Global News

DW: Πώς η Φινλανδία ισχυροποιεί την βόρεια πτέρυγα του ΝΑΤΟ

DW: Πώς η Φινλανδία ισχυροποιεί την βόρεια πτέρυγα του ΝΑΤΟ

Πηγή Φωτογραφίας: Twitter- @FinMissionNATO

Η Φινλανδία, που συνορεύει με τη Ρωσία, εντάσσεται επισήμως από σήμερα στο ΝΑΤΟ. Τι αλλάζει πραγματικά στην βόρεια πτέρυγα του ΝΑΤΟ;

Τα χερσαία σύνορα των χωρών του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία διπλασιάζονται, καθαρά μαθηματικά, σε 2.600 χλμ αυτήν την Τρίτη. Το 31ο μέλος, η Φινλανδία, μοιράζεται σύνορα 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία στον μακρινό βορρά, από τη Θάλασσα του Μπάρεντς στα βόρεια έως τον Κόλπο της Φινλανδίας στα νότια. Τα σύνορα είναι σε μεγάλο βαθμό ανοχύρωτα,όμως, προς το παρόν ο φινλανδικός στρατός μπορεί να διασφαλίσει τα σύνορα αυτά επαρκώς. Οι στρατιωτικές δυνάμεις θεωρούνται καλά εκπαιδευμένες, καταρτισμένες και με κίνητρο. Η Φινλανδία δεν κατήργησε ποτέ την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και διαθέτει πάνω από 900.000 εκπαιδευμένους εφέδρους και συνολικά 24.000 ενεργούς στρατιώτες. Σε περίπτωση άμυνας, ο στρατός, το ναυτικό και η αεροπορία θα μπορούσαν να αυξηθούν σε 280.000 άνδρες και γυναίκες. Με πληθυσμό 5,5 εκατομμυρίων ανθρώπων, πρόκειται για μια σχετικά μεγάλη στρατιωτική δύναμη, λέει ο Γιάκομπ Βέστμπεργκ, καθηγητής στο Σουηδικό Πανεπιστήμιο Αμύνης στη Στοκχόλμη. Συγκριτικά, οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, με την αναστολή της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, περιλαμβάνουν μόλις 183.000 άτομα προσωπικό και 30.000 εφέδρους, και αυτό με έναν πληθυσμό άνω των 82 εκατομμυρίων.

«Ισχυρές ένοπλες δυνάμεις»

«Η Φινλανδία, σε αντίθεση με άλλες χώρες μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, δεν μείωσε τις στρατιωτικές επενδύσεις της», σχολίασε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. «Η Φινλανδία κάνει το ΝΑΤΟ ισχυρότερο», τόνισε. Η πολεμική αεροπορία, για παράδειγμα, συμβάλλει με 60 σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη στην άμυνα της νατοϊκής επικράτειας. «Υπάρχει ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο στον πληθυσμό όσον αφορά την αντοχή και την αμυντική ετοιμότητα», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ για τους Φινλανδούς. Ακόμη και ως «ουδέτερη» χώρα για δεκαετίες, η Φινλανδία έχει αποκτήσει μεγάλες ένοπλες δυνάμεις, διαμορφωμένες από τις εμπειρίες του χειμερινού πολέμου 1939-1940, λέει ο Βέστμπεργκ. Εκείνη την εποχή, η Φινλανδία έχασε το 10% του εδάφους της από τους Σοβιετικούς εισβολείς.

Η Μόσχα ανακοινώνει αντίμετρα

Οι φινλανδικές δυνάμεις είναι πλήρως ικανές για την ένταξη στη συμμαχία και μπορούν να ενσωματωθούν απρόσκοπτα σε όλες τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Γενς Στόλτενμπεργκ δεν απάντησε ακόμη στο ερώτημα σε ποιες νατοϊκές μονάδες στην ανατολική πτέρυγα θέλει να συμμετάσχει η Φινλανδία και ποιες νατοϊκές εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να μεταφερθούν στη χώρα. Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο ανακοίνωσε στη Μόσχα ότι η χώρα του θα αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία στα βορειοδυτικά ως αντίμετρα. Η Φινλανδία ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει σύγχρονα άρματα μάχης στην Ουκρανία, η οποία βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία εδώ και πάνω από ένα χρόνο.

Η αλλαγή κυβέρνησης που εκκρεμεί μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στο Ελσίνκι δεν θα αλλάξει την πορεία της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε στο δημοσιογραφικό δίκτυο Redaktionsnetzwerk Deutschland, η ειδικός σε θέματα ασφάλειας Μίνα Αλάντερ από το Φινλανδικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων, καθώς επ’ αυτού του θέματος, η συναίνεση είναι υπερκομματική. «Η πολιτική της φινλανδικής κυβέρνησης για τη Ρωσία θα βασίζεται όλο και περισσότερο στην αποτροπή αντί του διαλόγου με τη Μόσχα, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα», εκτιμά η Αλάντερ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments