Κόσμος

The New York Times: Η Κίνα στέλνει κατασκοπευτικά μπαλόνια «σε όλο τον κόσμο»

The New York Times: Η Κίνα στέλνει κατασκοπευτικά μπαλόνια «σε όλο τον κόσμο»

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η Κίνα προσπαθεί να συγκεντρώσει στοιχεία για ξένες στρατιωτικές βάσεις

Υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ εκτιμούν ότι το πρόγραμμα της Κίνας που αφορά τα «κατασκοπευτικά μπαλόνια» αποτελεί μέρος μιας παγκόσμιας επιχείρησης παρακολούθησης που έχει ως στόχο τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις στρατιωτικές ικανότητες χωρών ανά τον κόσμο, σύμφωνα με τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους.

Τα μπαλόνια, όπως υποστηρίζουν κάποιοι αξιωματούχοι, εντάσσονται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας της Κίνας να συγκεντρώσει όλο και περισσότερα στοιχεία για αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις – για τις οποίες ενδιαφέρεται σε μεγαλύτερο βαθμό – καθώς και για παρόμοιες εγκαταστάσεις άλλων χωρών για την περίπτωση διαμάχης ή κλιμάκωσης των εντάσεων.

Τα μπαλόνια αυτά έχουν ορισμένα πλεονεκτήματα σε σχέση με τους δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη με συγκεκριμένα μοτίβα, αναφέρουν οι αξιωματούχοι. Πετούν πιο κοντά στη Γη και παρασύρονται από τα ρεύματα του ανέμου, τα οποία δεν είναι το ίδιο προβλέψιμα για τον στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας όσο οι προκαθορισμένες τροχιές των δορυφόρων, ενώ μπορούν επίσης να διαφεύγουν των ραντάρ.

Επιπλέον, έχουν τη δυνατότητα να αιωρούνται πάνω από περιοχές, ενώ οι δορυφόροι βρίσκονται σε συνεχή κίνηση. Οι απλές κάμερες πάνω στα μπαλόνια μπορούν να παράγουν εικόνες που να είναι πιο ευκρινείς σε σχέση με εκείνες που δίνουν οι δορυφόροι, ενώ διαθέτουν και εξοπλισμό παρακολούθησης μπορεί να εντοπίσει σήματα που δεν φτάνουν στο ύψος των δορυφόρων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα του εν λόγω ζητήματος, ανέφεραν ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Μπάιντεν έχουν κατανοήσει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό το μέγεθος της κινεζικής επιχείρησης που σχετίζεται με τις πτήσεις των μπαλονιών, ανακαλύπτοντας μάλιστα ότι είχαν υπάρξει και στο παρελθόν τέτοιες εισβολές που είχαν ταξινομηθεί ως «άγνωστα περιστατικά». Επιπλέον, βρίσκονται σε διαδικασία ιχνηλάτησης νέων επιχειρήσεων από κινεζικά μπαλόνια.

Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι τα περισσότερα περιστατικά θέασης τέτοιων μπαλονιών στο παρελθόν ήταν σύντομα. Η διέλευση του κατασκοπευτικού μπαλονιού πάνω από τις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα έδωσε στον στρατό και τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ μεγάλο χρονικό διάστημα για να μελετήσουν τις δυνατότητες του εξοπλισμού παρακολούθησης που συνδέονται με αυτό. Αξιωματούχοι είπαν ότι γνωρίζουν πλέον πολύ περισσότερα σχετικά με το τι μπορούσε να συλλέξει η Κίνα μέσω των μπαλονιών.

Μπαλόνια πάνω από πέντε ηπείρους

Πριν από την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ είχαν εντοπίσει κινεζικά μπαλόνια να συλλέγουν πληροφορίες σε περισσότερες από δώδεκα χώρες σε όλο τον κόσμο, τόνισαν οι αξιωματούχοι. Κάποιες από τις προσπάθειες της Κίνας φάνηκαν να εστιάζουν στην περιοχή του Ειρηνικού, όπου ορισμένα από τα μπαλόνια καθώς και άλλες κατασκοπευτικές απόπειρες της Κίνας έχουν εντοπιστεί σε εδάφη συμμάχων και εταίρων των ΗΠΑ. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν ότι κινεζικά μπαλόνια έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια πάνω από πέντε ηπείρους – συμπεριλαμβανομένων χωρών της Ευρώπης, της Ανατολικής και Νότιας Ασίας καθώς και της Βόρειας και Λατινικής Αμερικής.

Οι New York Times ανέφεραν την Κυριακή ότι μια απόρρητη έκθεση πληροφοριών που δόθηκε στο Κογκρέσο τον περασμένο μήνα, έκανε λόγο για τουλάχιστον δύο περιστατικά χρήσης προηγμένης τεχνολογίας από μια ξένη δύναμη για εναέρια παρακολούθηση αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων: Η μία στα ηπειρωτικά των ΗΠΑ και η άλλη εκτός. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η εν λόγω ξένη δύναμη ήταν η Κίνα, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Στις ΗΠΑ, έχουν παρατηρηθεί τουλάχιστον πέντε κατασκοπευτικά μπαλόνια – τρία κατά τη διάρκεια της θητείας Τραμπ και δύο κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Μπάιντεν. Τα μπαλόνια που εθεάθησαν στα χρόνια της κυβέρνησης Τραμπ ταξινομήθηκαν αρχικά ως «αγνώστου ταυτότητας εναέρια φαινόμενα», δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Τα εν λόγω περιστατικά εξετάστηκαν μετά το 2020 και διαπιστώθηκε ότι αποτελούσαν μέρος της κινεζικής προσπάθειας παρακολούθησης.

Αμερικανοί διπλωμάτες στο εξωτερικό προγραμματίζουν συναντήσεις προκειμένου να ενημερώσουν τις κυβερνήσεις άλλων χωρών σχετικά με το κινεζικό πρόγραμμα παρακολουθήσεων, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments