Nέα της αγοράς

Κρατάει το ράλι στην αγορά κατοικίας: Πιο ακριβά τα πωλητήρια και τα ενοίκια

Κρατάει το ράλι στην αγορά κατοικίας: Πιο ακριβά τα πωλητήρια και τα ενοίκια

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Σύμφωνα με τον δείκτη τιμών του Spitogatos – SPI η μεγαλύτερη αύξηση στις ζητούμενες τιμές πώλησης σε αυτό το τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καταγράφηκε στο Δήμο Θεσσαλονίκης με +19,60%, ενώ η μεγαλύτερη μείωση στο Νομό Γρεβενών με -16,70%.

Νέα αύξηση τιμών στις ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών καταγράφουν τα στοιχεία του Spitogatos για το α’ τρίμηνο του 2023. Ειδικά στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη οι τιμές πώλησης αυξάνονται με διψήφιους ρυθμούς, ενώ στις ζητούμενες τιμές ενοικίασης το ράλι των τελευταίων ετών φαίνεται να κοπάζει καθώς οι αυξήσεις είναι χαμηλότερες από αυτές που καταγράφονταν τα προηγούμενα τρίμηνα.

Σύμφωνα με τον δείκτη τιμών του Spitogatos – SPI η μεγαλύτερη αύξηση στις ζητούμενες τιμές πώλησης σε αυτό το τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καταγράφηκε στο Δήμο Θεσσαλονίκης με +19,60%, ενώ η μεγαλύτερη μείωση στο Νομό Γρεβενών με -16,70%.

Η εικόνα σε Αθήνα – Αττική 

Τα πιο ακριβά ακίνητα προς πώληση εντοπίζονται στα Νότια Προάστια της Αθήνας με μέση τιμή τα 3.368 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, αυξημένη κατά 13,2% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022 που ήταν στα 2.976 ευρώ/τμ. Διψήφιες αυξήσεις καταγράφονται σε όλα τα προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα: Στα Βόρεια Προάστια η μέση ζητούμενη τιμή διαμορφώνεται στα 2.800 ευρώ/τμ με ετήσια αύξηση 10,3%, στα Ανατολικά Προάστια η μέση τιμή βρίσκεται στα 1.837 ευρώ/τμ με αύξηση 10,2% και στα Δυτικά στα 1.635 ευρώ/τμ με αύξηση 11,2%. Στο κέντρο της Αθήνας σημειώνεται μικρότερη ετήσια αύξησης, της τάξης του 8,5% με την μέση ζητούμενη τιμή να κινείται στα 1.809 ευρώ/τμ.

Αύξηση 10% καταγράφουν οι ζητούμενες τιμές στον Πειραιά που διαμορφώνονται στα 1.833 ευρώ/τμ, ενώ αύξηση 13,1% σημειώνουν οι τιμές στα προάστια του Πειραιά, που κινούνται πλέον στα 1.500 ευρώ/τμ από 1.327 ευρώ/τμ που ήταν ένα χρόνο πριν. Στους υπόλοιπους δήμους του νομού η ετήσια αύξηση φτάνει το 2,5% στα 826 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ράλι στη Θεσσαλονίκη

Ράλι σχεδόν 20% σημειώνουν σε ετήσια βάση οι ζητούμενες τιμές πώλησης στο Δήμο Θεσσαλονίκη με τις τιμές να φτάνουν τα 2.000 ευρώ/τμ από 1.673 ευρώ/τμ που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2022. Στους περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης καταγράφεται επίσης μεγάλη αύξηση της τάξης του 14,5% και η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 1.438 ευρώ/τμ.

Πιο ακριβά τα ενοίκια

Μονοψήφιες αυξήσεις καταγράφονται στις ζητούμενες τιμές ενοικίασης, οι οποίες όμως κατέγραψαν όλο το προηγούμενο διάστημα ράλι διαρκείας, ειδικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στο κέντρο της Αθήνας η μέση τιμή βρίσκεται στα 9,38 ευρώ/τμ με αύξηση 4,2% σε σχέση με πέρσι. Και πάλι στα Νότια Προάστια εντοπίζονται τα πιο ακριβά ενοίκια με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 11,08 ευρώ/τμ (+6,7% σε ετήσια βάση) και ακολουθούν: Τα βόρεια σε 10,26 ευρώ/τμ (+2,6%), τα ανατολικά με 7,68 ευρώ/τμ (+1,1%) και τα δυτικά με 7,46 ευρώ/τμ (+3,3%). Στον Πειραιά η μέση τιμή ενοικίασης διαμορφώνεται στα 8,25 ευρώ/τμ με ετήσια αύξση 6,5%, και στα προάστιά του στα 7,03 ευρώ/τμ με ετήσια αύξηση 4,5%. Στη Θεσσαλονίκη η μέση τιμή ενοικίασης στο α’ τρίμηνο 2023 ανήλθε σε 8 ευρώ/τμ (+6,7%), στα προάστια της πόλης σε 6,11 ευρώ/τμ (+7%).

Αξίζει να σημειωθεί πως τα στοιχεία του Spitogatos δείχνουν τις ζητούμενες τιμές, όπως αυτές διαμορφώνονται από τις αγγελίες, και όχι τις πραγματικές τιμές των συμβολαίων που σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς είναι μειωμένες κατά 10%-15% μετά από τις διαπραγματεύσεις που κάνουν αγοραστές-πωλητές ή ιδιοκτήτες-ενοικιαστές. Δείχνουν ωστόσο, την τάση που επικρατεί στην αγορά κατοικίας.

Κώστας Κετσιετζης/moneyreview.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments