Οικονομία

Κομισιόν: Καμπανάκι στα κράτη μέλη για τα μέτρα στήριξης

Κομισιόν: Καμπανάκι στα κράτη μέλη για τα μέτρα στήριξης

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Τα μέτρα στήριξης δεν μπορούν να συνεχίζονται για πάντα και είναι η ώρα να αποσυρθούν.

Τα μέτρα στήριξης δεν μπορούν να συνεχίζονται για πάντα και είναι η ώρα να αποσυρθούν. Αυτό είναι το μήνυμα της Κομισιόν κατά την παρουσίαση των κατευθύνσεων δημοσιονομικής πολιτικής, όπου ανακοινώθηκε ότι στο τέλος του 2023 απενεργοποιείται η γενική ρήτρα διαφυγής, που έδινε τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να παίρνουν μέτρα στήριξης χωρίς να λογαριάζουν τυχόν ποινές για ελλείμματα και χρέος.

Όπως ανακοίνωσε ο επίτροπος Μάριο Τζεντιλόνι, την άνοιξη του 2024 επανέρχεται η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για τα κράτη-μέλη με βάση τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2023.

Ενεργοποιούνται ξανά οι δημοσιονομικοί κανόνες για τα κράτη μέλη

Ενεργοποιούνται ξανά οι δημοσιονομικοί κανόνες, οι οποίοι είχαν ανασταλεί λόγω της πανδημίας το 2020 και σύμφωνα με την Κομισιόν η ρήτρα διαφυγής θα απενεργοποιηθεί στο τέλος του 2023. Αυτό για την Ελλάδα σημαίνει ότι η χώρα θα επιστρέψει σε στόχους για πλεονάσματα άνω του 2%, ενώ ήδη για το 2023 έχει στόχο για πλεόνασμα στο 1%. Στις Βρυξέλλες ξεκινούν οι συζητήσεις για τις αλλαγές του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, καθώς και για τις προοπτικές του 2024.

Την ερχόμενη εβδομάδα, στις 13-14 Μαρτίου, οι υπουργοί Οικονομικών συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας, και αν τελικά θα συμφωνήσουν για του στόχους, καθώς πάλι ξεκινά ένα μπρα ντε φερ Βορρα – Νοτου.

Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανακοινώθηκαν σήμερα, οι κατευθυντήριες γραμμές στα κράτη-μέλη σχετικά με την άσκηση και τον συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments