Διεθνή

Η Κίνα παραβίασε την εδαφική κυριαρχία των ΗΠΑ

Η Κίνα παραβίασε την εδαφική κυριαρχία των ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: KEVIN LAMARQUE | Συντελεστές: REUTERS

Η Κίνα παραβιάζει με τυπικά «κινεζικό» τρόπο την ανεξαρτησία των Ηνωμένων Πολιτειών και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν

Η Κίνα παραβιάζει με τυπικά «κινεζικό» τρόπο την ανεξαρτησία των Ηνωμένων Πολιτειών και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, αναβάλλει το ταξίδι του για το Πεκίνο. Θα επρόκειτο για το πρώτο ταξίδι Αμερικανού ΥΠΕΞ από το 2018 αλλά το κατασκοπευτικό λευκό μπαλόνι των Κινέζων κατάφερε να παραβιάσει τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ και να πετάξει επάνω από την πολιτεία της Μοντάνα, όπου βρίσκονται περισσότερες από εκατόν σαράντα νάρκες διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.

Την επιβεβαίωση της εδαφικής ακεραιότητας της πρώτης παγκόσμιας δύναμης από το ΚΚ Κίνας έκανε επισήμως ο ίδιος ο Άντονι Μπλίνκεν. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μιλά για ξεκάθαρη παραβίαση της εθνικής εδαφικής ακεραιότητας από το κινεζικό μπαλόνι.

Ιδιαίτερα, ο Α. Μπλίνκεν τόνισε ότι «έχουμε λάβει γνώση της ανακοίνωσης που η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας εκφράζει την λύπη της, αλλά η παρουσία αυτού του μπαλονιού στον εναέριο χώρο μας αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση της κυριαρχίας μας, καθώς και του διεθνούς δικαίου και είναι απαράδεκτο που συνέβη κάτι τέτοιο».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συμπλήρωσε ότι «μετά από διαβουλεύσεις με τους διυπηρεσιακούς εταίρους μας καθώς και με το Κογκρέσο, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες αυτή τη στιγμή για να ταξιδέψει ο υπουργός Μπλίνκεν στην Κίνα».

Το ερώτημα που απασχόλησε χθες τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, ήταν το αν θα πρέπει να γίνει πιστευτό ότι ένα μπαλόνι είναι ικανό να διασχίσει τα σύνορα της πλανητικής υπερδύναμης. Διεθνοπολιτικοί και γεωστρατηγικοί αναλυτές επιβεβαίωναν ότι πρόκειται για ένα κινεζικό μπαλόνι, για ένα αερόπλοιο προερχόμενο από την Κίνα και ότι, προφανώς, η αμερικανική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έχει να κάνει με μια απτή και ευθεία παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ορισμένοι, δε, ρεπουμπλικάνοι βουλευτές και κάποιες περιφερειακές φωνές των Δημοκρατικών φέρεται να εισηγήθηκαν την άμεση κατάρριψη του ξένου αεροστάτου. Οι εισηγήσεις, ευτυχώς, δεν εισακούστηκαν και έτσι, αποφεύχθηκε περαιτέρω κλιμάκωση, με τον Αμερικανό πρόεδρο να πιστώνεται την ψύχραιμη και πολιτικά ώριμη αντιμετώπιση της προσβλητικής αυτής κίνησης των Κινέζων κομμουνιστών.

Η Κίνα προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός και δεν αναγνώρισε ότι πρόκειται για κατασκοπευτικό αερόπλοιο, αλλά για ένα αερόπλοιο που πραγματοποιούσε ερευνητικές μετεωρολογικές εργασίες και, συμπτωματικά, παρεξέκλινε της πορείας του.

«Το αερόπλοιο είναι από την Κίνα, έχει μη στρατιωτικό σκοπό και χρησιμοποιείται για μετεωρολογικές και άλλες επιστημονικές έρευνες. Λόγω των δυτικών ανέμων και της περιορισμένης ικανότητας να ελεγχθεί, το αερόπλοιο παρεξέκλινε της προβλεπόμενης πορείας του», ανέφερε το Πεκίνο.

«Η Κίνα λυπάται που το αερόπλοιο παρασύρθηκε στις ΗΠΑ κατά λάθος για λόγους ανωτέρας βίας. Η Κίνα θα συνεχίσει να διατηρεί επικοινωνία με την αμερικανική πλευρά για να χειριστεί σωστά αυτό το ατύχημα», συμπλήρωσε.

Οι Κινέζοι αποφάσισαν, λοιπόν, να προκαλέσουν την ακύρωση της σημερινής πτήσης λίγες ώρες πριν ο Μπλίνκεν αναχωρήσει από την Ουάσιγκτον για το Πεκίνο.

Οι ΗΠΑ έσπευσαν να προετοιμάσουν μαχητικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου ενός F – 22, για να καταρρίψουν το αερόστατο εάν παραγγελθεί, αλλά το Πεντάγωνο τελικά δεν πήρε μια τέτοια απόφαση.

Σε επίπεδο εντυπώσεων, η Κίνα βγαίνει «κερδισμένη» από την σημερινή «αέρινη» κίνησή της. Κινήθηκε με επιτυχία στο όριο της υπομονής και της αυτοσυγκράτησης των Ηνωμένων Πολιτειών. Με επιτυχία, εντούτοις, αντέδρασε και η αμερικανική πλευρά, η οποία δεν διολίσθησε στον κίνδυνο να ανοίξει πυρ και να καταρρίψει ένα αερόστατο. Το επόμενο προκλητικό βήμα αναμένεται να προέλθει και πάλι από το ολοκληρωτικό καθεστώς που έχουν με τη βία εγκαταστήσει οι κομμουνιστές του Πεκίνου. Ολοκληρωτισμό εφαρμόζουν εντός των συνόρων, ολοκληρωτισμό, απερίσκεπτο και προκλητικό, εξάγουν., ιδιαίτερα και αποφασιστικά μετά το εικοστό συνέδριό τους. Και το ονοματεπώνυμο του πρωθιερέα του νέου ολοκληρωτισμού είναι Σι Τσιπίνγκ, με τον ανοιχτά εκπεφρασμένο νεοιμπεριαλιστικό επεκτατισμό του στην διεθνή σκηνή, ειδικά έναντι των ΗΠΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments