Διεθνή

Το ΔΠΔ έτοιμο να εκδώσει τα πρώτα εντάλματα σύλληψης Ρώσων

Το ΔΠΔ έτοιμο να εκδώσει τα πρώτα εντάλματα σύλληψης Ρώσων

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Την παρέμβαση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου προαναγγέλλει ο δυτικός τύπος.

Την παρέμβαση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου προαναγγέλλει ο δυτικός τύπος. Ο Καρίμ Χαν, ο εισαγγελέας στην διεθνή ποινική δικαιοδοτική βαθμίδα, φέρεται έτοιμος να ανοίξει τους τις υποθέσεις δύο εγκλημάτων πολέμου που είχαν ως στόχο την μαζική απαγωγή παιδιών από την Ουκρανία.

Το θέμα αναδεικνύεται από το Reuters και τους New York Times και το συστηματοποιεί ο Guardian στην αποψινή ηλεκτρονική έκδοσή του.

Με βάση το δημοσίευμα, ο Καρίμ Χαν πρόκειται να ανοίξει επίσημα δύο υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου και «να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για αρκετούς Ρώσους που θεωρούνται υπεύθυνοι για την μαζική απαγωγή παιδιών, καθώς και τη στοχοποίηση αστικής υποδομής», όπως αναφέρεται.

Η Ρωσία του Β. Πούτιν είναι, σύμφωνα με την δικογραφία, εξοικειωμένη στην χρήση τέτοιων μεθόδων στο όνομα του ανθρωπισμού και της διάδοσης του ρωσικού πολιτισμού και της ρωσικής ιστορίας.

Τα διεθνή μέσα τονίζουν ότι ο Καρίμ Χαν σκοπεύει να ζητήσει από τους υπεύθυνους της προδικασίας να εγκρίνουν εντάλματα σύλληψης σύμφωνα με  όσα στοιχεία έχει γίνει δυνατόν να συγκεντρωθούν έως τώρα.

Αν αυτή η διαδικασία αυτή αποδειχθεί επιτυχής, θα είναι η έκδοση για πρώτη φορά ενταλμάτων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.

Δεν είναι σαφές εάν τα εντάλματα θα σφραγιστούν, κάτι που θα άφηνε τους υπόπτους να μαντέψουν εάν είχαν εμπλακεί. Είναι απίθανο τα εντάλματα να οδηγήσουν σε δίκες καθώς το ΔΠΔ δεν θα δικάσει τους κατηγορούμενους ερήμην και η Ρωσία,  η οποία δεν είναι μέλος του ΔΠΔ, είναι πολύ απίθανο να τους παραδώσει στο δικαστήριο, με έδρα τη Χάγη.

Οι αναφορές για επικείμενα εντάλματα σύλληψης έρχονται λίγο περισσότερο από ένα χρόνο αφότου ο Καρίμ Χαν άρχισε την έρευνα για τον εντοπισμό πιθανών εγκλημάτων πολέμου, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία από τους Ρώσους στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης, που συνδέονται με τις ρωσικές εχθροπραξίες στην Ουκρανία, θα αποτελεί μια επιβεβαίωση της επιμονής του Κιέβου στην διεθνή ποινική δικαιοσύνη και ταυτόχρονα, διάψευση σειράς δημοσιευμάτων, που επιμένουν στην άσκηση δυτικών πιέσεων στην ουκρανική πλευρά για αποφυγή της οδού του ΔΠΔ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments