Πολιτισμός

Seeing the Invisible: 14 «αόρατα» έργα στον Εθνικό Κήπο

Seeing the Invisible: 14 «αόρατα» έργα στον Εθνικό Κήπο

Πηγή Φωτογραφίας: Royal Botanical Gardens

Μια έκθεση βασισμένη στην τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας θα λειτουργεί για έναν χρόνο στο κέντρο της Αθήνας.

Αυτό που συμβαίνει στον Εθνικό Κήπο εδώ και λίγες μέρες είναι κάτι μεταξύ εικαστικής έκθεσης σε ανοιχτό χώρο, θεαματική επίδειξη τεχνολογίας και κυνήγι θησαυρού. 14 έργα τέχνης «βρίσκονται» διάσπαρτα σε αντίστοιχα σημεία του πάρκου και ταυτόχρονα δεν είναι εκεί. Μπορείτε όμως να τα δείτε.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Liz Mackevicius (@what_liz_did)

Πόσο μπερδευτικό ακούγεται;

Ας το ξεμπερδεέψουμε λοιπόν. Μιλάμε για την έκθεση «Seeing the Invisible» και τα έργα που «εκτίθενται» στον Κήπο βρίσκονται εκεί μέσω της πρωτοποριακής τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας. Η θέαση τους γίνεται μόνο μέσω της δωρεάν εφαρμογής Seeing the Invisible, την οποία οι θεατές μπορούν να κατεβάσουν στο smartphone κινητό ή το tablet τους. Οι επισκέπτες ακολουθούν τη προτεινόμενη διαδρομή της έκθεσης χρησιμοποιώντας τον χάρτη GPS της εφαρμογής. Όταν ο θεατής βρεθεί σε κοντινή απόσταση από ένα έκθεμα, η εφαρμογή τον ενημερώνει για να σαρώσει την καθορισμένη ζώνη με τη συσκευή του. Το φυσικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται ο χρήστης παραμένει ίδιο, όμως μέσω της τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας τα έργα της έκθεσης προβάλλονται στις προεπιλεγμένες γεωγραφικές θέσεις.

Αν το επιθυμούν, οι θεατές μπορούν να αλληλεπιδράσουν και να βγάλουν φωτογραφίες με τα έργα χρησιμοποιώντας την εφαρμογή.

Η έκθεση παρουσιάζεται συγχρόνως σε δέκα βοτανικούς κήπους σε όλον τον κόσμο και κανονικά συμμετέχουν σε αυτή 13 έργα καταξιωμένων καλλιτεχνών (Refik Anadol, El Anatsui, Ori Gersht, Isaac Julien CBE RA, Mohammed Kazem, Sigalit Landau, Daito Manabe, Sarah Meyohas, Mel O’Callaghan, Pamela Rosenkranz, Timur Si-Qin, Jakob Kudsk Steensen, Ai Weiwei) και ειδικά για την Αθήνα φιλοξενείται και το έργο «Νέα Ζωή» της Λουκίας Αλαβάνου.

Η βασική θεματική της έκθεσης επικεντρώνεται στη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον, εξερευνώντας τα όρια και τις συνδέσεις μεταξύ τέχνης, τεχνολογίας και φύσης. Υιοθετεί μοντέλα βιώσιμων πρακτικών, εξού και τοποθετεί αυτές τις ψηφιακές εμπειρίες μέσα στους βοτανικούς κήπους, υπογραμμίζοντας τη σημασία της προστασίας της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής και περιορίζοντας το αποτύπωμα του άνθρακα στο ελάχιστο.

Το πρότζεκτ ξεκίνησε το 2021 με την πρωτοβουλία των Βοτανικών Κήπων της Ιερουσαλήμ σε συνεργασία με το Outset Contemporary Art Fund και την υποστήριξη του Jerusalem Foundation. Αποτελεί την πρώτη έκθεση επαυξημένης πραγματικότητας που υλοποιείται σε συνεργασία με βοτανικούς κήπους παγκοσμίως.

Για να δείτε την έκθεση πρέπει -όπως είπαμε- να κατεβάστε τη δωρεάν εφαρμογή Seeing the Invisible, μέσω App Store ή Google Play στο κινητό ή tablet σας, ακολουθώντας το σύνδεσμο: https://seeingtheinvisible.art/app/. Από εκεί και πέρα θα ακολουθήσετε τις οδηγίες και δεν θα αργήσουν να εμφανιστούν τα έργα.

Η έκθεση παρουσιάζεται σε συνεργασία της Outset Greece με τον Δήμο Αθηναίων, σε επιμέλεια της Hadas Maor και του Tal Michael Haring, και θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments