Διεθνή

ΕΕ: Νέες γύρος κυρώσεων κατά του Ιράν

ΕΕ: Νέες γύρος κυρώσεων κατά του Ιράν

Πηγή Φωτογραφίας: John MACDOUGALL / AFP

Προς ένα νέο γύρο κυρώσεων εναντίον του Ιράν προσαρμόζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση τα όσα αναφέρει σήμερα  ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πήτερ Στάνο.

Προς ένα νέο γύρο κυρώσεων εναντίον του Ιράν προσαρμόζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση τα όσα αναφέρει σήμερα  ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πήτερ Στάνο.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει έναν νέο γύρο κυρώσεων κατά του Ιράν για την καταστολή των διαδηλωτών που συμμετέχουν στις αντικατασταλτικές διαδηλώσεις στο Ιράν, τους τελευταίους τρεις μήνες..

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επιβεβαίωσαν, οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ σχεδιάζουν να υιοθετήσουν νέα μέτρα κατά της Τεχεράνης πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών την ερχόμενη Δευτέρα, στα πλαίσια των περιορισμών που θα ενταχθούν στο καθεστώς κυρώσεων για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ως εκ τούτου, η ΕΕ θα εντείνει τις πιέσεις κατά του ιρανικού καθεστώτος μετά τις τελευταίες περιπτώσεις συλλήψεων και θανατικών καταδικών σε διαδηλωτές που έλαβαν μέρος στις διαδηλώσεις. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εκτιμούν ότι περισσότεροι από 500 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί στη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, ενώ η Τεχεράνη έχει επιβάλει τη θανατική ποινή σε τέσσερα άτομα και περισσότεροι από εκατό Ιρανοί πολίτες είναι καταδικασμένοι με εξαιρετικά βαριές ποινές. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες σήμερα, ο εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Πίτερ Στάνο δήλωσε ότι η κατάσταση στο Ιράν θα είναι στην κορυφή της ατζέντας των υπουργών την επόμενη εβδομάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δυστυχώς τα γεγονότα στο Ιράν δεν οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση».

Επιπλέον, ο Π. Στάνο υπενθύμισε τον τελευταίο γύρο κυρώσεων που εγκρίθηκαν από τους 27 ως απάντηση στην εσωτερική βία των ιρανικών αρχών και τη στρατιωτική τους υποστήριξη προς τη Ρωσία, προμηθεύοντάς το Κρεμλίνο με «drones – καμικάζι», που χρησιμοποιεί ο ρωσικός στρατός στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, και υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. είναι πάντα ανοιχτή στην επέκταση των μέτρων αυτών, ανάλογα με την εξέλιξη των γεγονότων.

Τέλος, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι «οι προσπάθειες για να σπάσει ο αποκλεισμός συνεχίζονται, αλλά η συνοδευτική κατάσταση, οι διώξεις διαδηλωτών, οι εκτελέσεις και η στρατιωτική υποστήριξη προς τη Ρωσία δεν κάνουν το έργο εύκολο», επιμένοντας στο γεγονός ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ , βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Ιρανό Υπουργό Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments