Πολιτική

Left: Υπέρ ή κατά της απλής αναλογικής;

Left: Υπέρ ή κατά της απλής αναλογικής;

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Θεμέλιο της φιλελεύθερης κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας είναι ο Λαός.

Θεμέλιο της φιλελεύθερης κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας είναι ο Λαός. Από τον Λαό εκπηγάζουν όλες οι εξουσίες, από τον Λαό εκλέγονται οι αντιπρόσωποί του και στον Λαό λογοδοτούν. Αλλά για να μετατραπεί η λαϊκή ψήφος στις τριακόσιες βουλευτικές μας έδρες, από τις οποίες θα προκύψει η εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία, θα πρέπει να υπάρχει προφανώς μια σαφής και υπεύθυνη τοποθέτηση των κομμάτων ως προς το επιθυμητό εκλογικό σύστημα, γιατί είναι ακριβώς το εκλογικό σύστημα που λειτουργεί στην πράξη σαν ο θεσμικός καταλύτης που μετατρέπει και μετασχηματίζει την λαϊκή ψήφο σε κοινοβουλευτικές έδρες. Στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες λοιπόν, παντού της Γης, τα κόμματα, ιδιαίτερα τα κόμματα εξουσίας, οφείλουν να παρουσιάζουν έγκαιρα και ξεκάθαρα τη θέση τους για το εκλογικό σύστημα που επιθυμούν.

Η Νέα Δημοκρατία, ως ένα τυπικό κόμμα της φιλελεύθερης κεντροδεξιάς, δεν έχει κρύψει ποτέ την προτίμησή της για την ενισχυμένη αναλογική. Η ευχερής ανάδειξη αυτοδύναμης κυβερνητικής πλειοψηφίας, η κυβερνητική και οικονομική σταθερότητα είναι τα βασικά προτερήματα, που συγκεντρώνει το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα και τα οποία το καθιστούν περισσότερο ελκυστικό από την απλή αναλογική, στα μάτια τουλάχιστον του κυβερνώντος κόμματος.

Σε λογική συνέπεια αυτής της κρυστάλλινης θέσης, η Νέα Δημοκρατία αντιτάχθηκε σθεναρά και ξεκάθαρα στην εισαγωγή της απλής αναλογικής από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έκρυψε τις προτιμήσεις της, δεν συσκότισε τους προσανατολισμούς της. Και αυτό συνεχίζει να πράττει έως σήμερα, εκφράζοντας με σαφήνεια την απορριπτική τοποθέτησή της έναντι της απλής αναλογικής. Αυτό έπραξε και ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Άδωνις Γεωργιάδης, δηλώνοντας με ενάργεια την αντίθεση του προς την απλή αναλογική, η οποία θεωρείται πως «είναι φρικώδες εκλογικό σύστημα, ένα καταστροφικό εκλογικό σύστημα και αν δεν μπορούσαμε να την εξουδετερώσουμε θα οδηγούσε τη χώρα σε πολυετή ακυβερνησία την Ελλάδα και σε τεράστια οικονομική κρίση».

Ως φαίνεται, όμως, η εκφραστική διαύγεια δεν εκτιμάται από το επικοινωνιακό υποσύστημα του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς τη σημερινή πρωτοσέλιδη κραυγή εναντίον του κ. Άδωνι Γεωργιάδη από τον διαδικτυακό ενημερωτικό κόμβο της ριζοσπαστικής αριστεράς LEFT ο οποίος υποστηρίζει, εν τη γνωστή υπερβολή του, ότι «ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης διαλαλεί την απέχθειά του για την απλή αναλογική» και «κηρύσσει ανένδοτο ενάντια στην αναλογική»;

Ο κ. Γεωργιάδης, ως Αντιπρόεδρος της ΝΔ και Υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν έκανε τίποτε περισσότερο από αυτό που οφείλει να πράττει κάθε υπεύθυνος πολιτικός απέναντι στον Λαό, από τον οποίο πηγάζουν και όλες οι εξουσίες του: Να διατυπώνει με ενάργεια τη θέση του και θέση του κόμματός του για το εκλογικό σύστημα. Η θέση, όμως, του ΣΥΡΙΖΑ και του συγγραφικού επιτελείου του LEFT για την απλή αναλογική ποια ακριβώς είναι; Αυτή η ασφυκτικά καταχωνιασμένη πρόταση για την απλή αναλογική, «που δίνει το δικαίωμα στους πολίτες να εκφραστούν καλύτερα», τι ακριβώς υποδηλώνει; Κατάφαση ή απόρριψη της απλής αναλογικής; Ή μήπως προεκλογική τσαχπινιά και πολιτικό «κλείσιμο του ματιού» στους εξ αριστερών ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί σαφή και υπεύθυνη πολιτική στάση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα δεν υποδηλώνουν αυτές οι χαριτωμένες, εφηβικές διατυπώσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments