Διεθνή

Ευρωβουλή: Δυσκολότερη η πρόσβαση για τους διπλωμάτες του Κατάρ και του Μαρόκου

Ευρωβουλή: Δυσκολότερη η πρόσβαση για τους διπλωμάτες του Κατάρ και του Μαρόκου

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κινείται για να καταστήσει πιο δύσκολο για τους εκπροσώπους του Κατάρ και του Μαρόκου να επηρεάσουν τους ευρωβουλευτές, αφού οι δύο χώρες ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο δωροδοκίας που ονομάστηκε Qatargate.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κινείται για να καταστήσει πιο δύσκολο για τους εκπροσώπους του Κατάρ και του Μαρόκου να επηρεάσουν τους ευρωβουλευτές, αφού οι δύο χώρες ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο δωροδοκίας που ονομάστηκε Qatargate.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια νέα δέσμη κατευθυντήριων γραμμών που εγκρίθηκαν από κορυφαίους ευρωβουλευτές σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση και είδε το Politico, οι ευρωβουλευτές και το προσωπικό καλούνται να ζητήσουν την άδεια του Κοινοβουλίου για να καλέσουν διπλωμάτες των χωρών αυτών στις εγκαταστάσεις της Ευρωβουλής, και οι βουλευτές οφείλουν επίσης να ενημερώνουν την Πρόεδρο της Βουλής Ρομπέρτα Μέτσολα όποτε τους συναντούν.

Οι κατευθυντήριες γραμμές, ωστόσο, δεν είναι δεσμευτικές — πράγμα που σημαίνει ότι οι ευρωβουλευτές δεν θα τιμωρηθούν εάν δεν τις τηρήσουν. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές έχουν σχεδιαστεί κυρίως για να αποσαφηνίσουν την κατάσταση των ευρωβουλευτών και να δώσουν στην Μέτσολα και στους ανώτατους δημοσίους υπαλλήλους καλύτερη εποπτεία σχετικά με το ποιος συναντά ποιον και τούτο, εν μέσω μιας συνεχιζόμενης ποινικής έρευνας στο Βέλγιο για το εάν ευρωβουλευτές έλαβαν δωροδοκίες από το Κατάρ, αλλά και από το Μαρόκο.

Η κίνηση είναι ξεχωριστή από μια συνεχιζόμενη μεταρρύθμιση της διαφάνειας και της ηθικής που προκλήθηκε από το Qatargate και το Κοινοβούλιο θέλει να ολοκληρώσει μέχρι το καλοκαίρι.

«Πιθανότατα αυτό θα οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου αυτοί οι κανόνες θα επισημοποιηθούν στο μέλλον», δήλωσε ένας αξιωματούχος του κοινοβουλίου, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Πρέπει να ξέρουμε ποιους συναντούν, γιατί συναντιούνται. Νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουν ότι δεν μπορεί να είναι απλά business as usual».

Το τετρασέλιδο έγγραφο, με την ένδειξη «μόνο για εσωτερική χρήση», αναφέρει επίσης ότι δεν θα επιτρέπεται στους ευρωβουλευτές να πραγματοποιούν επίσημα ταξίδια στο Κατάρ ή το Μαρόκο όσο συνεχίζεται η ποινική έρευνα. Ωστόσο, αφήνει ανοιχτή την πόρτα για τους ευρωβουλευτές να συμμετάσχουν σε διεθνείς εκδηλώσεις που διοργανώνονται από το Κατάρ και το Μαρόκο, όπως η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ένωσης της Μεσογείου, μια μορφή που συγκεντρώνει 44 κοινοβούλια, συμπεριλαμβανομένων της ΕΕ, υπό την προεδρία του Μαρόκου.

Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι οι λομπίστες του Κατάρ και του Μαρόκου που έχουν εγγραφεί στο μητρώο διαφάνειας αποκλείονται από τους λόγους του Κοινοβουλίου «ως προληπτικό μέτρο υπό το φως των εν εξελίξει διαδικασιών». Το αποτέλεσμα αυτού του μέτρου, ωστόσο, είναι ήσσονος σημασίας, επειδή οι κατευθυντήριες γραμμές ισχύουν μόνο για τους λομπίστες που δηλώνουν οικειοθελώς ότι οι πελάτες τους είναι από το Κατάρ ή το Μαρόκο στο μητρώο — κάτι που σχεδόν σίγουρα δεν είναι το μόνο.

Από την πλευρά τους, η πρεσβεία του Κατάρ και η πρεσβεία του Μαρόκου δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Υπενθυμίζεται ότι η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών ζήτησε τον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο να αποκλειστούν οι λομπίστες του Κατάρ και του Μαρόκου από το Κοινοβούλιο.

Σημειώνεται ακόμη πως η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε προαναγγείλει τη λήψη μέτρων για τα μέλη λόμπι από το Κατάρ, στον απόηχο των αποκαλύψεων του περασμένου Δεκεμβρίου.

Η Ρομπέρτα Μέτσολα είχε εγκαίρως υπογραμμίσει την ανάγκη λήψης συμπληρωματικών μέτρων, που θα στοχεύουν στην πληρέστερη θεσμική θωράκιση του κορυφαίου ενωσιακού θεσμού. Σε ομιλία της πριν από τέσσερις μήνες, η Μέτσολα είχε επισημάνει, απευθυνόμενη στο σώμα των ευρωβουλευτών, πως «δεν θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε (σ.σ.: στην Ευρωβουλή) σαν να μη συνέβη τίποτα. Θα δρομολογήσουμε μια μεταρρυθμιστική διαδικασία για να δούμε ποιος έχει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις μας, πώς χρηματοδοτούνται οι εν λόγω οργανισμοί, ΜΚΟ και άνθρωποι, ποιους συνδέσμους με τρίτες χώρες έχουν, θα ζητήσουμε μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά τις συναντήσεις με ξένους παράγοντες και εκείνους που συνδέονται με αυτούς. Θα ταρακου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments