Διεθνή

«Οι μετανάστες του σεισμού»

«Οι μετανάστες του σεισμού»

Πηγή Φωτογραφίας: the toc/Αρχείου

Σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μεταναστεύσει από τις επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό σε άλλες περιοχές, ενώ περισσότεροι από 18.000 Σύριοι επέστρεψαν στη χώρα τους μετά τους σεισμούς

Σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μεταναστεύσει από τις επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό σε άλλες περιοχές, ενώ περισσότεροι από 18.000 Σύριοι επέστρεψαν στη χώρα τους μετά τους σεισμούς, όπως αναφέρει, ανάμεσα στα άλλα, το εκτενές αφιέρωμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Πιο ειδικά, οι πολίτες μετανάστευσαν από τις επαρχίες που επλήγησαν από το σεισμό είτε υπό τον συντονισμό της Προεδρίας Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD) είτε με δικά τους μέσα, μετά τους σεισμούς που σκότωσαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στην Τουρκία. Ελπίδα τους είναι να μπορέσουν να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό.

Έως τώρα, υπήρξαν 474.520 εκκενώσεις αεροπορικώς, χερσαίων, θαλάσσιων και σιδηροδρομικών υπό τον συντονισμό της AFAD, 105.683 άνθρωποι που έφυγαν με δικά τους μέσα και χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν χωρίς εγγραφή, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των μεταναστών να ξεπερνά το 1 εκατομμύριο.

Ο αριθμός των μεταναστών ξεπερνά τον πληθυσμό των 57 επαρχιών της Τουρκίας. Οι επιζώντες του σεισμού που ήρθαν στο συντονισμένο από το AFAD κέντρο εκκένωσης στο Χατάι και πραγματοποίησαν την εγγραφή τους για να μετεγκατασταθούν σε διάφορες επαρχίες είπαν ότι θα επέστρεφαν κάποια μέρα.

Οι επιζώντες είπαν ότι οι σεισμοί και οι ατελείωτοι μετασεισμοί έχουν βλάψει την ψυχική τους υγεία.  Φάνηκε ότι οι περισσότεροι από τους επιζώντες του σεισμού προτίμησαν να πάνε στις επαρχίες όπου βρίσκονταν οι συγγενείς τους.Εν τω μεταξύ, μετά την καταστροφή, περισσότεροι από 18.000 Σύροι επέστρεψαν οικειοθελώς στη χώρα τους, λέγοντας ότι ο σεισμός είναι χειρότερος από τον πόλεμο.

Οι σοροί περίπου 2.000 Σύριων που έχασαν τη ζωή τους στους σεισμούς και έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής, μεταφέρθηκαν στην πατρίδα τους.

Μέσα σε 14 ημέρες μετά τον σεισμό, 18.070 Σύροι μετανάστευσαν πίσω στη χώρα τους. Όπως έγινε γνωστό, οι περισσότεροι Σύροι επέστρεψαν οριστικά.

Η Άγια Μουσταφά, η οποία επέστρεψε στη χώρα της με τα δύο της παιδιά μέσω της συνοριακής πύλης Τσιλβεγκόζου, είπε ότι ήρθαν στην Τουρκία επειδή ήταν τρομοκρατημένοι από τον πόλεμο, αλλά αυτό είναι χειρότερο από τον πόλεμο.

Ο Χάβεν, ο οποίος επέστρεψε στη Συρία με τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά του, είπε: «Ήρθα στην Τουρκία για να μην πεθάνουν τα παιδιά μου στον πόλεμο. Ο πόνος και το δράμα μάς βρήκε και εδώ. Πολλοί συγγενείς μου πέθαναν στον σεισμό. Επιστρέφω στη χώρα μου, αγαπώ την Τουρκία, σας ευχαριστώ για όλα, αντίο».

Όπως έγινε γνωστό, μεταξύ των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στον σεισμό και θάφτηκαν μετά τη λήψη δειγμάτων DNA και δακτυλικών αποτυπωμάτων, υπήρχαν και πολλοί Σύροι αγνώστων στοιχείων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments