Global News

Die Zeit: Οι εκλογές αυτές είναι τα πάντα για τον Ερντογάν

Die Zeit: Οι εκλογές αυτές είναι τα πάντα για τον Ερντογάν

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Οι εκλογές της 14ης Μαΐου στην Τουρκία είναι τα πάντα για τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η αντιπολίτευση πρέπει να προετοιμαστεί για μια άδικη προεκλογική εκστρατεία.

Ασυνήθιστα χλωμός και με ασυνήθιστα βαθιούς κύκλους κάτω από τα μάτια του, ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε την ημερομηνία των επόμενων εκλογών στη χώρα. Μάλλον άχρωμη ήταν και αυτή τη φορά η ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν . Κατά τα άλλα είναι ένας ενεργητικός και χαρισματικός ομιλητής. Για τον ίδιο, όλα διακυβεύονται στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις 14 Μαΐου. Στη συνέχεια, περισσότεροι από 64 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα θα ψηφίσουν για νέο κοινοβούλιο και νέο πρόεδρο.

Για δύο δεκαετίες, ο Ερντογάν κερδίζει όλες τις εκλογές που έχει διεκδικήσει. Αυτή τη φορά ο ίδιος και το κόμμα του, το AKP, δεν μπορούν πλέον να είναι σίγουροι για τη νίκη. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου  έχει γίνει ισχυρός αντίπαλος. Όλα τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης τον στηρίζουν. Ο πληθυσμός είναι διχασμένος. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν στενή κούρσα. Μένουν ακόμα 60 καλές μέρες μέχρι το ραντεβού. Κανονικά, οι εκλογές δεν θα γίνονταν μέχρι τον Ιούνιο. Επειδή όμως υπάρχουν αργίες, ο Ερντογάν θέλησε να τις αναβάλει.  Οι επικριτές της αντιπολίτευσης βλέπουν έναν διαφορετικό λόγο: εάν ήταν υποψήφιος τον Ιούνιο, θα ήταν η τρίτη υποψηφιότητά του για το ανώτατο αξίωμα στη χώρα. Αλλά το σύνταγμα το απαγορεύει.

Ο Τούρκος πρόεδρος μάλλον θα το προτιμούσε αν δεν γίνονταν καθόλου εκλογές. Δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει. Η προεδρία είναι έργο της ζωής του. Για να το σώσει αυτό, χρειάζεται μια καλή στρατηγική. Ο τουρκικός εθνικισμός έχει συχνά αποδείξει την αξία του στο παρελθόν. Αλλά η συμμαχία της αντιπολίτευσης, μια συμμαχία έξι κομμάτων που δύσκολα θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετική, στηρίζεται σε αυτό εδώ και μήνες. Οι εθνικιστές έχουν ενταχθεί οργανικά στην αντιπολιτευτική συμμαχία και αυτό καθιστά το έργο του Ερντογάν ακόμη πιο απαιτητικό.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments