Πολιτική

Ο Μητσοτάκης συναντήθηκε μόνο με τη Μελόνι -Απουσίασε ο Κόστα

Ο Μητσοτάκης συναντήθηκε μόνο με τη Μελόνι -Απουσίασε ο Κόστα
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζιόρτζια Μελόνι, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζιόρτζια Μελόνι, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.Η τριμερής δεν πραγματοποιήθηκε, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, λόγω κωλύματος της τελευταίας στιγμής του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Μητσοτάκης: Μπορούμε να πετύχουμε επενδυτική βαθμίδα το 2023

Την πεποίθηση πως η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει να λάβει το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023, «εάν ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί σε μία ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση», εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, όπου και βρίσκεται για την Σύνοδο Κορυφής.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «η πρόταση της Κομισιόν αναγνωρίζει ότι πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία ως κράτη μέλη να διαπραγματευόμαστε μαζί με την ευρωπαϊκή επιτροπή μία λογική αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους, χωρίς να είμαστε περιορισμένη από ασφυκτικά σκληρούς αριθμητικούς κανόνες». Συμπλήρωσε δε πως «την πρόταση αυτή φαίνεται να ασπάζονται τα περισσότερα κράτη μέλη. Απαιτείται πολύ πιο γρήγορη πρόοδος, είναι η δημοσιονομική κανόνες πρέπει να συμφωνήσουν πριν το τέλος του έτους. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Ελλάδα και από πολλά άλλα κράτη μέλη να επιστρέψουμε στους προηγούμενους δημοσιονομικούς κανόνες, πράγμα που θα συμβεί αυτόματα αν δεν συμφωνήσουμε ένα καινούργιο πλαίσιο. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να συνδυάζει την δημοσιονομική υπευθυνότητα με γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης και με μία γρήγορη απόκλιμάκωση του δημοσίου χρέους».

Συγκεκριμένα για την επενδυτική βαθμίδα είπε «είναι δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον αύξηση των επιτοκίων. Τα επιτόκια στην Ελλάδα δεν καθορίζονται από την τράπεζα της Ελλάδος αλλά από την ΕΚΤ οι οποίες είναι υπολογίζει πολλές παραμέτρους. Η κυριότερη όμως είναι η προσπάθεια της ΕΚΤ να συγκρατήσει τον πληθωρισμό. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, εφόσον μπορέσει και ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, θα μπορέσει με αυτό τον τρόπο να αποκλιμάκωση το κόστος δανεισμού. Θα μπορεί η Ελλάδα να δανείζεται και οι τράπεζες να δανείζονται φθηνότερα και τελικά οι επιχειρήσεις και νοικοκυριά να δανείζονται φθηνότερα. Θεωρώ ότι μπορούμε να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023. Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα του 2023, εφόσον από τις εκλογές ο λαός μας εμπιστευθεί και προκύψει μία ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments