Διεθνή

Άνετη επικράτηση για την ευρωπαΐστρια Κάλας

Άνετη επικράτηση για την ευρωπαΐστρια Κάλας

Πηγή Φωτογραφίας: LSM

«Ο πατέρας μου (σ.σ.: εξέχουσα μορφή της Ε. Ε.) προετοίμασε την ένταξη της Εσθονίας στην ΕΕ», αφηγείται στο Der Spiegel.

Σε καθαρή νίκη για την κεντροδεξιά πρωθυπουργό Κάγια Κάλας εξελίσσονται οι εκλογές στην Εσθονία. Η 46χρονη πολιτικός κερδίζει το στοίχημα του ευρωπαϊσμού για τη χώρα της απέναντι στις ακροδεξιές δυνάμεις. Η Κάλλας, πτυχιούχος Νομικής και κάτοχος μεταπτυχιακού στη διοίκηση επιχειρήσεων, δεν έκρυψε ποτέ την ευρωπαϊκή της αναφορά. Ήταν άλλωστε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2014 έως το 2018. Κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας, αρκετοί ειδησεογραφικοί ιστότοποι την τίμησαν ως μία από τους πιο σημαντικές πολιτικούς του νομοθετικού σώματος. Ήταν παρούσα όταν υπογράφηκε η Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας. «Ο πατέρας μου (σ.σ.: εξέχουσα μορφή της Ε. Ε.) προετοίμασε την ένταξη της Εσθονίας στην ΕΕ», αφηγείται στο Der Spiegel.

«Και μια γενιά παρακάτω, είμαι μέρος αυτής της ΕΕ και προετοιμάζω τις  πιθανές επόμενες υποψήφιες για ένταξη». Για την Κάλλας, η ΕΕ είναι μια υπόσχεση προόδου. Η Κάλλας χρησιμοποιεί την εμβέλειά της για να επιβεβαιώσει τις πεποιθήσεις της στην εξωτερική πολιτική. Απαιτεί τη δίωξη του Βλαντιμίρ Πούτιν ως εγκληματία πολέμου. Επιμένει ότι η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο και ότι μόνο οι Ουκρανοί μπορούν να καθορίσουν πότε θα επιτευχθεί αυτή η νίκη. Και κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι τα μέσα ενημέρωσης θα συνεχίσουν να επικεντρώνονται στον πόλεμο.

Τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών την απομακρύνουν από την προοπτική του ΝΑΤΟ, ενδεχόμενο που ενδιαφέρει πιο άμεσα τη χώρα μας. Με βάση τα χθεσινά αποτελέσματα, το κεντρώο Μεταρρυθμιστικό Κόμμα, του οποίου ηγείται, συγκέντρωσε 31,6% και 37 στις 101 βουλευτικές έδρες. Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και το κόμμα «Πατρίδα», με τα οποία η Κάγιαν Κάλας συγκυβερνούσε στην προηγούμενη Βουλή, καταλαμβάνουν 9 και 8 έδρες αντίστοιχα. Έτσι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει εκ νέου κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στα τρία κόμματα.

Απεναντίας το ακροδεξιό ΕΚRE περιορίστηκε στο 16,7% των ψήφων και σε 17 έδρες. Το κόμμα του Κέντρου και το Εσθονία 200 θεωρούνται ως κερδισμένα, αφού ανέβασαν τις δυνάμεις τους, συγκεντρώνοντας 16 και 14 κοινοβουλευτικές έδρες αντίστοιχα. Η απειλή της ακροδεξιάς και του φιλοπουτινικού – φιλορωσικού ΕΚRΕ απομακρύνεται και, μαζί με αυτήν, ακυρώνεται και η προοπτική της εθνικής περιχαράκωσης της χώρας, για την οποία η πρωθυπουργός είχε επανειλημμένα εκφράσει τις ανησυχίες της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments