Διεθνή

Ο Guardian ζητεί συγγνώμη για τις σχέσεις του ιδιοκτήτη του με το δουλεμπόριο

Ο Guardian ζητεί συγγνώμη για τις σχέσεις του ιδιοκτήτη του με το δουλεμπόριο

Πηγή Φωτογραφίας: formedia.gr

Ο ιδιοκτήτης του Guardian ζήτησε συγγνώμη για τον ρόλο που είχαν οι ιδρυτές της εφημερίδας στα υπερεθνικά δίκτυα δουλεμπορίου

Ο ιδιοκτήτης του Guardian ζήτησε συγγνώμη για τον ρόλο που είχαν οι ιδρυτές της εφημερίδας στα υπερεθνικά δίκτυα δουλεμπορίου και ανακοίνωσε ένα δεκαετές πρόγραμμα αποκατάστασης της δικαιοσύνης.

Η εταιρεία Scott Trust, που συνδέεται με την ιστορική εφημερίδα, ανακοίνωσε ότι πρέπει να καταβάλει περισσότερα από 10 εκατομμύρια £ (12,3 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, 18,4 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας), ως αποζημίωση για τις παράνομες δραστηριότητες του ιδρυτή της εφημερίδας με δίκτυα δουλεμπορίας.

Ακολούθησε ανεξάρτητη ακαδημαϊκή έρευνα που ανατέθηκε το 2020 σε ιστορικούς των πανεπιστημίων του Νότιγχαμ και του Χαλ για να διερευνήσει εάν υπήρχε κάποια ιστορική σχέση μεταξύ της σκλαβιάς και του ιδρυτή της εφημερίδας Τζον Έντουαρντ Ταίηλορ, του δημοσιογράφου και εμπόρου βαμβακιού που ίδρυσε την εφημερίδα το 1821, και άλλων επιχειρηματιών του Μάντσεστερ που χρηματοδότησαν τη δημιουργία της.

Η έκθεση με τον τίτλο «Scott Trust Legacies of Enslavement», που δημοσιεύθηκε σήμερα, αποκάλυψε ότι ο Ταίηλορ και τουλάχιστον εννέα από τους ένδεκα συνεργάτες και χρηματοδότες του, είχαν δεσμούς με τη δουλεία, κυρίως μέσω της κλωστοϋφαντουργίας.

Ο Ταίηλορ είχε πολλαπλούς δεσμούς μέσω συνεργασιών με την εταιρεία παραγωγής βαμβακιού Oakden & Taylor και την εταιρεία εμπορίου βαμβακιού Shuttleworth, Taylor & Co, η οποία εισήγαγε τεράστιες ποσότητες ακατέργαστου βαμβακιού που παραγόταν από σκλάβους στην Αμερική, όπως αναφέρει η σημερινή έκδοση της εφημερίδας.

Ο Guardian είναι μια έγκυρη εφημερίδα με μακρές ιστορικές καταβολές. Η εφημερίδα ιδρύεται το 1821, πριν από κάτι παραπάνω από δύο αιώνες. Η δημιουργία της οφείλει πράγματι πολλά στις δυναμικά ανερχόμενες αστικές κοινωνικοοικονομικές δυνάμεις της εποχής, πριν καταφέρει να καθιερωθεί ως ένα έγκριτο μέσο πληροφόρησης, και ως προς τον πολιτικό προσανατολισμό της, απηχεί συνήθως και κυρίως τις θέσεις του Βρετανικού Εργατικού Κόμματος και της ευρύτερης κεντροαριστεράς.

Οι σημερινές αποκαλύψεις έχουν δημιουργήσει αίσθηση στους εκδοτικούς και πολιτικούς κύκλους του Ηνωμένου Βασιλείου και ευρωπαϊκών χωρών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments