Ελλάδα

Ελλάδα: «Αδέξιες» οι δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών

Ελλάδα: «Αδέξιες» οι δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών

Πηγή Φωτογραφίας: MASSIMO PERCOSSI | Συντελεστές: EPA/Αρχείου

Ανώτερος Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος εξέφρασε τη λύπη του για τις «αδέξιες» δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι

Ανώτερος Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος εξέφρασε τη λύπη του για τις «αδέξιες» δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι, ο οποίος υποστήριξε ότι η μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας είναι μια πολιτική «αυστηρού περιορισμού», με αφορμή την πρόσφατη τραγωδία με τους δεκάδες νεκρούς μετανάστες στις θαλάσσιες ακτές της Καλαβρίας. Το δημοσίευμα φιλοξενείται αποκλειστικά στο Euractiv.Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών, είναι αυτή η δήθεν «σκληρή αντμεταναστευτική πολιτική» της Ελλάδας ανάγκασε ένα σκάφος μεταναστών να μεταβεί απευθείας στην Ιταλία, προκαλώντας την τραγωδία που άφησε πάνω από 60 νεκρούς την περασμένη Κυριακή.

Στο ευρωπαϊκό δημοσίευμα αναφέρεται ότι η γεωγραφική θέση των δύο χωρών τις τοποθετεί στο επίκεντρο των μεταναστευτικών διαδρομών.

Οι μετανάστες που φτάνουν στην Ιταλία αναχωρούν κυρίως από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής, αλλά ο αριθμός των μεταναστών που φτάνουν από την Τουρκία, που είναι πιο κοντά στην Ελλάδα, έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Το 2022, υπήρχαν περίπου 16.000 ή κάπου το 15% των συνολικών αφίξεων.

«Η Ελλάδα εφαρμόζει πολιτικές σταθερού περιορισμού των αφίξεων σε αυτή τη διαδρομή, ακόμη και με απωθήσεις που τελούν υπό έντονο έλεγχο από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο κ. Πιαντεντόζι, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «αυτό – και οι επιζώντες θα ερωτηθούν σχετικά – πιθανότατα επηρέασε την απόφαση να έρθουν απευθείας στην Ιταλία». πρόσθεσε ο υπουργός.

Το σκάφος που βυθίστηκε την περασμένη Κυριακή στα ανοιχτά του Κροτόνε της Καλαβρίας, είχε ξεκινήσει από τη Σμύρνη της Τουρκίας, μόλις 20 χλμ. από κάποια ελληνικά νησιά.

Στη Ρώμη, πηγές ανέφεραν ότι ήταν αδύνατο η Ελλάδα να μην είχε εντοπίσει το σκάφος πριν φτάσει στα ιταλικά ύδατα. Άφησαν μάλιστα να εννοηθεί ότι οι ελληνικές αρχές τον άφησαν επίτηδες να περάσει από τα νερά τους.

«Καθημερινά, χιλιάδες πλοία και βάρκες βρίσκονται στο Αιγαίο […] δεν μπορούν να εντοπιστούν όλα από τα ραντάρ, εκτός εάν ένα περιπολικό εντοπίσει ύποπτη συμπεριφορά», αναφέρει η κυβερνητική πηγή της Ελλάδας. «Η κατηγορία της Ιταλίας είναι αδέξια», πρόσθεσε η πηγή. «Η Ιταλία δεν έχει την υποδομή για την υποδοχή μεταναστών που έχει η Ελλάδα, και γι’ αυτό οι μετανάστες προτιμούν την Ιταλία, προκειμένου να ταξιδέψουν, στη συνέχεια, στην Κεντρική Ευρώπη».Επισημαίνεται τέλος ότι η Ελλάδα έχει δημιουργήσει περισσότερες από 32 υποδομές μετανάστευσης από το 2015.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments