΕΟΦ έχει αναστείλει τη λειτουργία δύο αποθηκών λόγω άρνησης να θέσουν ανά πάσα στιγμή τους χώρους τους προς επιθεώρηση. Η μια αποθήκη βρίσκεται στην περιοχή της Κατερίνης και η άλλη στη Θεσσαλονίκη. Η αναστολή ισχύει μέχρι να γίνει επιθεώρηση από τον ΕΟΦ.

– Συνέχιση του ελέγχου στις φαρμακευτικές εταιρείες για να διαπιστωθεί ότι έχουν την επάρκεια των φαρμάκων για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς, ιδίως αντιπυρετικών και παιδιατρικών φαρμάκων.

– Αύξηση των παραγγελιών από τον ΙΦΕΤ για τις δραστικές ουσίες για τις οποίες παρουσιάζεται η παγκόσμια έλλειψη. Τονίζεται πως το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί από την έλλειψη παρακεταμόλης και αμοξυκιλλίνης.

– Ενημέρωση από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιείται το που υπάρχει υποκατάσταση φαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι αντί συγκεκριμένου επώνυμου φαρμάκου, ποιο γενόσημο, αντίστοιχης αποτελεσματικότητας, μπορούν να προμηθευτούν. Οι φαρμακοποιοί σημειώνουν στο Capital.gr πάντως πως λόγω των ελλείψεων ήδη προτείνουν σκεύασμα με ίδια δραστική ουσία αλλά διαφορετική εμπορική ονομασία.

– Επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων εκεί που υπάρχουν ελλείψεις.

– Εξορθολογισμό των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας. Οι χαμηλές τιμές σε σκευάσματα θεωρείται από τους κύριους λόγους που επιλέγεται να μην τροφοδοτείται όπως θα έπρεπε η ελληνική αγορά.

– Ύπαρξη συνεχούς συνεργασίας με τους φαρμακοποιούς ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, όταν προκύπτουν ελλείψεις.

– Αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα.

– Ενημέρωση των γιατρών για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να προσαρμόζεται η συνταγογράφηση σε αντίστοιχα θεραπευτικής αξίας.

– Επιπλέον αποφασίστηκε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα εξαντλήσει τις δυνατότητες αύξησης παραγωγής των γενοσήμων και οι πολυεθνικές εταιρίες θα εντείνουν την εισαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων.

Τι οδήγησε στις τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων από την ελληνική αγορά

Η μεγάλη ζήτηση κυρίως σε παιδικά φάρμακα λόγω των ιώσεων και της εποχικής γρίπης, οι εξαγωγές φαρμάκων δεδομένου πως η Ελλάδα με βάση τη νομοθεσία έχει χαμηλές τιμές, οπότε το κέρδος από την εξαγωγής σε άλλες χώρες της Ευρώπης και δη στη Γερμανία είναι σημαντικό, οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες σε παραγωγικές μονάδες της Ασίας (Κίνα και Ινδία κυρίως”) εξαιτίας της πανδημίας και του ενεργειακού κόστους και η μείωση των ποσοτήτων των φαρμάκων που διατίθεται από τις φαρμακευτικές στην Ελλάδα λόγω μείωσης κόστους, είναι οι βασικοί λόγοι που παρατηρείται αυτή η κατάσταση στα φαρμακεία.

Από τα ράφια εδώ και αρκετές εβδομάδες λείπουν εισπνεόμενα σκευάσματα, σιρόπια για το βήχα, αντιβιώσεις, αντιπυρετικά και πολύ γνωστά αναλγητικά… αλλά και κολλύρια, κρέμες για τον απλό έρπητα, μέχρι και φάρμακα για καρδιαγγειακές παθήσεις, για την υπέρταση, για τον σακχαρώδη διαβήτη, ακόμη και για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

“Η χώρα μας έχει προβεί στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ώστε το παγκόσμιο πρόβλημα της έλλειψης συγκεκριμένων δραστικών ουσιών να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο” ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments