Διεθνή

Σύνοδο κορυφής για επενδύσεις στη Βόρεια Ιρλανδία σχεδιάζει ο Βρετανός πρωθυπουργός

Σύνοδο κορυφής για επενδύσεις στη Βόρεια Ιρλανδία σχεδιάζει ο Βρετανός πρωθυπουργός

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η Σύνοδος Κορυφής θα συνδέσει τους διεθνείς επενδυτές με τις επιχειρήσεις στη Βόρεια Ιρλανδία, παρουσιάζοντας το «καλύτερο από αυτό που έχει να προσφέρει η Βόρεια Ιρλανδία», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του γραφείου του πρωθυπουργού

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα φιλοξενήσει τον Σεπτέμβριο μια επενδυτική σύνοδο κορυφής για τη Βόρεια Ιρλανδία στο πλαίσιο της φιλοδοξίας του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ να φέρει περισσότερες επενδύσεις από το εξωτερικό στην «ακμάζουσα οικονομία» της Βόρειας Ιρλανδίας.

Η Σύνοδος Κορυφής θα συνδέσει τους διεθνείς επενδυτές με τις επιχειρήσεις στη Βόρεια Ιρλανδία, παρουσιάζοντας το «καλύτερο από αυτό που έχει να προσφέρει η Βόρεια Ιρλανδία», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του γραφείου του πρωθυπουργού. Η Σύνοδος Κορυφής θα σκιαγραφήσει τα «πλεονεκτήματα της Βόρειας Ιρλανδίας στον τομέα της καινοτομίας και της τεχνολογίας, με ιδιαίτερη έμφαση στις χρηματοοικονομικές και επαγγελματικές υπηρεσίες, τις επιστήμες ζωής και υγείας, την τεχνολογία, την πράσινη μεταποίηση και τις δημιουργικές υπηρεσίες».

Τη Δευτέρα συμπληρώνονται 25 χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας του Μπέλφαστ (Μεγάλη Παρασκευή).

Το 1998, η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής τερμάτισε την τριακονταετή σύγκρουση και δίχασε την κοινωνία να επιλέξει αν θα αισθανόταν Βρετανός, Ιρλανδός ή και τα δύο.

Η συμφωνία και η ένταξη στην ΕΕ μείωσαν την ένταση. Επέτρεψαν στο νησί να μετατρέψει τα σύνορα από πεδίο μάχης σε πηγή ευκαιριών και συνεργασίας, από εμπόδιο σε πύλη.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, ο Sunak θα υποδεχθεί τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Biden στο Μπέλφαστ αυτή την εβδομάδα, καθώς η Βόρεια Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζονται να τιμήσουν την 25η επέτειο της συμφωνίας.

Οι ΗΠΑ υποστήριξαν τη διαδικασία της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής και διαδραμάτισαν «καθοριστικό ρόλο στην τόνωση της ευημερίας στη Βόρεια Ιρλανδία» τα τελευταία 25 χρόνια, ενώ την τελευταία δεκαετία επένδυσαν 1,5 δισεκατομμύριο λίρες στην οικονομία της και δημιούργησαν 13.000 θέσεις εργασίας, γράφει χαρακτηριστικά το δελτίο τύπου.

Ο πρωθυπουργός θα χρησιμοποιήσει την επίσκεψη του Μπάιντεν και τις επαφές του με επιχειρηματίες και άλλους στο Μπέλφαστ για να «γιορτάσει τις επιτυχίες της Βόρειας Ιρλανδίας και να ενθαρρύνει περαιτέρω μακροπρόθεσμες επενδύσεις».

«Η Βόρεια Ιρλανδία -όπως και το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο- βρίθει ευκαιριών, ταλέντου και εφευρετικότητας. Το μεγαλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων και να εξασφαλίσουμε μια ευημερούσα και ακμάζουσα Βόρεια Ιρλανδία, είναι η οικονομική ανάπτυξη. Αυτό είναι κάτι στο οποίο επικεντρώνομαι αμείλικτα για να το πετύχω», δήλωσε ο Σουνάκ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments