Οικονομία

Κάτω από τα 50 ευρώ το φυσικό αέριο, σε χαμηλό 17 μηνών

Κάτω από τα 50 ευρώ το φυσικό αέριο, σε χαμηλό 17 μηνών

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Τα futures παράδοσης επόμενου μήνα για το TTF υποχώρησαν έως και 6,2% στα 48,78 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στο χαμηλότερο ενδοημερήσιο επίπεδο από τις 31 Αυγούστου του 2021.

Τα futures για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο (TTF) υποχώρησαν κάτω από τα 50 ευρώ για πρώτη φορά εδώ και 17 μήνες, καθώς η χειρότερη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες υποχωρεί.

Οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά περισσότερο από 80% από το ανώτατο επίπεδό τους τον Αύγουστο, όταν οι περικοπές φυσικού αερίου της Ρωσίας έπληξαν την Ευρώπη με κόστος περίπου 1 τρισ. δολαρίων, πλήττοντας την οικονομία της περιοχής και ωθώντας τον πληθωρισμό στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, όπως σημειώνει το Bloomberg. Τώρα, η ήπειρος βλέπει μια απότομη μεταστροφή, καθώς ο σχετικά ήπιος καιρός, οι προσπάθειες για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και οι ισχυρές εισροές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ στο Κατάρ απομακρύνουν τις πιέσεις.

Τα futures παράδοσης επόμενου μήνα για το TTF υποχώρησαν έως και 6,2% στα 48,78 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στο χαμηλότερο ενδοημερήσιο επίπεδο από τις 31 Αυγούστου του 2021. Το συμβόλαιο έχει σημειώσει πτώση της τάξεως του 35% μέχρι στιγμής φέτος, αλλά εξακολουθεί να είναι περίπου διπλάσιο από τα συνήθη επίπεδα για αυτή την εποχή του έτους. Αυτήν την ώρα το εν λόγω συμβόλαιο έχει ανακτήσει ένα μέρος της πτώσης και διαπραγματεύεται στα 49,190 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οι τιμές θα μπορούσαν ακόμη να αυξηθούν εάν υπάρξει παρατεταμένος ψυχρός καιρός πριν από το τέλος του χειμώνα ή εάν υπάρξουν διαταραχές στον εφοδιασμό. Ο ανταγωνισμός με την Ασία για το LNG θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει ακόμη έναν ανοδικό κίνδυνο.

Προς το παρόν, τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης παρέχουν ένα απόθεμα ασφαλείας για την Ευρώπη, ένα σημάδι αισιοδοξίας ότι η περιοχή μπορεί να αντέξει τον φετινό και τον επόμενο χειμώνα.

Με τις περισσότερες από τις συνήθεις ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου να απουσιάζουν πλέον, τα ευρωπαϊκά κράτη φαίνεται πως έχουν προσαρμοστεί με άφθονες επιλογές αντικατάστασης.

Η γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας Uniper SE δήλωσε ότι θα ξεπεράσει τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις περικοπές του ρωσικού φυσικού αερίου το αργότερο έως το 2024, αλλά το υψηλό κόστος για την αντικατάσταση των χαμένων ποσοτήτων θα παραμείνει ένα ζήτημα.

Η Ευρώπη θα χρειαστεί να γεμίσει τους χώρους αποθήκευσης με πολύ λιγότερο ρωσικό αέριο από ό,τι το περασμένο καλοκαίρι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments