Διεθνή

Οσμάνι: Το Κόσοβο είναι έτοιμο για κάθε απειλή

Οσμάνι: Το Κόσοβο είναι έτοιμο για κάθε απειλή

Πηγή Φωτογραφίας: Spiegel

Το μικρό κράτος των δυτικών Βαλκανίων ταλανίζεται από ταραχές τον τελευταίο χρόνο, καθώς η Πρίστινα προσπαθεί να εφαρμόσει πολιτικές και νόμους για να εφαρμόσει την ανεξαρτησία της, την οποία ανακήρυξε από τη Σερβία το 2008 μετά τον πόλεμο Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας το 1998-1999

Η πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι διαβεβαίωσε για την ετοιμότητα των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας έναντι των κινδύνων που αντιμετωπίζει από τη Σερβία αλλά και περιφερειακά, κατά τους εορτασμούς για την 15η επέτειο της ανεξαρτησίας του το Σαββατοκύριακο.

Το μικρό κράτος των δυτικών Βαλκανίων ταλανίζεται από ταραχές τον τελευταίο χρόνο, καθώς η Πρίστινα προσπαθεί να εφαρμόσει πολιτικές και νόμους για να εφαρμόσει την ανεξαρτησία της, την οποία ανακήρυξε από τη Σερβία το 2008 μετά τον πόλεμο Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας το 1998-1999. Οι προσπάθειες αυτές δεν βρίσκουν θετική ανταπόκριση ούτε στο Βελιγράδι, ούτε στη μειονότητα των Κοσοβάρων-Σερβών που ζουν κυρίως στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου.

«Ακριβώς όπως ο στρατός μας, ο οποίος μας κάνει υπερήφανους κάθε φορά, έτσι και η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου, η οποία πρόσφατα αντιμετώπισε δύσκολες καταστάσεις λόγω των εξελίξεων στο βόρειο τμήμα της χώρας, έχει επιδείξει δέσμευση και αποφασιστικότητα για τη διατήρηση της τάξης και του νόμου, αλλά πάνω απ’ όλα, για τη διατήρηση της κυριαρχίας σε κάθε γωνιά της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε η Οσμάνι.

«Αυτά τα κορίτσια και τα αγόρια είναι οι απόγονοι του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου που επέστρεψε και προστάτευσε την αξιοπρέπεια του λαού μας, γι αυτό σας ευχαριστούμε όλους και όλες», πρόσθεσε.

Το Κοσσυφοπέδιο αντιμετωπίζει πιέσεις για την εφαρμογή μιας συμφωνίας από το 2013 σχετικά με τη δημιουργία Ένωσης Σερβικών Δήμων, την οποία επιθυμεί το Βελιγράδι και στην οποία συνηγορούν η ΕΕ και οι ΗΠΑ. Η Πρίστινα αρνείται μέχρι στιγμής, καθώς λέει ότι μια μονοεθνική δομή με εκτελεστικές εξουσίες είναι αντισυνταγματική, κάτι που επιβεβαίωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Εν τω μεταξύ, το Κοσσυφοπέδιο υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2022, μαζί με την ένταξη στον διεθνή οργανισμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το Κοσσυφοπέδιο έχει επίσης εκφράσει την επιθυμία του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, με τη Σερβία να αντιτίθεται σθεναρά.

Όσον αφορά τις απειλές εναντίον του Κοσόβου, η υπουργός Εξωτερικών Ντόνικα Γκερβάλα δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι η Σερβία εκφοβίζει το Κοσσυφοπέδιο εδώ και χρόνια και ότι στα σύνορα βρέθηκαν μισθοφόροι του Βάγκνερ.

«Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια, ο Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς έχει απειλήσει το Κοσσυφοπέδιο αρκετές φορές με πόλεμο, αναπτύσσοντας μάλιστα στρατεύματα στα σύνορά μας, στέλνοντας πολεμικά αεροσκάφη, φιλοξενώντας τον Ρώσο πρέσβη για επισκέψεις εκεί, συμπεριλαμβάνοντας τον ρωσικό στρατό στο σερβικό υπουργείο Άμυνας, αυξάνοντας τις στρατιωτικές δυνατότητες και τις ασκήσεις με τη Ρωσία από περίπου 10 σε σχεδόν 100 ετησίως κατά τη διάρκεια του 2021», δήλωσε η Γκερβάλα στα μέσα ενημέρωσης.

«Πρόσφατα ανακαλύψαμε μισθοφόρους της Βάγκνερ στα σύνορά μας και λαθρεμπόριο όπλων στο Κοσσυφοπέδιο. Άλλες μυστικές ενέργειες της Ρωσίας και της Σερβίας συμβαίνουν σε άλλες χώρες της περιοχής», πρόσθεσε η ίδια.

«Το Ισραήλ, το Κοσσυφοπέδιο και άλλες χώρες, μικρές και μεγάλες, πρέπει να επενδύσουν σημαντικά στην υπεράσπιση αυτής της τάξης που βασίζεται σε κανόνες. Αν αποτύχουμε να προστατεύσουμε την ειρηνική παγκόσμια τάξη μας, μπορεί να καταλήξουμε όλοι σε μια εποχή πολέμου και πάλι, αλλά αυτή τη φορά σε εντελώς διαφορετικό, παγκόσμιο επίπεδο», κατέληξε η ΥΠΕΞ του Κοσόβου.

Πηγή: exit.al , (Alice Taylor )

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments