Διεθνή

Euractiv: Ο Ζελένσκι καλεί τους χορηγούς των Ολυμπιακών Αγώνων να μείνουν μακριά από την Ρωσία

Euractiv: Ο Ζελένσκι καλεί τους χορηγούς των Ολυμπιακών Αγώνων να μείνουν μακριά από την Ρωσία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η Ουκρανία απέστειλε επιστολές σε εταιρείες που υποστηρίζουν τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τις κάλεσε να κρατήσουν τους Ρώσους αθλητές μακριά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού

Η Ουκρανία απέστειλε επιστολές σε εταιρείες που υποστηρίζουν τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τις κάλεσε να κρατήσουν τους Ρώσους αθλητές μακριά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, δήλωσε την Κυριακή (5 Φεβρουαρίου) ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι πρωτοστατεί στην προσπάθεια να απαγορευτεί στους Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να συμμετάσχουν στους αγώνες με ουδέτερη σημαία. Ο Ζελένσκι έχει πει ότι η παρουσία τους θα εξομαλύνει την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα του και θα καταστήσει αποδεκτή την «τρομοκρατία».

«Η Ουκρανία έστειλε τις κατάλληλες επιστολές στις εταιρείες που παρέχουν τη μεγαλύτερη υποστήριξη στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή», δήλωσε ο Ζελένσκι στη νυχτερινή του βιντεοσκοπημένη ομιλία.

«Πρόκειται για μεγάλες διεθνείς εταιρείες που έχουν σαφώς συμφέρον να διασφαλίσουν ότι η φήμη και η υποστήριξή τους δεν θα χρησιμοποιηθεί για πολεμική προπαγάνδα».

Η ΔΟΕ δήλωσε στα τέλη Ιανουαρίου ότι το Ολυμπιακό Συμβούλιο της Ασίας προσέφερε σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές την ευκαιρία να αγωνιστούν στην Ασία, προκαλώντας την κατακραυγή του Κιέβου, το οποίο ζήτησε την απαγόρευση των Ρώσων αθλητών λόγω της εισβολής της Ρωσίας.

Η επιτροπή δήλωσε αργότερα ότι στέκεται στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας, η οποία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από σχεδόν ένα χρόνο, και της Λευκορωσίας, οι αρχές της οποίας παρείχαν υποστήριξη στην εισβολή.

Ο επικεφαλής των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 Τόνι Εστανγκέ δήλωσε την Παρασκευή ότι εναπόκειται στη ΔΟΕ να αποφασίσει αν οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές μπορούν να συμμετάσχουν στους Αγώνες του επόμενου έτους.

Ο τρεις φορές Ολυμπιονίκης και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Παρίσι 2024 Εστανγκέ δήλωσε στο Reuters ότι είναι «υπέρ της διατήρησης αυτού του συμβόλου οικουμενικότητας για τους Αγώνες», όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη συμμετοχή της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.

Ωστόσο, δήλωσε ότι η απόφαση εναπόκειται στο διοικητικό όργανο των Αγώνων.

Η Πολωνία δήλωσε την Πέμπτη ότι θα ήταν δυνατό να δημιουργηθεί ένας συνασπισμός περίπου 40 χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του Καναδά, μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου, υποστηρίζοντας την έκκληση να αποκλειστούν οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές από τους Αγώνες.

Η Δανία αντιτίθεται στη συμμετοχή Ρώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το επόμενο έτος, ακόμη και με ουδέτερη σημαία, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Πολιτισμού της χώρας, σύμφωνα με το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων Ritzau.

«Είναι η επίσημη θέση της Δανίας ότι δεν πρέπει να αμφιταλαντευόμαστε σε σχέση με τη Ρωσία», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού της Δανίας Γιάκομπ Ένγκελ-Σμιντ.

Η Εσθονία θα μπορούσε να μποϊκοτάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το επόμενο έτος εάν οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές δεν απομακρυνθούν από τη διοργάνωση, δήλωσε την Παρασκευή η πρωθυπουργός Κάγια Κάλας.

«Οι προσπάθειές μας θα πρέπει να επικεντρωθούν στο να πείσουμε άλλους φίλους και συμμάχους ότι η συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών είναι απλά λάθος. Το μποϊκοτάζ είναι το επόμενο βήμα», δήλωσε η Κάλας μετά από συνάντηση με τους Λετονούς και Λιθουανούς ομολόγους της στο Ταλίν.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού θα διεξαχθούν από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου του επόμενου έτους και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες από τις 28 Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments