Διεθνή

Μουσείο Ολοκαυτώματος των Εβραίων φτιάχνει η Μελόνι

Μουσείο Ολοκαυτώματος των Εβραίων φτιάχνει η Μελόνι

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η ακροδεξιά ιταλική κυβέρνηση έδωσε «πράσινο φως» στην δημιουργία Μουσείου του Ολοκαυτώματος

Η ακροδεξιά ιταλική κυβέρνηση έδωσε «πράσινο φως» στην δημιουργία Μουσείου του Ολοκαυτώματος σε κεντρικό σημείο της Ρώμης. «Η μνήμη της Σοά ανήκει σε όλους τους Ιταλούς», δήλωσε η πρωθυπουργός, στο σχετικό άρθρο της DW.

Για την ανέγερση Μνημείου Ολοκαυτώματος το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο διέθεσε 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ως τόπος επελέγη, η Βίλλα Τορλόνια της Αιώνιας Πόλης. Εκεί ακριβώς, δηλαδή, όπου βρισκόταν η κατοικία του φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι.

Στην Ιταλία ο εκτοπισμός των Εβραίων πραγματοποιήθηκε από τους ναζί με την ενεργό συμμετοχή των φασιστών. Η τραγικότερη ημέρα ήταν η 16η Οκτωβρίου του 1943: Η Γκεστάπο, με την βοήθεια των φασιστών, αλλά και τις υποδείξεις κάποιων χριστιανών κατοίκων, απομάκρυνε βίαια από τα σπίτια και τις οικογένειές τους, 1.259 Εβραίους, από τους οποίους, 207 ήταν παιδιά. Στο τέλος του πολέμου, από το Άουσβιτς επέστρεψαν μόνον 16 σκελετωμένοι άνθρωποι. Και στην Ιταλία, παράλληλα, λειτούργησε το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Σαν Σάμπα, έξω από την Τεργέστη, όπου έγιναν μαζικές εκτελέσεις.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι (οι ακροδεξιές καταβολές της οποίας είναι γνωστές), κατά την τελευταία «μαύρη επέτειο» της 16ης Οκτωβρίου, δήλωσε με σαφήνεια πως «η μνήμη του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, της Σοά, ανήκει σε όλους τους Ιταλούς» και ότι «η φρίκη που νιώθουμε, πρέπει να λειτουργήσει ως διαρκή προειδοποίηση ώστε, παρόμοιες τραγωδίες, να μην επαναληφθούν ποτέ στο μέλλον».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments