Διεθνή

Καλίν για F-16: Παράλογη και απαράδεκτη η σύνδεση με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Καλίν για F-16: Παράλογη και απαράδεκτη η σύνδεση με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO

O εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραΐμ Καλίν σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον σε ένα επιχειρηματικό φόρουμ Τουρκίας - ΗΠΑ, ξεκαθάρισε πως δεν συνδέεται το θέμα των F-16 με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ως σύμμαχοι, η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται μια ευρύτερη γεωπολιτική, στρατηγική συζήτηση, δήλωσε τη Δευτέρα ο προεδρικός εκπρόσωπος της Τουρκίας.

Όσον αφορά στη διαδικασία σχετικά με την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, ο Kαλίν δήλωσε ότι η σύνδεση του ζητήματος της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ με την πώληση των F-16 είναι «εντελώς παράλογη, απαράδεκτη και αντιπαραγωγική».

«Στέλνει ένα πολύ λάθος μήνυμα και δεν βοηθά τη διαδικασία», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις υποψηφιότητες της Φινλανδίας και της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ, ο Καλίν είπε ότι όταν οι δύο χώρες υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία εξέτασε τη «δική της λίστα ελέγχου ασφαλείας».

«Όσον αφορά στα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας, έχουμε κάποια ζητήματα σε αυτές τις χώρες, επειδή το PKK, διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις καθώς και η τρομοκρατική ομάδα Γκιουλενιστών (FETÖ), η οποία είναι υπεύθυνη για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου (2016) (στην Τουρκία) έχουν ριζώσει βαθιά, ειδικά στη Σουηδία», είπε.

Σχετικά με τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, ο Kαλίν δήλωσε ότι ορισμένα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου έχουν μια «πολύ μονόπλευρη ανάγνωση της γεωπολιτικής πραγματικότητας επί του πεδίου».

«Προσπαθήσαμε να τους προσεγγίσουμε, να τους εξηγήσουμε, (λέγοντάς τους) ‘δείτε την ευρύτερη εικόνα εδώ’», είπε.

«Θα θέλαμε να δούμε περισσότερους βουλευτές να έρχονται και να επισκέπτονται την Τουρκία, να έχουν περισσότερες δεσμεύσεις με τον τουρκικό λαό, την επιχειρηματική κοινότητα», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του, ο Kαλίν θα συναντηθεί επίσης με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζέικ Σάλιβαν την Τρίτη για να συζητήσουν διμερή θέματα.

Σύμφωνα με την «Daily Sabah», θα συζητηθούν «η δυσχερής συμφωνία για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και η μακροχρόνια διαμάχη της Τουρκίας με τη γειτονική Ελλάδα».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments