Τεχνολογία

Apple: Ο μόνος τεχνολογικός κολοσσός που δεν έκανε απολύσεις

Apple: Ο μόνος τεχνολογικός κολοσσός που δεν έκανε απολύσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Business Today

Οι Big Tech προχωρούν σε μαζικές απολύσεις προσωπικού υπό τον φόβο της επερχόμενης ύφεσης. Μόνη εξαίρεση η Apple

Οι τεχνολογικές εταιρείες ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη απολύσεις προσωπικού καθώς οι φόβοι της οικονομικής ύφεσης αυξάνονται. Το οξύμωρο είναι ότι οι απολύσεις έρχονται αμέσως μετά από σειρά ετών που ο κλάδος γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη.

Μόλις χθες η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το εργατικό της δυναμικό κατά 10.000, δηλαδή περίπου κατά 5%, ενώ η Amazon ξεκίνησε επίσης ένα πρόγραμμα απολύσεων το οποίο αναμένεται σταδιακά να φτάσει μέχρι και τις 18.000 θέσεις εργασίας.

Πριν τις Amazon και Microsoft είχαν προηγηθεί τους προηγούμενους μήνες οι απολύσεις τεχνολογικών κολοσσών όπως η Alphabet και η Meta Platforms.

Παρά το γεγονός ότι η κάθε εταιρεία κάνει απολύσεις για διαφορετικούς λόγους, κοινή παραμένει η επίρριψη της «ευθύνης» στις μακροοικονομικές συνθήκες και στην πιθανή ύφεση παράγοντες που τις οδηγούν σε… σφίξιμο του ζωναριού.Παρόλα αυτά, ένα στοιχείο που σημειώνει το CNBC και το οποίο δεν προβάλλεται συχνά είναι το γεγονός ότι οι τεχνολογικές εταιρείες είχαν αυξήσει σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια τις προσλήψεις προσωπικού.

Το 2020, την περίοδο της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού με συνεπακόλουθο τα περιοριστικά μέτρα, οι διαδικτυακές εφαρμογές έγιναν απαραίτητες για σημαντικά μεγαλύτερο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού, κάτι που μεταφράστηκε σε σημαντική αύξηση προσωπικού για τις εταιρείες τεχνολογίας.

Καθώς οι πωλήσεις και τα κέρδη συνέχισαν να αυξάνονται το 2021, οι εταιρείες τεχνολογίας συνέχισαν να προσθέτουν προσωπικό στο δυναμικό τους ελπίζοντας ότι αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει η νέα κανονικότητα της αγοράς.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ακριβώς έτσι καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε και πλέον οι εταιρείες θα πρέπει να προσαρμοστούν εκ νέου.

Μεγάλη εξαίρεση μία συγκεκριμένη εταιρεία: η Apple. Η δημιουργός του iPhone δεν αύξησε υπερβολικά τον ρυθμό προσλήψεων προσωπικού τα τελευταία δύο χρόνια και μοιραία, σήμερα, δεν είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε απολύσεις.

Πρόσφατη αναφορά της SEC (της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) δείχνει την ταχύτατη αύξηση του προσωπικού των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η Microsoft είχε 221.000 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης στα τέλη Ιουνίου 2022, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία. Ο συγκεκριμένος αριθμός είναι κατά 40.000 μεγαλύτερος από την ίδια περίοδο του 2021, δηλαδή υπήρξε μία αύξηση προσωπικού κατά 22% μέσα σε ένα χρόνο. Ακόμη ένα χρόνο πιο πίσω η Microsoft είχε προσθέσει άλλους 18.000 εργαζόμενους στο δυναμικό της. Δηλαδή άλλο ένα 11%.

Η Amazon είναι μία πιο περίπλοκη περίπτωση από την Microsoft κυρίως επειδή διαθέτει ωρομίσθιους εργαζόμενους που απασχολούνται στις αποθήκες της, ενώ παράλληλα υπάρχει και το προσωπικό που απασχολείται σε πόστα ανάλογα των υπολοίπων τεχνολογικών εταιρειών.

Ακόμη και με αυτές τις διαφοροποιήσεις η Amazon το 2021 αύξησε το εργατικό της δυναμικό κατά 310.000 θέσεις εργασίας. Το 2020 υπήρξε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση προσωπικού, κατά 38%, όταν προστέθηκαν περίπου μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας.

Συνολικά, η Amazon ανέφερε 1,6 εκατομμύρια εργαζόμενους συνολικά στα τέλη Δεκεμβρίου 2021, εκ των οποίων οι 300.000 απασχολούνταν σε εταιρικά καθήκοντα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments