Διεθνή

FT: Για πόσο καιρό ακόμα μπορεί η Ρωσία να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία;

FT: Για πόσο καιρό ακόμα μπορεί η Ρωσία να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία;

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Λίγο πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι Financial Times σε εκτενές τους δημοσίευμα αναφέρονται στο πόσο έχει κοστίσει αυτός ο πόλεμος στην Ρωσία τόσο στην οικονομία της όσο και σε στρατιωτικές απώλειες.

Λίγο πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι Financial Times σε εκτενές τους δημοσίευμα αναφέρονται στο πόσο έχει κοστίσει αυτός ο πόλεμος στην Ρωσία τόσο στην οικονομία της όσο και σε στρατιωτικές απώλειες.

Όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν προέβλεπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα είχαν καταλάβει το Κίεβο μέσα σε μόλις τρεις ημέρες. Ωστόσο, ένα χρόνο αργότερα η Ουκρανία αντιστέκεται σθεναρά και ο ρωσικός στρατός δεν είναι πιο κοντά στη νίκη.

Οι απώλειες της Ρωσίας στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας είναι τεράστιες, σύμφωνα με τους FT. Τόσο μεγάλες ώστε δυτικοί αξιωματούχοι να αμφισβητούν την ικανότητα της Ρωσίας να πραγματοποιήσει ξανά μεγάλης κλίμακας επιθέσεις εντός των ουκρανικών συνόρων.   Οι κυρώσεις κατά των ρωσικών συμφερόντων έχουν, εν τω μεταξύ, βλάψει την οικονομία της Ρωσίας αποκόπτοντάς την από αλυσίδες εφοδιασμού που είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της πολεμικής μηχανής του Πούτιν, όπως αναφέρουν στην ανάλυσή τους οι FT.

Ωστόσο, παρά τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δυνάμεις της Ρωσίας και παρά το τέλμα που αντιμετωπίζει η ρωσική οικονομία, ο Πούτιν δεν έχει δείξει καμία πρόθεση να περιορίσει τους στόχους του ή να αναζητήσει διέξοδο από τον πόλεμο. Αντιθέτως, επιμένει ότι η νίκη της Ρωσίας είναι «αναπόφευκτη» και ότι οι στόχοι της θα εκπληρωθούν πλήρως.

Στην προσπάθειά τους να υπολογίσουν για πόσο καιρό ακόμη μπορεί η Ρωσία να συνεχίσει να πολεμά στην Ουκρανία, οι FT εξέτασαν τέσσερις βασικούς τομείς:

-Την κατάσταση των ρωσικών δυνάμεων στα πεδία των μαχών -Τα ρωσικά αποθέματα πυρομαχικών -Το οικονομικό πολεμικό σεντούκι του Κρεμλίνου -Τα συναισθήματα των απλών Ρώσων απέναντι στον συνεχιζόμενο πόλεμο -Το συμπέρασμα που προκύπτει από την ανάλυση των προαναφερθέντων είναι ότι, πάντοτε σύμφωνα με τους FT, η πολεμική μηχανή του Πούτιν βρίσκεται υπό τεράστια πίεση και ότι θα μπορούσε να δυσκολευτεί να πραγματοποιήσει τις αποφασιστικές, νέες επιθέσεις που έχει υποσχεθεί. Ωστόσο, η Ρωσία έχει τους πόρους για να συνεχίσει να πολεμά στην Ουκρανία για αρκετό καιρό ακόμη.

Οι ρωσικές απώλειες οπλισμού

Από την έναρξη της εισβολής πέρυσι, η Ρωσία έχει χάσει τουλάχιστον 4.500 τεθωρακισμένα οχήματα, 63 αεροσκάφη, 70 ελικόπτερα, 150 drones, 12 πολεμικά πλοία και περισσότερα από 600 συστήματα πυροβολικού. Οι εκτιμήσεις των ιδίων των Ουκρανών για το ύψος των ρωσικών απωλειών είναι ακόμη μεγαλύτερες από τα προαναφερθέντα. Σε κάθε περίπτωση, οι Ρώσοι εκτιμάται ότι έχουν χάσει μέχρι στιγμής χιλιάδες άρματα μάχης στην Ουκρανία, μεταξύ αυτών και πάρα πολλά νέα τανκς. Η Ρωσία έχει αναπτύξει επί του παρόντος περίπου 1.800 άρματα μάχης και έχει άλλα περίπου 5.000 σε εφεδρεία, ωστόσο πολλά από αυτά είναι παλαιά τανκς της σοβιετικής περιόδου τα οποία είναι μάλιστα σε κακή κατάσταση, όπως αναφέρει σε έκθεση που έδωσε προ ημερών στη δημοσιότητα το International Institute for Strategic Studies.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments