Διεθνή

FT: Ο Ερντογάν αντιμέτωπος με την καταστροφή

FT: Ο Ερντογάν αντιμέτωπος με την καταστροφή

Πηγή Φωτογραφίας: cnn

«Οι συνέπειες του καταστροφικού σεισμού έρχονται καθώς ο ηγέτης της χώρας αντιμετωπίζει την πιο σκληρή εκστρατεία επανεκλογής του» αναφέρουν οι Adam Samson και Laura Pitel στους Financial Times.

«Οι συνέπειες του καταστροφικού σεισμού έρχονται καθώς ο ηγέτης της χώρας αντιμετωπίζει την πιο σκληρή εκστρατεία επανεκλογής του» αναφέρουν οι Adam Samson και Laura Pitel στους Financial Times.

Πέρυσι, καθώς η Τουρκία γιόρταζε την επέτειο ενός σεισμού που κατέστρεψε περιοχές της χώρας το 1999, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτισε τα κυβερνητικά «πρόγραμμα αστικής μεταμόρφωσης» που θα προστατεύουν τους ανθρώπους από μελλοντικές καταστροφές. «Ως άνθρωποι, δεν είναι στο χέρι μας να αποτρέψουμε τις καταστροφές. Ωστόσο, είναι στο χέρι μας να λάβουμε μέτρα ενάντια στις καταστροφικές επιπτώσεις τους», είπε.

Τώρα, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορείται ότι απέτυχε να κάνει ακριβώς αυτό – και αντιμετωπίζει την τεράστια πρόκληση μιας τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης. Η χειρότερη φυσική καταστροφή της χώρας εδώ και σχεδόν έναν αιώνα έχει ήδη στοιχίσει περισσότερες από 19.000 ζωές στην πλευρά των συνόρων με τη Συρία.

Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει τώρα την κριτική ότι η κυβέρνησή του ήταν πολύ αργή στο να λάβει βοήθεια στις πληγείσες περιοχές και ότι η Τουρκία δεν ήταν καλά προετοιμασμένη. Έρχεται σε μια εποχή που ο πρόεδρος, ο οποίος ανήλθε στην εθνική εξουσία αμέσως μετά το γύρισμα της χιλιετίας, διεξάγει την πιο σκληρή εκστρατεία επανεκλογής του μέχρι σήμερα.

«Αυτός ο σεισμός είναι η καταστροφή 20 χρόνων παραθύρων. Τα αποτελέσματα του σεισμού είναι οι συνέπειες της καταστροφής των θεσμών της Τουρκίας — ασέβεια και αδιαφορία για την τεχνογνωσία», λέει ο Soli Özel, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Kadir Has.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει εκμεταλλευτεί συχνά προηγούμενες κρίσεις και τις έχει στρέψει προς όφελός του. Αλλά ορισμένοι πολιτικοί παρατηρητές λένε ότι αυτό μπορεί να αποδειχθεί πέρα από τον έλεγχό του.

Ο σεισμός, που έπληξε μια σειρά από φτωχές, συντηρητικές επαρχίες, μπορεί να μειώσει την υποστήριξη μεταξύ των συνήθως αξιόπιστων επαρχιών του.

Χαρακτηριστικά, ακόμη και ορισμένοι αξιωματούχοι του AKP οργίζονται με τον τρομερό απολογισμό των νεκρών – και τις αποτυχίες της κυβέρνησής του να προστατεύσει την Τουρκία. «Γιατί άλλες σεισμογενείς χώρες όπως η Ιαπωνία, η Χιλή δεν έχουν τραγωδίες όπως εμείς;» τόνισε ένα μέλος του κόμματος από μια από τις κατεστραμμένες επαρχίες, που έχασε αρκετούς συγγενείς στα ερείπια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments