Global News

Le Monde: Τα ίχνη για Nord Stream δείχνουν Ουκρανία

Le Monde: Τα ίχνη για Nord Stream δείχνουν Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Οι ερευνητές έχουν ταυτοποιήσει το σκάφος από το οποίο πραγματοποιήθηκαν οι επιθέσεις στο Nord Stream. Πιθανότατα, νοικιάστηκε από εταιρεία που ανήκει σε Ουκρανούς.

Οι γερμανικές ανακριτικές αρχές προφανώς έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη στην επίλυση της επίθεσης στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2.  Μετά από κοινή έρευνα από το στούντιο της πρωτεύουσας ARD, το πολιτικό περιοδικό ARD Kontraste , το SWR και το ZEIT, κατέστη δυνατό να ανακατασκευαστεί σε μεγάλο βαθμό το πώς και το πότε προετοιμάστηκε η εκρηκτική επίθεση κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν έχουν βρει ακόμη στοιχεία για το ποιος διέταξε την καταστροφή. Τη νύχτα της 26ης Σεπτεμβρίου 2022, τρία από τα τέσσερα σκέλη των αγωγών Nord Stream 1 και 2 στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας καταστράφηκαν από εκρήξεις.  Σύμφωνα με την έρευνα, η μυστική επιχείρηση στη θάλασσα έγινε από ομάδα έξι ατόμων. Λέγεται ότι ήταν πέντε άνδρες και μία γυναίκα. Αντίστοιχα, η ομάδα αποτελούνταν από έναν καπετάνιο, δύο δύτες, δύο βοηθούς καταδύσεων και έναν γιατρό, οι οποίοι φέρονται να μετέφεραν τα εκρηκτικά στους τόπους του εγκλήματος και να τα τοποθετήσουν εκεί. Η εθνικότητα των δραστών είναι προφανώς ασαφής. Οι δολιοφθορείς χρησιμοποίησαν πλαστά επαγγελματικά διαβατήρια, τα οποία φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ άλλων για την ενοικίαση του σκάφους.

Σύμφωνα με την έρευνα, η διοίκηση απέπλευσε από το Ρόστοκ στις 6 Σεπτεμβρίου 2022. Ο εξοπλισμός για τη μυστική επιχείρηση είχε προηγουμένως μεταφερθεί στο λιμάνι με φορτηγό, λέγεται. Οι ερευνητές κατάφεραν στη συνέχεια να εντοπίσουν ξανά το σκάφος την επόμενη μέρα στο Wieck (Darß) και αργότερα στο νησί Christiansø της Δανίας, βορειοανατολικά του Bornholm. Στη συνέχεια η θαλαμηγός επιστράφηκε στον ιδιοκτήτη σε ακάθαρτη κατάσταση. Σύμφωνα με έρευνα, οι ερευνητές βρήκαν ίχνη εκρηκτικών στο τραπέζι στην καμπίνα.  Μετά από αυτό, λέγεται ότι υπήρξαν περαιτέρω ενδείξεις πληροφοριών ότι μια φιλοουκρανική ομάδα θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments