Διεθνή

Politico: Η Ε.Ε. ρυθμίζει το μητρικό γάλα

Politico: Η Ε.Ε. ρυθμίζει το μητρικό γάλα

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά στη ρύθμιση του μητρικού γάλατος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά στη ρύθμιση του μητρικού γάλατος, το οποίο είναι εξαιρετικά πολύτιμο για την διατροφή των πρόωρων ή ασθενών νεογνών, όπως δείχνει, σε ένα βαθμό, το μελέτημα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ρυθμίζει κάθε είδους τράπεζες: τράπεζες χρήματος, τράπεζες αίματος, τράπεζες σπέρματος.

Ο επόμενος στόχος του; Τράπεζες μητρικού γάλακτος.

Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών θέλουν να ομογενοποιήσουν τους κανόνες που επιβλέπουν τη δωρεά και τη χρήση μητρικού γάλακτος δότη σε ολόκληρο το μπλοκ.

Αποτελεί μέρος της προτεινόμενης ανανέωσης της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που καλύπτουν τα πρότυπα ασφάλειας και ποιότητας για ουσίες ανθρώπινης προέλευσης (SoHO) που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση. Επί του παρόντος, οι νόμοι καλύπτουν αίμα, ιστούς και κύτταρα, αλλά η ΕΕ θέλει να επεκτείνει την κάλυψη σε όλα τα SoHO — συμπεριλαμβανομένου του μητρικού γάλακτος δότη.

Ενώ, εκ πρώτης όψεως, μπορεί να φαίνεται ότι η ΕΕ προσπαθεί να αρμέξει τις ρυθμιστικές της εξουσίες, οι ειδικοί είναι σε μεγάλο βαθμό υπέρ του σχεδίου για τη θέσπιση προτύπων σε όλη την ΕΕ, λέγοντας ότι θα βελτιώσει τη διαθεσιμότητα και την ασφάλειά της.

Οι γυναίκες που παράγουν περισσότερο μητρικό γάλα από αυτό που χρειάζονται τα μωρά τους μπορούν να το δωρίσουν σε τράπεζα μητρικού γάλακτος.

Αυτές οι τράπεζες ελέγχουν τους δωρητές και συλλέγουν, επεξεργάζονται και διανέμουν το γάλα σε βρέφη που το έχουν ανάγκη — σε εκείνα των οποίων το γάλα της μητέρας τους δεν είναι διαθέσιμο ή επαρκές.

Ενώ ο αποκλειστικός θηλασμός συνιστάται για όλα τα μωρά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους, είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τα πρόωρα ή άρρωστα νεογνά, λένε οι ειδικοί.

Μεταξύ πολλών άλλων πλεονεκτημάτων, το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα που είναι σημαντικά για το ανοσοποιητικό σύστημα των νεογνών. Τα μωρά που γεννιούνται πριν από τις 30 εβδομάδες εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε λοιμώξεις, ιδιαίτερα από νεκρωτική εντεροκολίτιδα, έναν τύπο φλεγμονής του εντέρου που μπορεί να είναι θανατηφόρος. Τα ποσοστά επιβίωσής τους βελτιώνονται όταν παίρνουν ανθρώπινο γάλα σε σύγκριση με τη φόρμουλα, δήλωσε ο Elien Rouw, ειδικός στην ιατρική του θηλασμού στη Γερμανία και εκλεγμένος πρόεδρος της Ακαδημίας Ιατρικής Θηλασμού.

»Η Επιτροπή θέλει να εναρμονίσει τα πρότυπα ασφαλείας σε ολόκληρη την ΕΕ, όχι μόνο για να διασφαλίσει την ασφάλεια των μωρών που καταναλώνουν μητρικό γάλα, αλλά και για να διευκολύνει το μητρικό γάλα δότη —και άλλα SoHO— να διασχίζουν τα σύνορα.

»Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η ύπαρξη εναρμονισμένων προτύπων ασφαλείας θα διευκόλυνε τη διασυνοριακή ανταλλαγή του μητρικού γάλακτος, βελτιώνοντας την πρόσβαση των μωρών σε αυτό. Αυτά περιλαμβάνουν πράγματα όπως κριτήρια επιλογής δότη, μητρικές εξετάσεις αίματος για λοιμώξεις, πρότυπα υγιεινής κατά τη συλλογή, συνθήκες ψυχρής αλυσίδας κατά τη μεταφορά και έλεγχος του γάλακτος για βακτήρια».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments