Διεθνή

Γιατί παραιτείται η Χριστίνα Λάμπρεχτ;

Γιατί παραιτείται η Χριστίνα Λάμπρεχτ;

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας μόλις υπέβαλε την παραίτησή της στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας μόλις υπέβαλε την παραίτησή της στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Οι ατυχείς στιγμές δεν έλειψαν κατά τη διάρκεια της υπουργικής θητείας της, αλλά είναι βέβαιο ότι αυτές δεν αρκούν για να στοιχειοθετήσουν τα αίτια μιας παραίτησης από κορυφαίο υπουργείο.

Σε πρόσφατο μήνυμά της στον προσωπικό λογαριασμό της σε μέσον κοινωνικής δικτύωσης, η Χ. Λάμπρεχτ είχε φωτογραφηθεί, μιλώντας για τον πόλεμο στην Ουκρανία εν μέσω κροτίδων που έπεφταν στο Βερολίνο ενόψει του νέου έτους.

Σε παλιότερες «ατυχείς» στιγμές, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας είχε φωτογραφηθεί σε ινστιτούτο αισθητικής να περιποιείται τα νύχια της, ενώ είχαν διαρρεύσει φωτογραφίες της με τον εικοσιδυάχρονο γιο της να χρησιμοποιεί αεροσκάφη του γερμανικού στρατού προκειμένου να πραγματοποιήσει τα ταξίδια του.

Ασφαλώς, αυτές οι φωτογραφίες δεν περιποιούν τιμή για το κρίσιμο υπουργείο και για το ίδιο το πρόσωπο που βρίσκεται στην πολιτική ηγεσία του. Πρόκειται για φωτογραφίες, οι οποίες δείχνουν έναν ορισμένο βαθμό «ελαφρότητας» στη δημόσια εικόνα και οι οποίες δεν αποδεικνύουν τον ουσιαστικό σεβασμό προς τα στρατιωτικά ελικόπτερα και αεροσκάφη. Αλλά, με βάση όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, καμία υπουργός δεν παραιτείται ή δεν πρέπει να παραιτηθεί, επειδή ο φακός την συνέλαβε να περιποιείται τα νύχια των χεριών της.

Η Χριστίνα Λάμπρεχτ είναι μια 57χρονη, έμπειρη πολιτικός, προερχόμενη από το σοσιαλδημοκρατικό SPD, ένα κόμμα με πλούσια κυβερνητική θητεία. Είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος τον πολύπειρο Σολτς να τοποθετηθεί μία παράδοξη και αμφιλεγόμενη συντρόφισσά του στην κεφαλή του υπουργείου Άμυνας.

Η δήλωση της παραιτηθείσης υπουργού είναι μάλλον αδύναμη για να υποστηρίξει την υπουργική παραίτηση. Η Λάμπρεχτ δήλωσε ότι «η εστίαση των μέσων ενημέρωσης επάνω μου εδώ και μήνες αποτρέπει αντικειμενικά το ρεπορτάζ και συζητήσεις για τον γερμανικό στρατό. Για τον λόγο αυτό, αποφάσισα να υποβάλω την παραίτησή μου στον Όλαφ Σολτς». Συνεπώς, αν αυτή είναι η δήλωση της Λάμπρεχτ, όπως μεταδίδεται διεθνώς, η υπουργός παραιτείται λόγω των πιέσεων που της ασκούνται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Πολιτικά, το υψηλόβαθμο στέλεχος του SPD έχει εκφράσει αποκλίνουσες γνώμες σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης σε αυτόν.

Συγκεκριμένα, η παραιτηθείσα υπουργός έχει επικριθεί από την διεθνή κοινότητα για την αποχή της αναφορικά με την παροχή όπλων στην Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή, η Χριστίνα Λάμπρεχτ ήταν επιφυλακτική απέναντι σε αποφάσεις της κυβέρνησης Σολτς για εκσυγχρονισμό του οπλισμού του γερμανικού στρατού, οπλισμός ο οποίος έπρεπε να αναβαθμιστεί ενόψει της παροχής πρόσθετης βοήθειας στον ουκρανικό λαό.

Οι αποκλίσεις της Λάμπρεχτ κορυφώνονται, επί της ουσίας, με τη δήλωσή της, σύμφωνα με την οποία «υπάρχει σε εξέλιξη ένας πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης (σ.σ.: στην Ουκρανία). Και σε σχέση με αυτό, κέρδισα πολλές εμπειρίες, πάρα πολλές συναντήσεις με ενδιαφέροντες και υπέροχες ανθρώπους. Και για αυτό λέω ένα ειλικρινές ευχαριστώ». Μια ακόμη «ατυχής» δήλωση της πρώην υπουργού, η οποία αποκλίνει, ωστόσο, και από κεντρικές στρατιωτικές επιλογές της κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον Όλαφ Σολτς και από όψεις της κυβερνητικής πολιτικής έναντι της Ουκρανίας.

Στα (έως τώρα) άλλα νέα της ημέρας από την Γερμανία, η υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, στη διάρκεια επίσκεψης την οποία θα πραγματοποιήσει σήμερα στη Χάγη και στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης, σχεδιάζει να συζητήσει τρόπους για να υποχρεωθεί ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν να λογοδοτήσει για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments