Αθλητισμός

Οι “σταρ” των Big-4 και η στρατηγική του ΠΑΟΚ που τον έκανε κυρίαρχο

Οι “σταρ” των Big-4 και η στρατηγική του ΠΑΟΚ που τον έκανε κυρίαρχο

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Πώς άλλαξαν επίπεδο οι ακαδημίες και γιατί βλέπουμε συνεχώς ποδοσφαιριστές σε μικρή ηλικία να ξεχωρίζουν στις μεγάλες ομάδες;

Τα τελευταία χρόνια είναι δεδομένο πως δίνεται μεγαλύτερη βάση στον τρόπο αξιοποίησης των νεαρών ”ταλέντων” στις ομάδες που ξεκινούν να ”ξεδιπλώνουν” τις ικανότητες τους. Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για την περίπτωση του Γιάννη Κωνσταντέλια.

 Δεν είναι τυχαίο που παιδιά όπως ο Κωνσταντέλιας {ΠΑΟΚ}, ο Κουλιεράκης {ΠΑΟΚ}, ο Αλεξανδρόπουλος {Παναθηναϊκός} ο Ντόη {Ολυμπιακός} ο Μουστακόπουλος {ΑΕΚ} έχουν κάνει εντυπωσιακά βήματα μπροστά τον τελευταίο χρόνο. Άλλοι περισσότερα και άλλοι λιγότερα βέβαια.

Ένα καθοριστικό στοιχείο που συντέλεσε στο να κάνουν αυτά τα βήματα μπροστά οι ακαδημίες στη χώρα, ήταν η τεχνογνωσία και η στόχευση στο να ενισχύουν τα παιδιά και πνευματικά, εκτός από αγωνιστικά και φυσικά ηλικιακά. Δεν είναι τυχαίο για παράδειγμα το ποσό γρήγορα, ο Κωνσταντέλιας φέτος στον ΠΑΟΚ και ο Αλεξανδρόπουλος πέρσι στον Παναθηναϊκό, έγιναν ”καταλυτικοί” παράγοντες στις ομάδες του. Ταυτόχρονα αναβαθμίστηκαν και οι εγκαταστάσεις, ειδικά όσον αφορά τα παραδείγματα ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού.

Ένα δεύτερο επίπεδο διαφοροποίησης της δουλειάς, έχει να κάνει πια με την ψυχική δύναμη. Ακόμα και σπουδαία ταλέντα του παρελθόντος όπως π.χ. ο Νίνης, είχαν φοβερά τεχνικά στοιχεία, αλλά υστερούνταν σε σωματικά προσόντα. Δείτε για παράδειγμα τον Τζόλη όταν πρωτοβγήκε, ποσό δυνατός και απόλυτα έτοιμος ήταν σωματικά να ανταπεξέλθει και να κάνει τη διαφορά στην ανδρική ομάδα του Δικεφάλου του Βορρά.

Ταυτόχρονα, για να αναδειχθεί η συνολικά βελτιωμένη δουλειά που γίνεται πλέον σε επίπεδο τμημάτων υποδομής, χαρακτηριστικό παράδειγμα συνιστά η φετινή ομάδα Κ-19 του Παναθηναϊκού. Η ομάδα του Βαγγέλη Σαμίου έκανε σπουδαία πορεία για τα ελληνικά δεδομένα στο Champions League Νέων, παλεύοντας με την πανίσχυρη Πόρτο σε νοκ άουτ ματς-πρόκριση στη Λεωφόρο για τους “8” της κορυφαίας διοργάνωσης. Από τη συγκεκριμένη φουρνιά έχουν ήδη ξεχωρίσει, ενδεικτικά μόνο, ο Μπιλάλ και ο Φρόκου.

Η ανοδική πορεία που ακολουθεί ο ΠΑΟΚ:

Σε αυτή τη βελτίωση για την οποία γίνεται λόγος, υπάρχει μια ομάδα που έχει “τρυπήσει” ταβάνι. Κι αυτή δεν είναι άλλη από τον ΠΑΟΚ. Τα τελευταία μόνο χρόνια από τα ”σπλάχνα” των Ασπρόμαυρων έχουν σημειώσει στοιχεία εξέλιξης οι Τζόλης, Τσιγγάρας, Τσαούσης, Λύρατζης, Κούτσιας, Κωνσταντέλιας, Κουλιεράκης, Τζίμας.

Οι Θεσσαλονικείς εφάρμοσαν ένα πλάνο αναζήτησης ταλέντων σε όλη την Ελλάδα, πέρα από τη “μάζωξη” που ανέκαθεν έκαναν στη Βόρεια Ελλάδα. Κάπως έτσι άλλωστε έντυσαν στα χρώματά τους τον Γιάννη Κωνσταντέλια, τον οποίο δεν τον εντόπισαν κάπου στη Μακεδονία, αλλά στη Θεσσαλία και τον Βόλο.

Οι τεχνικές που χρησιμοποιεί για να προσελκύσει τους νεαρούς:

Ο ΠΑΟΚ δεν εστιάζει με επιφανειακό τρόπο σε τέτοιες ουσιαστικές περιπτώσεις παικτών που έχουν την δυνατότητα να ”ξεδιπλώσουν” τα ταλέντα τους. Κατά αυτόν τον τρόπο τα στελέχη του Δικεφάλου του Βορρά κοιτάξουν με ενδελεχή τρόπο την κάθε περίπτωση που την θεωρούν ότι αρμόζει στο ”βαθύ” σύνολο του Ραζβάν Λουτσέσκου. Σπεύδουν κατά συνέπεια να φροντίσουν και την επαγγελματική αποκατάσταση του σε μια νέα πόλη. Επομένως για να καταλήξει ο κάθε παίκτης σε τόσο εύκολες θετικές απαντήσεις σίγουρα τον δικό του ρόλο διαδραματίζει και η προσφορά των ανθρώπων του ΠΑΟΚ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments