Οικονομία

ΔΝΤ: Ο πληθωρισμός υποσκάπτει την παγκόσμια οικονομία

ΔΝΤ: Ο πληθωρισμός υποσκάπτει την παγκόσμια οικονομία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία φέτος έχουν μειωθεί ενόψει του χρόνιου υψηλού πληθωρισμού, των αυξανόμενων επιτοκίων και των αβεβαιοτήτων που προκύπτουν από την κατάρρευση δύο μεγάλων αμερικανικών τραπεζών.

Οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία φέτος έχουν μειωθεί ενόψει του χρόνιου υψηλού πληθωρισμού, των αυξανόμενων επιτοκίων και των αβεβαιοτήτων που προκύπτουν από την κατάρρευση δύο μεγάλων αμερικανικών τραπεζών.

Αυτή είναι η άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το οποίο υποβάθμισε την Τρίτη τις προοπτικές του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Το ΔΝΤ οραματίζεται πλέον ανάπτυξη 2,8% φέτος, από 3,4% το 2022 και από την εκτίμηση 2,9% για το 2023 που έκανε στην προηγούμενη πρόβλεψή του τον Ιανουάριο.

Το Ταμείο ανέφερε ότι η πιθανότητα μιας «ανώμαλης προσγείωσης», κατά την οποία η αύξηση των επιτοκίων αποδυναμώνει την ανάπτυξη τόσο πολύ ώστε να προκαλέσει ύφεση, έχει αυξηθεί απότομα, ειδικά στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Αυτές οι συνθήκες αυξάνουν επίσης τους κινδύνους για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα, προειδοποίησε το ταμείο.

«Η κατάσταση παραμένει εύθραυστη», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ο Πιερ-Ολιβιέ Γκουρίνχας, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ. «Οι αρνητικοί κίνδυνοι κυριαρχούν».

Το ΔΝΤ, ένας οργανισμός δανειοδότησης 190 χωρών, προβλέπει 7% παγκόσμιο πληθωρισμό φέτος, από 8,7% το 2022, αλλά  σε πρόδηλη απόσταση από την πρόβλεψή του Ιανουαρίου 6,6% για το 2023.

«Ο πληθωρισμός είναι πολύ πιο μεταδοτικός από ό,τι αναμενόταν πριν από λίγους μήνες», έγραψε ο Γκουρίνχας στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία.

Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός αναμένεται να αναγκάσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια και να τα διατηρήσουν σε ή κοντά σε ένα υψηλότερο επίπεδο για περισσότερο καιρό για να καταπολεμήσουν την άνοδο των τιμών. Αυτό το ολοένα υψηλότερο κόστος δανεισμού αναμένεται να αποδυναμώσει την οικονομική ανάπτυξη και ενδεχομένως να αποσταθεροποιήσει τις τράπεζες που είχαν φτάσει να βασίζονται σε ιστορικά χαμηλά επιτόκια.

Ήδη, προειδοποίησε ο Γκουρίνχας, τα υψηλότερα επιτόκια «αρχίζουν να έχουν σοβαρές παρενέργειες για τον χρηματοπιστωτικό τομέα».

Η ετήσια Έκθεση Παγκόσμιας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του Ταμείου, που κυκλοφόρησε επίσης την Τρίτη, εξέδωσε συστάσεις για τους διεθνείς φορείς λήψης αποφάσεων.

«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσουν τη στάση της νομισματικής πολιτικής για να στηρίξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα» — δηλαδή, πιθανώς να ξανασκεφτούν τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων που αποσκοπούν στη μείωση του πληθωρισμού.

Το Ταμείο προβλέπει 25% πιθανότητα η παγκόσμια ανάπτυξη να πέσει κάτω από το 2% για το 2023. Αυτό έχει συμβεί μόνο πέντε φορές από το 1970, πιο πρόσφατα όταν ο COVID-19 μπόρεσε να εκτροχιάσει το παγκόσμιο εμπόριο το 2020.

Το ΔΝΤ οραματίζεται επίσης μια πιθανότητα 15% για ένα «σοβαρό σενάριο πτώσης», που συχνά συνδέεται με μια παγκόσμια ύφεση, κατά την οποία η παγκόσμια οικονομική παραγωγή ανά άτομο θα συρρικνωθεί.

Η παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε καταληκτικά το Ταμείο στην έκθεση της Τρίτης, «εισέρχεται σε μια επικίνδυνη φάση, κατά την οποία η οικονομική ανάπτυξη παραμένει χαμηλή για τα ιστορικά δεδομένα και οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί, αλλά ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμη γυρίσει αποφασιστικά σελίδα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments