Διεθνή

Η «μάχη των μπαλονιών»

Η «μάχη των μπαλονιών»

Πηγή Φωτογραφίας: Andy Wong/Copyright 2018 The AP.

Τέταρτο μπαλόνι αναφέρεται στον εναέριο χώρο Δύσης και Κίνας.

Τέταρτο μπαλόνι αναφέρεται στον εναέριο χώρο Δύσης και Κίνας. Αυτήν την φορά, είναι η Κίνα που καταγγέλλει ένα αερόπλοιο ικανών διαστάσεων επάνω από τον ουρανό τους. Έχουν προηγηθεί οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς.

Πιο συγκεκριμένα, η Κίνα κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι πέταξαν αερόστατα σε μεγάλο ύψος επάνω από την επικράτειά τους και, μάλιστα, δώδεκα φορές από την έναρξη του 2022 και χωρίς να ζητήσουν άδεια.

Ερωτηθείς για αντικείμενα που καταστράφηκαν πρόσφατα στον αμερικανικό ουρανό, συμπεριλαμβανομένου αυτού που ισχυρίζεται η Ουάσιγκτον ότι ήταν τουλάχιστον ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το Πεκίνο δεν ήταν το μόνο που χρησιμοποιεί τέτοια εργαλεία.

«Από πέρυσι, αμερικανικά αερόστατα υψηλής πτήσης έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από δέκα παράνομες πτήσεις στον κινεζικό εναέριο χώρο χωρίς άδεια από τις αρμόδιες κινεζικές αρχές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ , κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε εάν επρόκειτο για κατασκοπευτικά μπαλόνια ή για στρατιωτική χρήση και δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Πρόσθεσε ότι η Κίνα απάντησε στις εισβολές με «υπεύθυνο και επαγγελματικό» τρόπο, αν και δεν αναφέρθηκε ρητά σε κατάρριψη.

Οι αμερικανικές αρχές δεν αντέδρασαν αμέσως σε αυτή τη δήλωση, αλλά διαπιστώνεται κυκλοφοριακή συμφόρηση στον ουρανό της Βόρειας Αμερικής. Ένα μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ κατέρριψε ένα νέο ιπτάμενο «αντικείμενο» την Κυριακή κοντά στα σύνορα με τον Καναδά, επάνω από τη λίμνη Χιούρον που χωρίζει την πολιτεία του Μίσιγκαν των ΗΠΑ από την καναδική επαρχία Οντάριο.

Πρόκειται για το τελευταίο από τα τρία μυστηριώδη σκάφη που εντοπίστηκαν από τότε που αναβαθμίστηκαν τα στρατιωτικά ραντάρ μετά την κατάρριψη ενός κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού.

Το Σάββατο, ένα άλλο «άγνωστο ιπτάμενο αντικείμενο», σύμφωνα με δηλώσεις του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, καταρρίφθηκε επάνω από τον Καναδά από αμερικανικό αεροσκάφος τύπου F – 22.

Τα περιστατικά έρχονται μια εβδομάδα αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέρριψαν ένα μεγάλο, λευκό αερόπλοιο στα ανοικτά των ακτών του Ατλαντικού, το οποίο είχε πετάξει επάνω από ευαίσθητες στρατιωτικές τοποθεσίες και είχε περιγραφεί από το Πεκίνο ως « ένα πολιτικό αεροσκάφος που χρησιμοποιείται για ερευνητικούς σκοπούς, κυρίως μετεωρολογικούς».

Οι Αμερικανοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους και παρατηρούν συστηματικά, καθώς οι μυστηριώδεις εισβολές διαδέχονται η μία την άλλη εν μέσω αυξημένων εντάσεων με την Κίνα. Την Κυριακή, το Πεντάγωνο δήλωσε ότι δεν γνωρίζει προς το παρόν τη φύση των τριών άλλων αντικειμένων που καταρρίφθηκαν. Ωστόσο, ανέφερε ότι το αντικείμενο που καταρρίφθηκε την Κυριακή, είχε εντοπιστεί για μία σχεδόν ημέρα και δεν έμοιαζε με το ύποπτο κινεζικό αερόστατο επιτήρησης που καταστράφηκε ανοιχτά της Νότιας Καρολίνας στις αρχές του μήνα.

Ένα «οκταγωνικό» αντικείμενο

Αν και τα το συγκεκριμένο μπαλόνι δεν θεωρήθηκε στρατιωτική απειλή καταρρίφθηκε από ένα F – 16, επειδή η πορεία και το ύψος του θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την πολιτική αεροπορία, όπως ανέφερε η σχετική έκθεση του Πενταγώνου.

Οι εικασίες για τη φύση αυτών των αντικειμένων έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες. Άπλετο φως δεν έχει ριχθεί στην υπόθεση των μπαλονιών, παρά τις εικασίες, δημοσιογραφικές και επιστημονικές. Το γεγονός, όμως, ότι οι επίσημες αντιδράσεις γίνονται με όρους κατασκοπείας και αντικατασκοπείας, με όρους κατάρριψης και προστασίας της εδαφικής ανεξαρτησίας, υπαγορεύει να γίνεται πλέον λόγος για «μάχη των μπαλονιών» και όχι βέβαια, όρους ερευνητικούς και μετεωρολογικούς, όπως επιμένει η κινεζική πλευρά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments