Ελλάδα

Ρόδος: Ισχυρός σεισμός 5,9 Ρίχτερ – Παπαδόπουλος: Μακριά από κατοικημενες περιοχές το επίκεντρο [vid]

Ρόδος: Ισχυρός σεισμός 5,9 Ρίχτερ – Παπαδόπουλος: Μακριά από κατοικημενες περιοχές το επίκεντρο [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Twitter-@LastQuake

Ανησυχία σε Ρόδο και Κάρπαθο αλλά και σε άλλα νησιά κοντά στη Ρόδο προκάλεσε ο ισχυρό σεισμός που έγινε το μεσημέρι με ένταση 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σε θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Ρόδου, σύμφωνα με αναθεωρημένη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η πρώτη εκτίμηση έκανε λόγο για σεισμό 5,7 Ρίχτερ.

Το επίκεντρο του σεισμού, ο οποίος σημειώθηκε στις 2.37 μ.μ., εντοπίζεται 58 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λίνδου, με το εστιακό βάθος να εκτιμάται στα 22 χιλιόμετρα.

Κατά το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC), η δόνηση είχε μέγεθος 5,9 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Ρόδο και είχε μεγάλη διάρκεια.

Μιλώντας στην «Κ», ο Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, τόνισε ότι «είμαστε ακόμα στην επανεκτίμηση του τελικού μεγέθους, το οποίο πλησιάζει τα 6 Ρίχτερ. Ηταν ένα σεισμός πολύ επιφανειακός, σε υποθαλάσσιο χώρο, 60 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ρόδου. Είναι ένας σεισμός πάνω στο ελληνικό τόξο».

«Ο σεισμός προήλθε από ρήγμα το οποίο βρίσκεται στην επαφή δύο τεκτονικών πλακών και έχει κυρίαρχη συνιστώσα κίνησης την οριζόντια. Εχει δε διεύθυνση βορειοανατολική-νοτιοδυτική. Στην ουσία, ο σεισμός οφείλεται στην κίνηση της τεκτονικής πλάκας του Αιγαίου προς τα νοτιοδυτικά. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακόμα αν είναι ο κύριος, χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ξεκαθαρίσει το τοπίο» σημείωσε.

Πάντως, αν και τόνισε ότι αναμφίβολα βρισκόμαστε σε περίοδο έξαρσης των σεισμών στη χώρα μας, ο κ. Γκανάς επισήμανε ότι η σημερινή δόνηση δεν συνδέεται ούτε με τους σεισμούς στη Λέσβο, ούτε με τους υπόλοιπους που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments