Πολιτική

Μητσοτάκης στο Mega: Οι πολίτες δεν επιλέγουν μόνο κόμμα αλλά και πρωθυπουργό

Μητσοτάκης στο Mega: Οι πολίτες δεν επιλέγουν μόνο κόμμα αλλά και πρωθυπουργό

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

«Αξίζουμε ένα πολύ καλύτερο κράτος και μπορούμε να το αποκτήσουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA

Συνέντευξη στην εκπομπή «MEGA Καλημέρα» και την Ελεωνόρα Μελέτη παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ξεκινώντας τη συνέντευξη, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι κάθε προεκλογική περίοδος έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. «Είναι μια κάλπη εξαιρετικά κρίσιμη και τα διλήμματα θα διατυπώνονται με σαφήνεια. Το βασικό ερώτημα είναι αν θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω. Είμαστε σε μια συγκυρία που η κοινωνία αντιμετωπίζει δυσκολίες από την εισαγόμενη ακρίβεια. Είναι το πρώτο που απασχολεί τους Έλληνες. Χρέος μας αν ο κόσμος μας εμπιστευτεί πάλι είναι να στηρίζουμε τους Έλληνες».

«Οι πολίτες δεν επιλέγουν μόνο κόμμα αλλά και πρωθυπουργό και γι’ αυτό δημιούργησε σύγχυση η θέση του ΠΑΣΟΚ» προσθέτοντας ότι «μου αρέσει να συγκρίνομαι με τον εαυτό μου».

«Εγώ θα ήθελα η ψήφος και στο πρόσωπό μου και στο κόμμα που ηγούμαι να είναι θετική ψήφος. Είμαι υπερήφανος για το γεγονός ότι παρότι αντιμετωπίσαμε αρκετές κρίσεις, στις βασικές μας προεκλογικές δεσμεύσεις ήμασταν συνεπείς. Προσελκύσαμε επενδύσεις, δημιουργήσαμε θέσεις εργασίας, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό, θωρακίσαμε τα σύνορά μας. Δεν λέω ότι δεν έκανα λάθη» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Αισθάνθηκα πίεση και ιδωτικά μπορεί να έκλαψα για τα Τέμπη»

Για τη συνέντευξη που παραχώρησε προ ημερών στην Nefeli Megg, ξεκαθάρισε ότι «ήθελα να εκτεθώ στις ερωτήσεις ενός νεαρού ατόμου» παρατηρώντας ότι η κόρη του είναι 25 ετών. Είπε, επίσης, ότι ακούει τα παιδιά του δίνοντας το παράδειγμα της μικρής του που ασχολείται πολύ με θέματα δημόσιας υγείας και του έθεσε το θέμα της εμμηνόπαυσης. «Δεν είναι θέμα άδειας, είναι ότι έχουν πρόσθετο κόστος που εμείς δεν το έχουμε, δεν πρέπει να το αντιμετωπίσουμε; Η Ισπανία έχει κάνει ενδιαφέροντα βήματα σε αυτό και νομίζω ότι και εμείς σύντομα θα μπορούμε να κάνουμε ανακοινώσεις γι’ αυτό».

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για τα βίντεο που δημοσιεύει στο TikTok και γίνεται «πανικός» μέσα σε δευτερόλεπτα, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει την εφαρμογή στο κινητό του και έχει απαγορεύσει στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να το έχουν αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να το χρησιμοποιώ. Έχει μεγάλη απήχηση στους νέους, μπορώ με αυτό να μιλάω αδιαμεσολάβητα για σημαντικά ζητήματα. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα κανάλια που χρησιμοποιούν οι νέοι».

Σε σχέση με το αν του άσκησαν κριτική τα παιδιά του για την τραγωδία στα Τέμπη απάντησε «ήταν πολύ δύσκολη η τραγωδία αυτή. Αισθάνομαι πολύ βαριά την ευθύνη γι’ αυτό. Αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί. Το σύστημα έπρεπε να είναι έτοιμο σε όλη του την έκταση. Υπάρχει ένα ερώτημα σε όλους: Γιατί έγινε; Και τα παιδιά μου, μου λένε «τι θα κάνεις για να μην ξαναγίνει;”. Δεν μπορεί να μπαίνει κάποιος σε μέσο μεταφοράς και να νιώθει ανασφάλεια».

«Αισθάνθηκα πίεση και ιδωτικά μπορεί να έκλαψα για τα Τέμπη. Εγώ μπορώ να εκφράσω τα συναισθήματα μου αλλά πρέπει να διαχειριστώ την κρίση την επόμενη ημέρα. Από τον Έβρο μέχρι την πανδημία έπρεπε να διαχειριστώ τη συναισθηματική φόρτιση με τρόπο δημιουργικό» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τις αλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις

Ο πρωθυπουργός, εν συνεχεία αναφέρθηκε στις αλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις που έπληξαν τη χώρα, όπως το ζήτημα στον Έβρο το 2020,  η ελληνοτουρκική κρίση, η εισαγόμενη ακρίβεια, η πανδημία. Όπως τόνσιε «είναι κρίσεις στις οποίες το κράτος στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Με άγγιξε η ιστορία του συνοριοφύλακα όταν παρουσιάσαμε τον φράχτη στον Έβρο και είπε ότι έμεινε άυπνος επτά ημέρες στα σύνορα. Όμως υπάρχει και το κράτος του ωχαδερφισμού που είδαμε στον ΟΣΕ. Σήμερα είμαι ακόμα πιο αποφασισμένος να συγκρουστώ. Είχα συγκρουστεί με συνδικαλιστές από τη ΝΔ, δεν με βοήθησε στο εκλογικό μου ακροατήριο. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Κάναμε πανελλαδικό διαγωνισμό για το ΑΣΕΠ και θα έχουμε μια λίστα επιτυχόντων που θα προσλήφθούν με αντικειμενικά αξιολογικά κριτήρια. Για πρώτη φορά κάνουμε αξιολόγηση στους εκπαιδευτικούς. Δεν είναι εύκολα αυτά. Είναι ένα από τα στοιχήματα της επόμενης 4ετιας και δεσμεύομαι ότι θα τα κάνω πράξη».

Για την περιπέτεια υγείας που περνούν οι δύο αδερφές του

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για την περιπέτεια υγείας με τον καρκίνο που πέρασαν οι δύο αδερφές του, αναφέροντας ότι: «Δύο από τις τρεις αδερφές μου περνούν μια δοκιμασία. Τα πράγματα πάνε καλά και για τις δύο. Η Κατερίνα ολοκλήρωσε την πρώτη φάση θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού. Είχα την ευκαιρία να τονίσω τη σημασία του προληπτικού ελέγχου. Με το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά έχουμε πάνω από 100.000 γυναίκες που έχουν κάνει προληπτική μαστογραφία αφού πήραν ένα μήνυμα από το κινητό τους. Όταν μιλάμε λοιπόν για τη δημόσια υγεία και είναι ένα προσωπικό στοίχημα, δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία. Ο προσυπτωματικός έλεγχος που επεκτείνεται είναι βασικός πυλώνας της δημόσιας υγείας. Αν αθλούμαστε, δεν καπνίζουμε, τρώμα σωστά κερδίζουμε χρόνια». Όπως είπε «ένα από τα ζητήματα της επόμενης 4ετιας είναι αυτό της παιδικής παχυσαρκίας. Όπως ένα μεγάλο πρόβλημα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε είναι το ζήτημα της ψυχικής υγείας των εφήβων».

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τις δράσεις της κυβέρνησης όσον αφορά τις γυναίκες και αν θα είναι παρούσες στο Επικρατείας της ΝΔ. «Βεβαίως, στο ψηφοδέλτιο επικρατείας θα δείτε γυναικεία παρουσία απόλυτα ισοροπημένη» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τις γυναικοκτονίες 

«Δεν είμαστε εκεί που θέλουμε να είμαστε» είπε για το θέμα της προστασίας των γυναικών ο κ. Μητσοτάκης αλλά πρόσθεσε ότι «γίνονται βήματα». Με αφορμή, δε, τη συνάντηση που είχε με τους γονείς της Ελένης Τοπαλούδη είπε ότι «καλά κάνουμε και χρησιμοποιούμε τον όρο γυναικοκτονία γιατί έτσι στρέφουμε το βλέμμα μας σε ένα πρόβλημα που υπήρχε και υπάρχει».

Όταν ρωτήθηκε για τα συναισθήματά του κατά τη συνάντηση με γονείς τέτοιων θυμάτων ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «αισθάνεται μόνο συντριβή κανείς όταν μιλάει με αυτούς τους ανθρώπους όπως το ίδιο ένιωσα όταν μίλησα με συγγενείς θυμάτων από τα Τέμπη. Οι γονείς ζητούν δικαιοσύνη που πολλές φορές τους ταλαιπωρεί. Το δικαιικό σύστημα έχει καθυστερήσεις. Μου γύρισαν τα άντερα όταν άκουσα για τις καθυστερήσεις». «Με προληπτικές πολιτικές προσπαθούμε να έχουμε όσο το δυνατόν τέτοια κρούσματα. Υπάρχουν γείτονες που ξαφνικά λένε “α, τα ξέραμε και δεν λέγαμε”» κατέληξε για το θέμα με τις γυναικοκτονίες.

Για την αγάπη της συζύγου του

Σε σχέση με τη σύζυγό του και τον ρόλο της στις δύσκολες στιγμές «με την Μαρέβα γνωριζόμαστε 30 χρόνια, πέρασαμε ένα διάστημα που δεν ήμασταν μαζί, όταν βρεθήκαμε μαζί η σχέση μας ήταν πιο δυνατή. Είναι ένας υποστηρικτικός άνθρωπος που με κρατά γειωμένη, μου θυμίζει ότι η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός. Με είχαν ρωτήσει “ποιος σου λέει την αλήθεια;“. Η Μαρέβα θα μου πει την άποψή της, θα μου πει τι κάνω λάθος, είναι πεισματάρα και πολλές φορές έχει δίκιο. Έχει συναισθηματική ευφυία που είναι σημαντική. Βλέπει πράγματα που εγώ δεν βλέπω». «Σίγουρα η μάνα μου είχε ισχυρή προσωπικότητα και έλεγε την άποψή της. Έζησε μια ζωή στην πολιτική και τα πάνω και τα κάτω στο πλευρό του πατέρα μου.

Για τις συμβουλές των γονιών του 

Για τις συμβουλές των γονιών του είπε ότι «ναι μου λείπουν και πάντα όταν είμαι στην Κρήτη, στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο πάντα σταματώ στο νεκροταφείο και αφήνω ένα λουλούδι. Οι γονείς έχουν κάνει καλή δουλειά όταν αναζητάς τη γνώμη τους και ξέρεις ήδη τι θα σου έλεγαν»

Αποκάλυψε ότι έχει παίξει τένις με τη Μαρία Σάκκαρη και είπε ότι «ήταν ευγενική μαζί μου» προσθέτοντας ότι «μου ήταν αδύνατο να επιστρέψω το δεύτερο σερβίς της».

Για τα παιδιά του είπε ότι «το κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Είμαστε ανοιχτή οικογένεια, μοιραζόμαστε τα προβλήματά μας. Μου αρέσει να περνάω χρόνο με τους συντρόφους τους. Έχω τουλάχιστον ένα παιδί που ό,τι του πώ να κάνει θα κάνει το αντίθετο.

Για τα τατουάζ και αν θα κάνει είπε ότι «ίσως αν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος» προσθέτοντας ότι «η σύζυγός μου έχει ένα δελφινάκι και μου αρέσει ως ιδέα». Η συμβουλή προς τα παιδιά προσέξετε ότι αυτό θα είναι για πάντα εκεί, να είστε σίγουροι ότι αυτό που θα κάνετε θα σας αρέσει για μια ζωή.

Για την κάθαρση στο πόδοσφαιρο

«Είναι τόσο σημαντικό το ποδόσφαιρο που αυτό είναι απολύτως επιβεβλημένο. Το ποδόσφαιρο έχει διοικητική ανεξαρτησία. Ορισμένα πράγματα που έχουν γίνει τελευταία με έχουν ενοχλήσει πολύ. Δεν γίνεται να μην έχουμε κορυφαίους διαιτητές από το εξωτερικό. Υπάρχει και από UEFA και FIFA σχέδιο εξυγίανσης. Οι αγώνες πρέπει να γίνονται στο γήπεδο. Έχουμε κάνει βήματα στο κομμάτι της οπαδικής βίας αλλά οι αγώνες πρέπει να γινονται στο γήπεδο και πάνω από όλα να έχουμε αντικειμενικές διαιτησίες και να κερδι΄ζει ο καλύτερος. Έχει σημασία να υπάρχουν και υποδομές. Ο ΠΑΟ αποκτά το γήπεδό του, ο ΠΑΟΚ ολοκληρώθηκαν οι υποχρεώσεις της πολιτείας για τη χωροθέτηση της νέας Τούμπας. Όταν έχει κάποιος νέο γήπεδο αλλάζουν οι συμπεριφορές».

Η τελευταία ερώτηση αφορά τους νέους και την ψήφο τους στις εκλογές με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη να τους καλεί «να φροντίσουν να διαμορφώσουν το μέλλον τους και να μην το αφήνουν σε κάποιον άλλο. Να μην ψάχνουν το τέλειο, να κλείσουν τα μάτι και αυτιά σε ακραίες φωνές κυρίως από τον χώρο της άκρας δεξιάς, της πολιτικής βίας, μιας αποκρουστικής κουλτούρας μιας εγκληματικής δράσης που ταυτίζει την πολιτική με τη βία. Η πολιτική δεν είναι σε καμία περίπτωση βία και γι’ αυτό έχει σημασία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο να υψώνουμε αναχώματα. Κάναμε το καθήκον μας, ψηφίσαμε τις διατάξεις και πλέον το θέμα είναι στη δικαιοσύνη για την οποία είμαι σίγουρος ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments