Αθλητισμός

Τι δείχνουν τα ομαδικά και ατομικά xGoals και τα ποσοστά ευστοχίας της ΑΕΚ και των άλλων εν όψει πλέι-οφ

Τι δείχνουν τα ομαδικά και ατομικά xGoals και τα ποσοστά ευστοχίας της ΑΕΚ και των άλλων εν όψει πλέι-οφ

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Το aek365 με τη βοήθεια του Wyscout αναλύει την κατάσταση σε ότι αφορά τις τελικές προσπάθειες της ΑΕΚ τόσο σε ομαδικό όσο και σε ατομικό επίπεδο

Η ΑΕΚ είναι η ομάδα με τις περισσότερες τελικές προσπάθειες στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Η «Ένωση» ολοκλήρωσε την κανονική διάρκεια με 437 τελικές προσπάθειες, οι οποίες είναι πάρα πολλές και εμφανώς περισσότερες από εκείνες των ανταγωνιστών της, καθώς ο Ολυμπιακός την ακολουθεί με 355, ο Παναθηναϊκός με 320, ο Άρης με 312 και ο ΠΑΟΚ με 310.

Οι τελικές και η αξιολόγησή τους με βάση τα xGoals

Το να κάνει μια ομάδα τελικές προσπάθειες, είναι μεν καλό όμως δε λέει τα πάντα σε ότι αφορά την επιθετική της λειτουργία και την αποτελεσματικότητά της. Το γεγονός όμως ότι η ΑΕΚ είναι σταθερά πρώτη σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος και στα xGoals, είναι μια ένδειξη ότι δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως μη ποιοτικές οι τελικές της προσπάθειες, τουλάχιστον ως προς τα σημεία που εκτελούν οι ποδοσφαιριστές της.

O δείκτης xGoals των ομάδων

ΑΕΚ 55.93

Ολυμπιακός 52

Παναθηναϊκός 47.05

ΠΑΟΚ 43.9

Άρης 36.4

Δεδομένα η ΑΕΚ δημιουργεί, θα μπορούσε να σκοράρει περισσότερο

Συνεπώς για τη φετινή ΑΕΚ δεν μπορεί να συνιστά πρόβλημα το ενδεχόμενο η ομάδα να μη δημιουργεί (το οποίο δεν υπάρχει αφού η ομάδα μια χαρά δημιουργεί προϋποθέσεις για γκολ), όμως ένα θέμα στην αποτελεσματικότητα δεδομένα υπάρχει: Η ομάδα είναι αποτελεσματική σε σχέση με τον ανταγωνισμό, έχει τη δεύτερη επίθεση στο πρωτάθλημα με μόλις 2 γκολ πίσω από τον πρώτο, όμως σε κάθε περίπτωση η αποτελεσματικότητά της θα μπορούσε να είναι ακόμα καλύτερη σε σχέση με το πόσο η ίδια δημιουργεί.

Σε ατομικό επίπεδο

Παρά τη μετατόπισή του πίσω από τον φορ, ο Αραούχο είναι ο παίκτης της ΑΕΚ με τις περισσότερες τελικές προσπάθειες στη σεζόν (75). Τον ακολουθεί ο Γκαρσία με 64 και ο Γκατσίνοβιτς με 51, με τους συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές να συνθέτουν την πρώτη τριάδα παικτών σε τελικές προσπάθειες όχι μόνο στην «Ένωση» αλλά γενικά στο πρωτάθλημα σε όλη την κανονική διάρκεια!

Ο δείκτης xGoals των παικτών

Γκαρσία (ΑΕΚ) 10.57

Σπόραρ (Παναθηναϊκός) 9.9

Μπακαμπού (Ολυμπιακός) 9.69

Αραούχο (ΑΕΚ) 9.3

Γκρέι (Άρης) 8.5

Η ΑΕΚ είναι η μοναδική ομάδα στην κατηγορία που έχει δύο παίκτες της στην πρώτη 5άδα του πίνακα με τον υψηλότερο δείκτη xGoals σε ατομικό επίπεδο, κάτι που σημαίνει (ξανά) ότι οι προϋποθέσεις υπάρχουν. Εκεί που τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι και πολύ καλύτερα, είναι σε ότι αφορά τις τελικές προσπάθειες που χρειάζονται οι παίκτες της για να σκοράρουν.

Γκολ ανά τελική προσπάθεια

Καρέλης 1 γκολ ανά 2,5 τελικές

Μπακαμπού 1 γκολ ανά 3,1 τελικές

Γκαρσία 1 γκολ ανά 5,8 τελικές

Σπόραρ 1 γκολ ανά 6,2 τελικές

Γκατσίνοβιτς 1 γκολ ανά 7,2 τελικές

Αραούχο 1 γκολ ανά 12,5 τελικές

Μπήκε στον ρόλο ο Γκαρσία

Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς, ο νέος… σέντερ φορ της ΑΕΚ Λιβάι Γκαρσία είναι ο πιο εύστοχος παίκτης της στη σεζόν και εκείνος με τις πιο ουσιαστικές τελικές προσπάθειες. Τον ακολουθεί ο Γκατσίνοβιτς που χρειάζεται 7,2 τελικές για να βρει δίχτυα, ενώ ο Αραούχο χρειάζεται 12,5 τελικές προσπάθειες που είναι πολλές και αποτελούν μια παράμετρο προς βελτίωση, ωστόσο η παρουσία του σε όλη τη λειτουργία της φετινής ΑΕΚ είναι πολύ κομβική και η προσφορά του πολυποίκιλη τόσο δημιουργικά όσο και ανασταλτικά.

Το γενικό και… γνώριμο πλέον συμπέρασμα

Το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει, είναι το ίδιο με αυτό που έχει διαμορφωθεί και κατά τη διάρκεια της σεζόν. Ότι δηλαδή, η ΑΕΚ θα μπορούσε με την ίδια εικόνα και τον ίδιο βαθμό δημιουργίας-απειλής και τις ίδιες τελικές προσπάθειες που ήδη έχει κάνει να ήταν ακόμα πιο αποτελεσματική στην επίθεση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments