Οικονομία

S&P για Ευρωζώνη: Βλέπει στασιμότητα με ήπιο κίνδυνο ύφεσης

S&P για Ευρωζώνη: Βλέπει στασιμότητα με ήπιο κίνδυνο ύφεσης

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO

Ελαφρώς υψηλότερα, στο 0,3% (από 0% προηγουμένως), προβλέπει τώρα η S&P Global Ratings την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη για φέτος, τονίζει ωστόσο ότι η αναβάθμιση δεν είναι αποτέλεσμα της ισχυρότερης ζήτησης, αλλά του καλύτερου carry over από το 2022.

Ο οίκος αξιολόγησης εξακολουθεί να προειδοποιεί ότι το 2023 θα είναι μία χρονιά στασιμότητας, με τον κίνδυνο μιας ήπιας ύφεσης να παραμένει. Μάλιστα, προχωρά στην υποβάθμιση των προβλέψεών του για την ανάπτυξη του 2024 στο 1% από το 1,4%. S&P για Ευρωζώνη: Βλέπει στασιμότητα με ήπιο κίνδυνο ύφεσης-1

Η οικονομία χρειάζεται χρόνο για να απορροφήσει και να προσαρμοστεί στο πρωτοφανές σοκ που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, τονίζουν οι αναλυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, και με τις αυξήσεις επιτοκίων να επιβαρύνουν την οικονομία, η S&P εκτιμά ότι η Ευρωζώνη δεν θα επιστρέψει στους δυνητικούς ρυθμούς ανάπτυξής της πριν από το 2025.

S&P για Ευρωζώνη: Βλέπει στασιμότητα με ήπιο κίνδυνο ύφεσης-2

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου, ο πληθωρισμός δεν θα επιστρέψει στον στόχο (2%) πριν από το πρώτο τρίμηνο του 2025, ενώ ο δομικός πληθωρισμός (που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων) θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο, έως το τρίτο τρίμηνο του 2025.

Αυτός ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός θα αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι περίμενε προηγουμένως, προβλέπει τώρα η S&P. Συγκεκριμένα, «βλέπει» το τελικό επιτόκιο στο 3,50% έως το καλοκαίρι, εκτός και εάν η αναταραχή στην αγορά λόγω των τραπεζικών εξελίξεων επηρεάσει τις προοπτικές για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Η S&P τονίζει ότι οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για την οικονομία της Ευρωζώνης εμφανίζονται περίπλοκες. Η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής  αναμένεται να επηρεάσει την εγχώρια ζήτηση, ενώ τα πραγματικά επιτόκια προβλέπονται θετικά το 2024. Επιπλέον, ο οίκος προειδοποιεί ότι η παραγωγή και η αγορά εργασίας ενδέχεται να χάσουν τη δυναμική τους.S&P για Ευρωζώνη: Βλέπει στασιμότητα με ήπιο κίνδυνο ύφεσης-3

ADVERTISEMENT

Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές τονίζουν ότι οι προοπτικές της οικονομίας είναι μεν περίπλοκες, αλλά όχι καταστροφικές. Οι καταναλωτικές δαπάνες αναμένεται να βρουν κάποια στήριξη στα κυβερνητικά μέτρα, την επιτάχυνση των μισθών και τη μείωση του πληθωρισμού, ενώ η εξωτερική ζήτηση θα ωφεληθεί από το άνοιγμα της Κίνας. Οι δημόσιες επενδύσεις θα βοηθήσουν να αντισταθμιστεί η κυκλική επιβράδυνση, προσθέτοντας μισή μονάδα στο ΑΕΠ ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments