Global News

Le Monde: Ο Λαβρόφ συναντά τον Ερντογάν για τα ουκρανικά σιτηρά

Le Monde: Ο Λαβρόφ συναντά τον Ερντογάν για τα ουκρανικά σιτηρά

Πηγή Φωτογραφίας: Breaking The News

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, προσπαθεί να πείσει τη Ρωσία και την Ουκρανία να επαναλάβουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες, ελπίζοντας να αξιοποιήσει τις διπλωματικές προσπάθειες που έγιναν τον περασμένο χρόνο. 

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών  Σεργκέι Λαβρόφ  έφτασε στην Τουρκία την Πέμπτη , σύμφωνα με επίσημη τουρκική πηγή, για συνομιλίες σχετικά με τη συμφωνία του Ιουλίου 2022 για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Ο Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε νηστίσιμο δείπνο για το Ραμαζάνι στην πρωτεύουσα Άγκυρα. Πρέπει να δώσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και στη συνέχεια να συναντήσει τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, προσπαθεί να πείσει τη Ρωσία και την Ουκρανία να επαναλάβουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες, ελπίζοντας να αξιοποιήσει τις διπλωματικές προσπάθειες που έγιναν τον περασμένο χρόνο.

« Παρά την περιπλοκή της διεθνούς κατάστασης, ο ρωσοτουρκικός πολιτικός διάλογος, κυρίως σε επίπεδο αρχηγών των δύο κρατών, συνεχίζεται », ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από την έναρξη της επίσκεψης του Σεργκέι Λαβρόφ. Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, ο οποίος επισκέφθηκε την Τουρκία για τελευταία φορά τον Ιούνιο, πρόκειται επίσης να συζητήσει με Τούρκους αξιωματούχους τη συμφωνία σιτηρών, η οποία σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχει παραταθεί "ως χειρονομία καλής θέλησης για άλλες εξήντα ημέρες ". Η Τουρκία ζήτησε παράταση 120 ημερών,σύμφωνα με την αρχική συμφωνία. Η Ουκρανία είναι ένας από τους  κορυφαίους παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο.

Η συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η Άγκυρα και τα Ηνωμένα Έθνη τον Ιούλιο του 2022 έχει επιτρέψει μέχρι στιγμής την εξαγωγή περισσότερων από 25 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν στενή σχέση, είτε τηλεφωνικά είτε σε συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο. Πέρυσι, συναντήθηκαν τέσσερις φορές.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments