Διεθνή

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Ανταγωνιστικότητα και εμπόριο στην ατζέντα του δείπνου των «27»

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Ανταγωνιστικότητα και εμπόριο στην ατζέντα του δείπνου των «27»

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO

Ξεκίνησε το δείπνο των ηγετών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τη συζήτηση των «27» ηγετών να επικεντρώνεται στο ευρωπαϊκό εμπόριο υπό τις συνθήκες του νέου γεωπολιτικού πλαισίου, λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία, όπου αναμένεται να προκαλέσει συζητήσεις γύρω από τις σχέσεις Ε.Ε με ΗΠΑ και Κίνα.

Νωρίτερα, συζητήθηκε και το θέμα της ενέργειας και κυρίως οι τρόποι διασφάλισης του σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης, ενόψει της περιόδου αποθήκευσης αερίου. Μεγάλο μέρος των συνομιλιών επικεντρώθηκε στο κομμάτι της «ενεργειακής μετάβασης».

Στη σχετική συζήτηση υπήρξε παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και για την μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι προκειμένου να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι κρίσιμα τα δίκτυα και η επένδυση σε αυτή «τη ραχοκοκαλιά της ενεργειακής μετάβασης». 

Το τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου ξεκίνησε επισήμως τις εργασίες του το μεσημέρι με τη συζήτηση γύρω από την Ουκρανία, όπου αποφασίστηκε και ενώ είχε προηγηθεί παρέμβαση- μέσω τηλεδιάσκεψης- του Ουκρανού προέδρου, η στρατιωτική της ενίσχυση με την παροχή 1 εκατομμυρίου οβίδων πυρομαχικών σε περίοδο 12 μηνών.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο χαιρέτισε την πρόσφατη συμφωνία σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, που αφορά το προτεινόμενο από την ΕΕ σχέδιο τριών κατευθύνσεων για τη δαπάνη 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για βλήματα από αποθέματα και 1 δισεκατομμυρίου ευρώ επιπλέον για κοινή προμήθεια.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων, εξάλλου, επισημαίνεται η ανάγκη να διασφαλιστεί η μη καταστρατήγηση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας από τρίτες χώρες.

Το Συμβούλιο θα ολοκληρωθεί αύριο μετά τη συνεδρίαση της λεγόμενης «Συνόδου Κορυφής για το Ευρώ» παρουσία των προέδρων της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου, όπου αναμένεται να γίνει διεξοδική συζήτηση γύρω από την αναταραχή των αγορών αλλά και γενικότερα της κατάστασης του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος, λόγω της Credit Suisse. 

Θα προηγηθεί τριμερής συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους ομολόγους του από την Ιταλία, Τζιόρτζια Μελόνι και Πορτογαλία, Αντόνιο Κόστα, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός ενόψει της συζήτησης γύρω από τους κανόνες της οικονομικής διακυβέρνησης.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι οι διαβουλεύσεις γύρω από το νέο πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής και αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας θα πρέπει να γίνεται και σε επίπεδο ηγετών και όχι μόνο υπουργών, αλλά και να ολοκληρωθούν σύντομα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments