Διεθνή

Ο αρχηγός της πολεοδομίας των Βρυξελλών επικρίνει την ΕΕ για απροθυμία να μετακινήσει γραφεία

Ο αρχηγός της πολεοδομίας των Βρυξελλών επικρίνει την ΕΕ για απροθυμία να μετακινήσει γραφεία

Πηγή Φωτογραφίας: Jean-Luc Flémal | Συντελεστές: BELGAIMAGE

Ένας πολιτικός των Βρυξελλών κατηγορεί τους ευρωκράτες για προσποιητή οργή επειδή δεν ήθελαν να μετακομίσουν σε φτωχότερες συνοικίες της πόλης που πλήττονται από την κατάχρηση ναρκωτικών — κοροϊδεύοντας ότι πολλοί από τους δημόσιους υπαλλήλους της ΕΕ είναι οι ίδιοι χρήστες ναρκωτικών

Ένας πολιτικός των Βρυξελλών κατηγορεί τους ευρωκράτες για προσποιητή οργή επειδή δεν ήθελαν να μετακομίσουν σε φτωχότερες συνοικίες της πόλης που πλήττονται από την κατάχρηση ναρκωτικών — κοροϊδεύοντας ότι πολλοί από τους δημόσιους υπαλλήλους της ΕΕ είναι οι ίδιοι χρήστες ναρκωτικών. «Πολλοί άνθρωποι που εργάζονται για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς παίρνουν ναρκωτικά», δήλωσε ο υφυπουργός Πολεοδομίας των Βρυξελλών Πασκάλ Σμετ κατά τη διάρκεια συνάντησης κεκλεισμένων των θυρών με το Γραφείο Υποδομής και Επιμελητείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες (OIB), το οποίο είναι υπεύθυνο για τη στέγαση της ΕΕ. προσωπικό.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιανουαρίου, συζήτησαν την πιθανή μετεγκατάσταση των υπηρεσιών της ΕΕ από την συνοικία της ΕΕ στη Βόρεια συνοικία της βελγικής πρωτεύουσας με χαμηλά εισοδήματα, σε απόσταση αναπνοής από τον σιδηροδρομικό σταθμό Gare du Nord των Βρυξελλών και μια περιοχή που επιχειρούν οι αρχές της πόλης. να αναπτυχθεί εκ νέου και να εξευγενιστεί μετά από δεκαετίες παραμέλησης.

Ενώ φαίνεται να υπάρχει υποστήριξη για την κίνηση στα ανώτερα κλιμάκια των θεσμικών οργάνων, τα συνδικάτα που εκπροσωπούν το προσωπικό της ΕΕ ανησυχούν για τις προσπάθειες μετεγκατάστασης, αναφέροντας τα υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας και χρήσης ναρκωτικών στη Βόρεια Συνοικία.

Ο Smet έσπευσε να απορρίψει αυτό το επιχείρημα, υποδεικνύοντας ότι οι συνήθειες των ναρκωτικών των εργαζομένων στην ΕΕ σήμαιναν ότι δεν ήταν ικανοί να κρίνουν τους άλλους. Ο πολιτικός μάλιστα πρότεινε ότι η κοκαΐνη είναι ένα δημοφιλές ναρκωτικό μεταξύ των υπαλλήλων της ΕΕ, λέγοντας ότι «στο Schuman διακινούν ναρκωτικά… και πιθανότατα όχι τα ίδια ναρκωτικά που διακινούν [στη Βόρεια Συνοικία], αλλά μάλλον λίγο πιο λευκά».

Τα σχόλια του Smet δεν πήγαν καλά και καταγγέλθηκαν σε επιστολή που εστάλη από συνδικάτα προσωπικού που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους των θεσμικών οργάνων της ΕΕ στον Επίτροπο προϋπολογισμού και διοίκησης Johannes Hahn. Στην επιστολή, τα λόγια του εκπροσώπου της περιφέρειας των Βρυξελλών χαρακτηρίστηκαν ως «αφόρητα». «Δεν μπορώ να καταλάβω τι σκεφτόταν όταν έκανε αυτό το σχόλιο ή γιατί το προσωπικό της OIB του επέτρεψε να επιτεθεί στην αξιοπρέπεια και τη φήμη του προσωπικού των ιδρυμάτων», δήλωσε ο Cristiano Sebastiani, πρόεδρος του συνδικάτου Renouveau & Démocratie και ένας από τους συνδικαλιστές της επιστολής. υπογράφοντες. “Κύριος. Ο Smet πρέπει να αποσύρει αυτήν την εντελώς απαράδεκτη δήλωση».

Ο Σμετ είπε στο POLITICO ότι τα σχόλιά του έγιναν αστεία και ήταν ως απάντηση σε έναν παρευρισκόμενο στη συνάντηση που άφησε να εννοηθεί ότι οι ευρωπαίοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα ήξεραν πώς να αντιμετωπίσουν μια κοινότητα στην οποία μπορούν να είναι παρόντες χρήστες ναρκωτικών.

«Το μόνο που είπα ήταν ότι υπήρχαν και άλλα μέρη στα οποία είναι παρόντες χρήστες ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένης της πλατείας Σούμαν», είπε. «Είμαστε μια πόλη… Δεν υπάρχουν γειτονιές για ανθρώπους από τις Βρυξέλλες και άλλες για Ευρωπαίους».

Ο Smet παραδέχτηκε ότι το έγκλημα ήταν ένα ζήτημα στη Βόρεια Συνοικία. Το 2021, η BNP Paribas Fortis χρειάστηκε να προσλάβει φρουρούς ασφαλείας για να συνοδεύσουν τους υπαλλήλους της από το Gare du Nord στα γραφεία τους και το περασμένο φθινόπωρο αρκετές μη κυβερνητικές οργανώσεις έγραψαν μια ανοιχτή επιστολή καταγγέλλοντας τη σταθερή αύξηση της βίας στην περιοχή.

Ωστόσο, ο Σμετ είπε ότι ενώ συμπάσχει με τους ευρωκράτες που ανησυχούν για την πιθανή κίνηση, με τη μετεγκατάσταση στην περιοχή θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στην αναγέννησή της. «Οι άνθρωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορούν να είναι φορείς της αλλαγής», είπε. «Με το να έρθουν εδώ θα αλλάξουν τη φύση της γειτονιάς». Οι αποφάσεις σχετικά με τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών της ΕΕ στη Βόρεια Συνοικία εναπόκεινται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία φαίνεται να αντιμετωπίζει ευνοϊκά την κίνηση ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την κατάληψη λιγότερου χώρου γραφείων στις Βρυξέλλες και την εξάπλωση των εργαζομένων της σε όλη την πόλη, επιλέγοντας «Πιο πράσινη» και «πιο ευχάριστη» σχέση με τη βελγική πρωτεύουσα.

Το ίδρυμα σκοπεύει να αρχίσει να μετακινεί υπαλλήλους σε ένα κτίριο που έχει νοικιάσει στην περιοχή μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και σκοπεύει να μετακινήσει έως και έξι πρακτορεία στην περιοχή μακροπρόθεσμα. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των ιδρυμάτων υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης δεν ήταν διαφανές και ζητούν από τους αξιωματούχους της Επιτροπής να μοιραστούν πληροφορίες προκειμένου να εξακριβώσουν εάν η κίνηση έχει οικονομική λογική.

Πηγή: politico.eu/BY AITOR HERNÁNDEZ-MORALES

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments