Διεθνή

Βαθαίνει η στρατηγική – ενεργειακή συνεργασία Ρωσίας και Τουρκίας

Βαθαίνει η στρατηγική – ενεργειακή συνεργασία Ρωσίας και Τουρκίας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Τηλεφώνημα είχαν σήμερα το πρωί ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του Ρ. Τ. Ερντογάν και σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν επισήμως από την ρωσική πλευρά

Τηλεφώνημα είχαν σήμερα το πρωί ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του Ρ. Τ. Ερντογάν και σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν επισήμως από την ρωσική πλευρά, οι δύο ηγέτες δρομολογούν την περαιτέρω σφυρηλάτηση των στρατηγικών – ενεργειακών σχέσεών τους.

Ιδιαίτερα, η ρωσική πλευρά ανακοίνωσε ότι, κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος, καταγράφηκε «η προτεραιότητα που έχει η υλοποίηση τόσο στρατηγικά σημαντικών κοινών έργων, όπως η δημιουργία περιφερειακού κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία και η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Akkuyu».

Ο Πούτιν και ο Ερντογάν σημείωσαν την πρωταρχική σημασία τέτοιων κοινών έργων όπως η δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία.

Στο σχετικό ανακοινωθέν τονίζεται ακόμη ότι «ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ότι στην Τουρκία, στο πλαίσιο της δημιουργίας κέντρου φυσικού αερίου, ότι έχουν ενισχυθεί οι σχετικές υποδομές, ενώ οι εργασίες προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζονται. Είπε επίσης ότι στο άμεσο μέλλον σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί η προετοιμασία του οδικού χάρτη του έργου και η λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την υλοποίηση».

Η ενεργειακή εξάρτηση της Τουρκίας από την Ρωσική Ομοσπονδία φαίνεται ότι στερεώνεται ακόμη περισσότερο, στοιχείο που συνιστά εξέλιξη των ιδιαίτερων ενεργειακών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η συζήτηση ανάμεσα στον Πούτιν και τον Ερντογάν περιστράφηκε, επίσης, γύρω από το ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Τουρκία σε ενδεχόμενες συνομιλίες ανάμεσα στα δύο εμπόλεμα μέρη. Ο Τούρκος πρόδρος έδειξε διάθεση για εμπλοκή σε έναν τέτοιο ρόλο, αλλά η ρωσική πλευρά δείχνει να μην είναι διατεθειμένη – προς το παρόν, τουλάχιστον – να εμπλακεί σε ειρηνικές διαπραγματεύσεις. «Υπό το πρίσμα της ετοιμότητας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιβεβαίωσε το άνοιγμα της Ρωσίας σε σοβαρό διάλογο, υπό τον όρο ότι οι αρχές του Κιέβου συμμορφωθούν με τα γνωστά και επανειλημμένα διατυπωμένα αιτήματα και θα λάβουν υπόψη νέες εδαφικές πραγματικότητες».

Επιπλέον, ο Πούτιν και ο Ερντογάν συζήτησαν τις συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών και την απεμπλοκή των προμηθειών τροφίμων και λιπασμάτων από τη Ρωσία.

Τέλος, συζήτηση έγινε και για την Συρία, αλλά δεν αναφέρθηκε ότι σημειώθηκε κάποια πρόοδος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments