Διεθνή

Ο Λούλα εισηγείται την εκχώρηση της Κριμαίας στη Ρωσία

Ο Λούλα εισηγείται την εκχώρηση της Κριμαίας στη Ρωσία

Πηγή Φωτογραφίας: aljazeera.com

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας δήλωσε « σίγουρος » για τις πιθανότητες επιτυχίας αυτού του εγχειρήματος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η ομάδα των χωρών « θα δημιουργηθεί » κατά την επιστροφή του από την Κίνα.

Την εκχώρηση της Κριμαίας στην Ρωσία εισηγείται ο Λούλα, προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας εμφανίζεται, το τελευταίο διάστημα, ως ο επικεφαλής ομάδας χωρών για την ειρηνική διευθέτηση της πολεμικής αναμέτρησης. Ως διεθνής διαμεσολαβητής, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος εισηγείται την οριστική εκχώρηση της Κριμαίας στην Μόσχα, η οποία όμως την έχει καταλάβει εδώ και σχεδόν μία δεκαετία. Με αυτήν την έννοια η πρότασή του υπηρετεί μάλλον τα συμφέροντα της Ουκρανίας, που, σε αυτήν την περίπτωση, θα διατηρούσε όλα τα εδάφη της, τα οποία δέχθηκαν τη ρωσική επίθεση πριν από ένα χρόνο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Λούλα δήλωσε πως «ο Ζελένσκι δεν μπορεί να τα θέλει όλα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν μπορεί να καταλάβει το έδαφος της Ουκρανίας. Για την Κριμαία, ίσως θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε. Όμως για τα άλλα εδάφη στα οποία εισέβαλε, πρέπει να το ξανασκεφτεί. Ο κόσμος θέλει ειρήνη. Πρέπει να βρούμε λύση». Η Ουκρανία αρνείται να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα χωρίς την προηγούμενη απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από όλο το έδαφός της, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014. Ο Λούλα διατύπωσε μια πρόταση στα τέλη Ιανουαρίου, με ακόμη ασαφή περιγράμματα, για μεσολάβηση στη σύγκρουση στην Ουκρανία από μια ομάδα χωρών. Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος πρόκειται να παρουσιάσει αυτό το έργο στον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζιπίνγκ στο Πεκίνο την επόμενη εβδομάδα.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας δήλωσε « σίγουρος » για τις πιθανότητες επιτυχίας αυτού του εγχειρήματος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η ομάδα των χωρών « θα δημιουργηθεί » κατά την επιστροφή του από την Κίνα. Ο κύριος σύμβουλος του Λούλα για τις διεθνείς υποθέσεις, Σέλσο Αμορίμ, συναντήθηκε στη Μόσχα στα τέλη Μαρτίου με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος αναμένεται επίσης στη Βραζιλία στις 17 Απριλίου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments