Οικονομία

Ενέργεια: Στόχος τα 30 δισ. σε σχέδια για ηλεκτροπαραγωγή και δίκτυα έως το 2030

Ενέργεια: Στόχος τα 30 δισ. σε σχέδια για ηλεκτροπαραγωγή και δίκτυα έως το 2030

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΡΤ

Όσον αφορά τα κτίρια γραφείων, ο στόχος που τίθεται αυξάνεται στο 59%, από 40% που είναι σήμερα.

Σε σημαντικά μεγαλύτερες επενδύσεις «μεταφράζονται» οι πιο φιλόδοξοι στόχοι για διείσδυση των ΑΠΕ έως το 2030, τους οποίους θέτει το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, μόνο στους τομείς της ηλεκτροπαραγωγής και την ανάπτυξης δικτύων, το αναθεωρημένο Σχέδιο προβλέπει την κινητοποίηση κεφαλαίων ύψους 30 δισ. ευρώ έως το τέλος της 10ετίας, δηλαδή 9 δισ. ευρώ παραπάνω από την πρόβλεψη του υφιστάμενου Σχεδίου, η οποία ήταν στα 21 δισεκατομμύρια.

Το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ παρουσιάστηκε χθες στην αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή, όπως είχε γράψει το Insider.gr την προηγούμενη εβδομάδα, όπου έδωσε το «παρών» και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Επίσης, μέσα στις επόμενες ημέρες (πιθανότατα αύριο Τετάρτη), για το επικαιροποιημένο Σχέδιο θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου.

Στη χθεσινή σύγκληση της Διυπουργικής, σκιαγραφήθηκαν τρία από τα σενάρια που εξετάστηκαν στο πλαίσιο της αναθεώρησης, ώστε να επιτευχθεί η μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 55% έως το 2030, όπως προβλέπει και ο Κλιματικός Νόμος. Όπως είναι φυσικό, αναλυτική παρουσίαση έγινε στο σενάριο που έχει προκριθεί να εφαρμοσθεί και το οποίο προβλέπει ένα ισορροπημένο ισοζύγιο ανάμεσα στην ενεργειακή εξοικονόμηση και τη διείσδυση των ΑΠΕ, για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Έτσι, όσον αφορά την ενεργειακή εξοικονόμηση, ο «πήχυς» τίθεται στη μείωση της κατανάλωσης κατά 6,2% σε σχέση με το 2020. Σχετικά με την ενίσχυση της «πράσινης» διείσδυσης, προβλέπει ότι οι ΑΠΕ θα καταλαμβάνουν μερίδιο 46% στην τελική κατανάλωση ενέργειας (από 35% στο υφιστάμενο ΕΣΕΚ) και 80% στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής.

Οι στόχοι για αιολικά και φωτοβολταϊκά

Τα παραπάνω νούμερα για τα «πράσινα» μερίδια μεταφράζονται κατʼ αρχάς σε σημαντική ενίσχυση των στόχων για εγκατεστημένη ισχύ ανανεώσιμων πηγών, οι οποίες μαζί με τα υδροηλεκτρικά θα αγγίζουν το 2030 τα επίπεδα των 28 Γιγαβάτ, έναντι τα 19 GW που προβλέπει το υφιστάμενο ΕΣΕΚ για το τέλος της 10ετίας.

Όσον αφορά τα υδροηλεκτρικά, προβλέπεται η αύξηση της δυναμικότητάς τους κατά 0,6 GW, κάτι που σημαίνει ότι η ενίσχυση των ΑΠΕ θα προέλθει κυρίως από τη μεγαλύτερη αύξηση νέων φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων.

Έτσι, στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών, ο νέος στόχος που τίθεται είναι να φτάσουν τα 14,1 GW, από 7,7 GW που προβλέπεται για το 2030 στο υφιστάμενο ΕΣΕΚ. Στην περίπτωση των χερσαίων αιολικών ο στόχος για το τέλος της 10ετίας παραμένει παραπλήσιος, στα 7,1 GW από 7 GW στο σημερινό Εθνικό Σχέδιο. Ωστόσο, στον νέο «οδικό χάρτη» έχουν προστεθεί και 2,5 GW offshore αιολικών, τα οποία απουσιάζουν από το τρέχον Σχέδιο.

Παράλληλα, όπως και στο σημερινό ΕΣΕΚ, έτσι και στο νέο Εθνικό Σχέδιο προβλέπεται ότι το 2030 θα λειτουργούν μονάδες αερίυο συνολικής ισχύος 6,9 GW.

Αύξηση των εγκαταστάσεων αντλιών θερμότητας

Κατά πολύ υψηλότερος είναι όμως και ο «πήχυς» που τίθεται για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος πλέον αγγίζει τα επίπεδα των 8 GW, από 3,5 GW στο σημερινό ΕΣΕΚ. Στην περίπτωση της αντλησιοταμίευσης, πέρα από την «ενεργοποίηση» των μονάδων 0,7 GW της ΔΕΗ στον Θησαυρό και τη Σφηκιά, αλλά και την κατασκευή του σταθμού 0,68 GW στην Αμφιλοχία, θα πρέπει να κατασκευασθούν και άλλα έργα, ώστε η συνολική δυναμικότητα να φτάσει στα 2,5 GW.

Σημαντική είναι και η ενίσχυση του στόχου για μπαταρίες το 2030, ο οποίος αυξάνεται στα επίπεδα των 5 GW, περιλαμβάνοντας προφανώς όλες τις ανάλογες εφαρμογές. Πιο φιλόδοξοι γίνονται όμως και οι στόχοι «πράσινης» διείσδυσης και σε άλλους τομείς έως το 2030, πέρα από την ηλεκτροπαραγωγή.

Έτσι, στην ψύξη-θέρμανση το μερίδιο των ΑΠΕ θα πρέπει το 2030 να αυξηθεί στο 48%, από 43% που προβλέπεται στον υφιστάμενο «οδικό χάρτη». Αυτό θα γίνει με τη μαζική εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, ώστε το 2030 να διαθέτουν ένα ανάλογο σύστημα το 21% των κατοικιών και το 67% των κτιρίων υπηρεσιών, από 7% και 60% αντίστοιχα, που προβλέπεται τώρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments