Διεθνή

Σουηδία και ΗΠΑ εξετάζουν την στρατιωτική συνεργασία, πέραν του ΝΑΤΟ

Σουηδία και ΗΠΑ εξετάζουν την στρατιωτική συνεργασία, πέραν του ΝΑΤΟ

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Η Στοκχόλμη και η Ουάσινγκτον συζήτησαν την αύξηση της στρατιωτικής τους συνεργασίας, καθώς η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξακολουθεί να εμποδίζεται από την Τουρκία και την Ουγγαρία, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Σουηδού υπουργού Άμυνας τη Δευτέρα.

Η Στοκχόλμη και η Ουάσινγκτον συζήτησαν την αύξηση της στρατιωτικής τους συνεργασίας, καθώς η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξακολουθεί να εμποδίζεται από την Τουρκία και την Ουγγαρία, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Σουηδού υπουργού Άμυνας τη Δευτέρα.

Τη Δευτέρα (9 Ιανουαρίου), ο Σουηδός υπουργός Άμυνας Παλ Γιόνσον ανακοίνωσε ότι η στενότερη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Σουηδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί σύντομα να γίνει πραγματικότητα. Μεταξύ άλλων, θα μπορούσε να επιτραπεί στις ΗΠΑ να αποθηκεύουν αμυντικό εξοπλισμό στη Σουηδία σε καιρό ειρήνης και οι αμερικανικές ενισχύσεις θα πρέπει να μπορούν να αναπτυχθούν ταχύτερα στη Σουηδία σε περίπτωση κρίσης ή πολέμου.

«Ξεκινήσαμε πρόσφατα διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το θέμα αυτό. Υπό το καθεστώς ένταξης μας[στο ΝΑΤΟ], από στενοί εταίροι γινόμαστε σύμμαχοι. Στόχος είναι να έχουμε αποτελεσματικότερη και ταχύτερη υποστήριξη από τις ΗΠΑ σε καταστάσεις κρίσης ή πολέμου», δήλωσε ο Γιόνσον στην εφημερίδα Dagens Nyheter.

Επί του παρόντος, η Σουηδία έχει συνάψει συμφωνία χώρας υποδοχής με το ΝΑΤΟ, η οποία αποσκοπεί στην παροχή αποτελεσματικής υποστήριξης για τις στρατιωτικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στο έδαφός της σε σχέση με ασκήσεις και επιχειρήσεις διαχείρισης κρίσεων.

Σύμφωνα με τον Σουηδό υπουργό Άμυνας, η νέα συμφωνία που συζητείται επί του παρόντος με τις ΗΠΑ «αφορά το νομικό καθεστώς των Αμερικανών στρατιωτών στη Σουηδία, την εκ των προτέρων αποθήκευση αμυντικού εξοπλισμού και τις επενδύσεις σε υποδομές που είναι σημαντικές για τη Σουηδία ως χώρα υποδοχής ώστε να είναι σε θέση να παρέχει υποστήριξη».

Για τον Γιόνσον, η μελλοντική ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι θεμελιώδους σημασίας για τη νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν ακόμη εγκρίνει την αίτηση της Στοκχόλμης για ένταξη στο ΝΑΤΟ και συνεχίζουν να καθυστερούν τη διαδικασία αίτησης της χώρας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την κούρασή του από την καθυστέρηση και ασκεί πίεση στην Άγκυρα σε συνέντευξή του στην SVT Nyheter την Κυριακή.

«Πιστεύω ότι η αίτηση πρέπει τώρα να εγκριθεί και το εξέφρασα αυτό στην Κωνσταντινούπολη σε συνομιλίες με τον πρόεδρο και την εκεί ηγεσία», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία έχουν εκπληρώσει τις συμφωνίες που υπέγραψαν οι χώρες με την Τουρκία κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη το καλοκαίρι.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ τονίζει ότι η Σουηδία, παρά τη χρονοβόρα διαδικασία υποβολής αίτησης, είναι σήμερα μια πιο ασφαλής χώρα από ό,τι πριν από την υποβολή της αίτησης και θα λάβει βοήθεια σε περίπτωση ρωσικής εισβολής.

«Το ΝΑΤΟ έχει αυξήσει την παρουσία του στην περιοχή και η Σουηδία ενσωματώνεται όλο και περισσότερο στην πολιτική και στρατιωτική συνεργασία της αμυντικής συμμαχίας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι η χώρα «έλαβε διμερείς εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και πολλές άλλες χώρες του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments